Fluval Fx6 Dış Filtre Resimli İncelemesi

Gelelim Fluval Fx6 inceleme ve kurulum aşamalarına; Kutu kargodan geldiğinde, devasa boyutu beni içinde köpük v.s. ile doldurulmuştur, bu yüzden kutu büyük galiba diye düşünmeme sebep olmuştu. Fakat, kutuyu açtığımda içinde hiç köpük v.s. destek …

Gelelim Fluval Fx6 inceleme ve kurulum aşamalarına;

Kutu kargodan geldiğinde, devasa boyutu beni içinde köpük v.s. ile doldurulmuştur, bu yüzden kutu büyük galiba diye düşünmeme sebep olmuştu. Fakat, kutuyu açtığımda içinde hiç köpük v.s. destek olmaadan, sadece tabanında kartondan yapılmış ve filtre gövdesinin oturtulduğu bir bölüm haricinde kutuda hiçbir destek bulunmaması filtrenin kargolarda hasar alabileceği izlenimi yarattı.

Kutu içerisinde gelen tüp ekipmanlar kurulum için yeterli. Kurulumu tamamlamak için bir tornavida ve bir bıçak haricinde ihtiyacınız bulunmuyor. Ürünün kutu içerisindeki yerleşimi şu şekilde;

Fluval_Fx6_dis_filtre_1

Fluval_Fx6_dis_filtre_3

 

Kutu içerisinden çıkan parçalar;

Fx6 alınca 306 gelecek değil ama eksik kalmasın yazayım istedim;
1 x Kova ve Motor Ünitesi
1 x Kapak
2 x Vana
1 x 4mt giriş ve çıkış hortumu
1 x Derenaj Hortumu
1 x Çıkış Ucu
1 x Emiş Ucu
2 x Hortum tutturma aparatı
8 x Hortum tutturma aparatına ait vantuz
2 x Hortum kelepçesi

Fluval_Fx6_dis_filtre_4 Fluval_Fx6_dis_filtre_5 Fluval_Fx6_dis_filtre_6

Filte içerisinden çıkan filtre medyaları.

2 x İnce gözenekli Sünger
2 x Seramik Halka
2 x Malzemeler için kullanılabilecek tül torba.
3 x Etrafı süngerle çevrilmiş Sepet
2 x Sepetleri birlikte tutmaya yarayan çubuklar.
Fluval_Fx6_dis_filtre_7

Maalesef filtre tam dolu olarak gelmiyor. İçerisinde gelenler ise sadece var mı var olarak konulmuş miktarda. İki torba seramik halka ancak sepetin yarısına yetebiliyor. Ben elimde olan iki torbayı daha ekleyerek ancak doldurabildim. Boşta kalan medyalar filtre çalıştığında hareket ederek ses yaptığından sepetlerin dolu olması tekrar sök tak derdinden ve sıkıcı seslerden uzak kalmanızı sağlayacaktır. Fikir edinmeniz için Seramik halkaların sepete dökülmüş hali;
Fluval_Fx6_dis_filtre_8

 

Boş olan bir sepete koyulmuş elyaf (kutu içerisinden çıkmamaktadır, ayrıca temin etmelisiniz)
Fluval_Fx6_dis_filtre_9

 

Ürün ile birlikte gelen yumurta viyolu gibi kesilmiş siyah süngerler.
Fluval_Fx6_dis_filtre_10

 

Kurulum
Sepetlerimizi filtre içerisine iri malzemeler üstte ince malzemeler altta olarak diziyoruz. Filtre suyu aşağıdan emerek çalışıyor. Su, kova içerisinde ilk kez aşağıdan veriliyor ve sepet yanlarındaki süngerler ile yukarıya doğru akarken sağlanan mekanik temizlikten sonra üst sepetten aşağıya doğru iniyor. Sepetler birbirine 7-8 mm’lik tırnaklar ile oturtulmuş vaziyette. Filtre edilmemiş su alması çok zor. En alta conta ile dışarıdan su girişi kesilmiş. Yani elyaf sepetinden geçmeden su çekilmesi imkansız. Bu şekilde pervane ve motor da olası sıkışmalara karşı korunmuş.

