Sae – Crossocheilus Siamensis

Sae – Crossocheilus Siamensis Hakkında Genel Bilgiler: Sae akvaryum balıkları oldukça barışçıl türler olmakla birlikte acemi balık besleyenler için dayanıklı olduklarından yeni başlayanlar için ideal bir seçim olabilir. Sae balıklarının en az 5 -6 ’şarlı gruplar …

Sae - Crossocheilus Siamensis (12)

Sae – Crossocheilus Siamensis Hakkında Genel Bilgiler:

Sae akvaryum balıkları oldukça barışçıl türler olmakla birlikte acemi balık besleyenler için dayanıklı olduklarından yeni başlayanlar için ideal bir seçim olabilir. Sae balıklarının en az 5 -6 ’şarlı gruplar halinde beslenmeleri  önerilir nedeni ise Sae balıklarının sürü balıklarından olmasıdır.

Bitkili akvaryum sahipleri bir çoğu genellikle yosun sorunlarında Sae balıklarını alıp akvaryumlarında besleme gereği duyarlar, oysa sae balıkları beslenmekten öte genellikle çok çok az yemlenmelidir ve yosun yemeye zorlanmalıdır. Tabiatları gereği yosunu oldukça severek tüketirler. Küçükken alınan sae balıkları yem yemeye çok alıştırılmamalı mümkün mertebe az yemlenmeli yani bir miktar aç bırakılmalıdır. Eğer yem yemeye alıştırılır ise zamanla akvaryumda oluşan yosunları balık yemez olacak genellikle yemleme saatini bir gözetleyici gibi ön cama gelip bekleyecektir. Normalde oldukça sevimli olmalarına karşın bir o kadar da ürkek ve çevik hareket eden canlılardır. Akvaryumunuza attıktan sonra tekrar çıkartıp başka bir akvaryuma nakletmeyi düşünüyorsanız ve kendi akvaryumunuzda kısa bir süreliğine kalacaklar ise bu işe hiç girişmemenizde fayda vardır çünkü bu canlılar tekrar akvaryumdan çıkartmak için yakalamak neredeyse imkansızdır sizi çok yoracaktır. Bitkili akvaryumlarda taban bitkilerinizi yeni dikmiş iseniz çıkartma ihtimalleri yüksektir bu yönde de tedbirli olmanız gerekiyor. Beslenmek istenen bitkili akvaryumda moss türkleri bakılacak ise sae balıkları bunları afiyetle yeme eylemine geçebilir. Cinsiyet ayrımı çok küçük yetişkin olmayan yavru Sae balıklarında cinsiyet ayrımlarını yaparken büyük oranda zorlanabilirsiniz fakat bu durum balıklar yetişkinliğe eriştiğinde değişir. Yetişkin Sae balıklarının cinsel olgunluğa eriştikten sonra cinsiyet ayrımının yapılması kolaylaşır. Dişiler erkeklere göre daha iri ve kütleli görünmektedir.

Sae balıklarının akvaryumda üremelerini sağlamak imkansız gibi birşeydir. Akvaryum balıkları beslemek konusunda profesyonel tecrübelere sahip kişiler de bunu doğrulamaktadır. Sürü olarak gezmeleri onları ürkek bir yapıya sahip olduklarından biraz olsun rahatlatır bu sebeple 5 – 6 ’şarlı gruplar halinde alınması önerilir. Akvaryumda saklanabilecekleri ortamlar oluşturmak da canlıyı daha rahat hissettirecektir.

Sae balıkları Epalzeorhynchus kallopterus / Flying Fox yani uçan tilki balığı ile genellikle karışıtırılırlar. Aralarında aslında belirgin farklar vardır. Uçan tilki balığında sırtındaki siyah kuşak kuyruğa geldiğinde biter ve bu siyah bantın etrafında sarı çizgi olur. Ayrıca Saelerde yüzgeçler tamamen şeffaf iken diğer türde ise bu yüzgeçler sarımtıraktır. Ayrıca sae balıkları sahte saeye göre daha canlı renklere sahiptir diğer türde bu durum soluktur.

 

Latincedeki İsmi Crossocheilus siamensis-Siamensis alg eater olmakla birlikte yaygın kullanılan adı Sae’dir.
Coğrafik Kökeni Asya
Beslenme Biçimi Otçuldurlar.
Davranış Biçimi Barışçıldırlar.
Kendi Türlerine Davranışı Barışçıldırlar. Erkekler kavga edebilirler.
Yüzme Seviyesi Orta seviye ve Taban.
Cinsiyet Ayrımı Dişiler daha şişkin ve iridirler. 
Üreme Yumurta dökerek ürerler
Sıcaklık 22 – 30 °C
En Fazla Büyüdüğü Boy  15 cm civarına kadar büyürler
En Az Akvaryum Hacmi 100 – 120 Litre
Su Sertliği Orta ve Yumuşak.
Ph 6,5 – 8

 

Sae – Crossocheilus Siamensis Hakkında Resimler: