Bitkili Akvaryumlarda Yosun Oluşma Sebepleri

Aşağıdaki yazı Dusko Bojic ve Che Guebuddha tarafından, Tom Barr, Greg Watson ve Diana Walstad makaleleri temel alınarak yazılmıştır. Yosunlar dengesiz akvaryum sistemlerini sevmektedir. Bu dengesiz durumları neler oluşturur? En önemlisi bitkilerimizi düzenli ve dengeli …

Aşağıdaki yazı Dusko Bojic ve Che Guebuddha tarafından, Tom Barr, Greg Watson ve Diana Walstad makaleleri temel alınarak yazılmıştır.

Yosunlar dengesiz akvaryum sistemlerini sevmektedir. Bu dengesiz durumları neler oluşturur?

En önemlisi bitkilerimizi düzenli ve dengeli olarak Nitrat, Fosfat, Karbondioksit ve diğer makro ve mikro elementlerle beslemeliyiz. Geçmişte bazı inanışlar Nitrat ve Fosfatın yosun oluşumunu desteklediği yönündeydi. Çok kez bu besinlerin (hatta doz aşımı olsa bile) yosun problemine sebep olamayacağı kanıtlandı. Aslında dahası, biz az miktarda eklediğimizde yosunla karşılaştık.

Bitki besinleri genel olarak düzenli ve dozajında gübrelemede ne yosun problemine nede balık/karides sorunlarına (hasta/ölü balık ve karides) yol açmaz.

Bir soru, “Niye yosun oluşumuna rağmen düzenli olarak nitrat, fosfat, karbondioksit ve diğer besinleri vermeye devam etmeliyim?” Böyle durumlarda yapılan büyük hata, gübrelerin yosuna sebep olduğu düşünülerek korkudan miktarının azaltılmasıdır. Bu şekilde gübreleme oranının azaltılması yöntemi daha fazla yosuna sebep olabilir.

Temel düzeyde besinlerin verildiği bitkili bir akvaryumda yosun probleminin arkasındaki sebeplere bakalım:

1-Düşük oksijen seviyesi
2-Yetersiz su sirkülasyonu
3-Organik artış
4-Biyolojik döngünün oturmaması

Düşük oksijen seviyesine aşırı balık yükü, yüksek su sıcaklığı(yaz ayları), kirli filtreler, fazla yemleme, düşük yüzey hareketliliği sebep olabilir.

Yetersiz su sirkülasyonu besinin tankın geneline düzgün taşınamamasına sebep olur. Biz yeterli oranda Co2, No3, Po4 ve diğer trace elementleri versek bile su çıkışı tankta yeteri sirkülasyonu sağlayamıyorsa bu besinler yeteri oranda taşınamaz. Bu yüzden tüm dolaşımı iyileştirmek için daha kuvvetli filtre veya fazladan pompa edinmeliyiz.

Organik yükü çoğu zaman besleme, balık dışkıları, ölmüş yapraklar vb. arttırır. Çürükçül bakteriler organik ile inorganik maddeleri ayrıştırarak bitkilerin kullanacağı şekle getirmek için bol oksijene ihtiyaç duyarlar.

Karides ve salyangoz gibi öğütücüler organik geri dönüşüme fazlasıyla yardımcı olabilirler. Bakteriler, büyükçe organik parçaları hızlıca ayrıştıramazlar. Karides ve salyangozlar ölü yaprakları, yenmemiş veya kumun arasında kalan yemleri tüketerek onların yavaşça çürümesini ve su dengesini bozmasını engeller.

Makul bir yüzey hareketi ve iyi bir su sirkülasyonu sağlanarak, yenmemiş yemler ve ölü bitki yaprakları toplanarak, düzenli su değişimleri yapılarak, tanka karides ve salyangoz eklenerek ve sık sık kum hafifçe vakumlanarak O2 seviyesi iyi durumda tutulabilir.

Döngüsü oturmamış akvaryumlar organiklerin geri dönüşümünü sağlayacak yararlı bakterilerin yeteri kadar olmadığı tanklardır ve bu nedenle organikler ve amonyum alg oluşumunu arttırma eğiliminde olabilir.

Lütfen algler ile mücadele ederken nitrat ve fosfatı azaltmayın. Onları azaltmanız size daha fazla yosun sorunu yaşatacaktır. Fosfat ve nitrat SADECE onları UNUTTUĞUNUZ zaman size yosun sorunu yaşatacaktır

 

Çeviriyi Yapan: Sezer Yılmaz isimli forum üyemize teşekkür ederiz.

(Yazı; http://aquariumalgae.blogspot.com.tr/  Alıntıdır, çevirisi yapılmıştır.)