Özellikle giriş ve çıkış hortumu oldukça kalın ve dirençli. 4 mt hortum olması gayet güzel. Benim 140 cm akvaryumumda giriş ve çıkışları ayrı uçlara koymama rağmen rahatlıkla yetti. Tek sorunu fabrikasından filtre gövdesine sarılı geldiğinden, onu halka formundan çıkarmanız hayli zor. Tek parça geldiğinden ortadan veya 1,5 – 2,5 metre olacak şekilde veya daha değişik şekillerde kesebilirsiniz. Elinizdeki ürünün yedeği yaklaşık 30-35 dolara satıldığından, keserken epeyce bir tedirginlik yaşıyor defalarca ölçüyorsunuz 🙂

Akvaryum üzerine oturan hortum aparatları gayet sağlam. 105,205,305 veya 106,206,306 serilerinde olduğu gibi gevşek değiller. Hortumu çok sıkı bir şekilde akvaryum kenarına sabitleyebiliyorlar. Büyük hacimli akvaryumlarda kullanılacağı bilindiğinden kayıt, kuşak v.s. çıkıntılar sıkıntı olmuyor. Kayıtların üzerinden dahi atlatıp montaj yapmanız mümkün. Kutu üzerinde tüm bağlantı şekilleri güzel bir şekilde anlatılmış. Vantuzlarının kalitesi de gayet yerinde. En azından benim 5 yıllık emektar 305’imde hiç sorun çıkarmamışlardı. Yeni ağabeyleri de sorun çıkarmayacaktır.

Filtrenin en beğendiğim yanı, kapağının ve motor ünitesinin contalı ve vidalı oluşu. Klipsli sistemler sürekli sorun çıkarırken bu şekilde düşünülmesi yerinde olmuş. En azından uzun bir zaman sızıntı problemi yaşatmayacağı kesin.
Filtre 12 saatte bir kendini kapatarak içindeki havanın yukarı çıkmasını ve atılmasını sağlıyor. Her gece ilk startı verdiğim saatte filtre durup, glup glup diye içindeki havayı atıyor.

Hortumların filtre gövdesine montajında hortum kelepçeleri kullanılmış. Filtre büyük ve basınç yüksek olacağından diğer modellerdeki gibi bir hortum sıkıştırma mekanizması yok. Hortumun silikon ucunu vanaya geçirip kelepçe ile sıkıyoruz ve böylece sabitlenmiş oluyor. Çok fazla sıkıp hortum ucundaki silikonu ezmeyin. Giriş çıkış musluklarına dışarı da sabitleyebilirsiniz. Giriş ve çıkış uçlarını karıştırıp ters bağlamamak için birine işaret koymanızda yarar var. Musluklar son derece kolay yerlerine geçiyor. Muslukları yerlerine bastırdığınızda klipslerin geçtiğini “tık” sesini duymanız yeterli. Veya geri asılıp çıkmadığını kontrol edebilirsiniz. Çift o-ring conta olduğundan biraz zor geçiyor ama sağlam, sızıntı olmayacağı kesin.

Çıkış ucunun iki yöne ayarlanabilir oldukça geniş açılı iki çıkışı var. İkisini de aynı yöne verirseniz debi biraz yüksek oluyor. İki ucun arasında 60-90 derecelik bir açı bırakmanız akıntıyı ve sirkülasyonu ayarlama açısından faydalı olur. Akvaryumunuz 1 ton gibi bir büyüklükte ise pek sorun olmayacaktır tabi.

Kapağını kapatmadan önce içerisine 8 litre veya su koymayı unutup kapatırsanız da giriş vanasının takıldığı yerden içine 8-10 litre su doldurmanız yeterli. Filtreniz uzanılması zor bir yere konacaksa önce yerleştirip sonra su doldurmanız yararınıza olacaktır. Dolduktan sonra epeyce ağırlaşıyor. Doldurduğunuz su ile filtre kendi kendine başlama özelliğine sahip. Elektrik motoru elektronik bir devre ile kontrol ediliyor. Filtre ilk fişe taktığınızda yaklaşık 1 dakika çalışarak içindeki suyu akvaryuma basıyor. Bu sayede filtre içinde düşen basınç, akvaryumdan sifonlama yaparak su almaya başlıyor. Bu aşamadan sonra filtre motoru 1 dakika kadar duruyor ve sifonlama yolu ile akvaryumdan su çekerek kendini dolduruyor. Dolduktan sonra çalışmaya tekrar başlıyor. Bozuldu diye endişe etmeyin.

Kapak üzerinde olduğu söylenen su değişim ve filtre temizlik göstergeleri hikayeden ibaret. Çevrilebilir iki tane düğme var. 1 – 1,5 – 2 – 2,5 şeklinde bölümlenmişler ve 12’ye kadar var. Filtre temizliğini ayarlamak bir nebze işinize yarayabilir. Örneğin Şubat ayının 2. yarısı için 2,5’a getirmeniz filtre temizliğini not etmenizi sağlıyor. Fakat, birçok akvarist en azından 2 haftada 1 su değişimi yaptığından, su değişimlerinin takip edildiği gösterge anlamsız kalıyor. En küçük aralık zaten 15 gün. Su değişimi yapıp filtre üstüne not etmeniz 3-5 ayda bir su değiştirmiyorsanız imkansız oluyor.
Fluval_Fx6_dis_filtre_11

 

Motor ünitesinin yanında drenaj çıkışı mevcut. Yanında verilen ince hortum burada işe yarıyor.

Fluval_Fx6_dis_filtre_12 Fluval_Fx6_dis_filtre_13

 

Bu çıkışın iki vazifesi mevcut. İlki filtreyi temizliğe götürmeden önce içini boşaltarak hafifletmek ikincisi ise su değişimleri kolayca yapmak.

Derenaj musluğu dik durumda iken kapalı vaziyette. Bu şekildeyken beyaz emniyet tapasını çıkarıp, hortumu yerine takıyorsunuz. Temizlik için boşaltacaksanız, giriş ve çıkış hortumlarını filtreden ayırıp filtre içini bir leğen, kova v.s. kaba boşalttıktan sonra kolayca yerinden kaldırabilirsiniz.

Su değişimi yapacaksanız maalesef verilen hortum 1 metre olduğundan akvaryumu banyoya kurmuş olmanız gerek. Veya hortuma ek yapmanız gerekiyor. Bir kötü yanı da fluval bu hortumu da tırtıklı göndermiş ve bahçe hortumu v.s. bir şeye eklenebilecek şekilde değil. Bir şekilde hortuma ek yapıp, balkon ve lavobaya ulaştırabilirseniz, su değişimi yapmanız kolay. Çıkış vanasını kapatıp drenaj vanasını açtığınızda akvaryumdan emiş ucunun çekebildiği kadar su alabilirsiniz. Büyük hacimli akvaryumlarda sıkıntı olan su değişimlerinde geçen zamanı aşmak için filtrenin pompasını kullanmanız da mümkün. Bu sayede 5 dakikada akvaryumu boşaltabilirsiniz. Bunun için satılan bir ek aparat var fakat Türkiye’de bulmak pek mümkün değil.

Genel olarak filtreyi çok başarılı buldum. Ses konusu yaptığı işe göre gayet makul seviyede. 41w elektrik tüketen bir motorun sessiz olmasını beklemek anlış olur. Dolap içinden dışarıya duyulmayacak makul bir sesi var. İlerleyen günlerde biyolojik filtrasyon performansı belli olacak. Muhtemelen o da iyi bir düzeyde olacaktır. Boş akvaryumda kurmadığımdan, tam olarak çalışır halde çekemedim. Çalışır vaziyetteki halleri;

Fluval_Fx6_dis_filtre_14

 

 

 

Makalemin bir kısmı yada tamamı iznim olmaksızın kopyalanamaz ve çoğaltılamaz, paylaşılamaz.

Fatih ŞAHİN