Akvaryum Nasıl Berrak Olur: Akvaryum Suyunu Temiz Tutma

Akvaryum kurulumu yapan kişilerin en büyük isteklerinden birisi de akvaryum suyunun her daim berrak, pırıl pırıl olmasıdır. Ancak akvaryum suyunun sık sık bulanık olması pek çok akvaryum severin ortak dertlerinden biridir. Akvaryumdaki suyun sürekli berrak …

berrak-akvaryum

Akvaryum kurulumu yapan kişilerin en büyük isteklerinden birisi de akvaryum suyunun her daim berrak, pırıl pırıl olmasıdır. Ancak akvaryum suyunun sık sık bulanık olması pek çok akvaryum severin ortak dertlerinden biridir. Akvaryumdaki suyun sürekli berrak kalması için yapabilecekleriniz elbette mevcuttur.

Bu yazımızda akvaryum suyu temizleme aşamalarından, suyun sürekli temiz kalması için yapmanız gerekenlerden ve önemli püf noktalarından bahsedeceğiz.

Akvaryum Suyu Nasıl Temizlenir?

Temiz bir akvaryum suyu her şeyin yolunda olduğunu, balıklarınızın sağlıklı bir şekilde yaşamlarını sürdürdüğünü gösterir. Ancak suyun bulanık olması bir şeylerin ters gittiği anlamına gelmektedir.

Balıklarınızın sağlıklı olması ve yaşaması için akvaryum suyunun temiz olması gerekir. Balıkların yemediği yemler, çürüyen bitkiler, temizlenmeyen balık dışkıları akvaryum suyunuzun dengesini bozar. Bu da suyun bulanık olmasına yol açar. Gelin akvaryum suyunu nasıl temizleyeceğinize birlikte bakalım.

Akvaryum suyunun konulduktan bir süre sonra bulanık olması normaldir. Çeşme suyunun içerisindeki maddeler nedeniyle su bulanık gözükebilir. Bu nedenle akvaryum kurulumu aşamasında su koyduğunuzda filtrenizin bir iki gün boyunca çalışarak suyu zararlı maddelerden arındırması gerekir. Eğer bu aşamada bulanıklık uzun sürerse hemen akvaryum suyu temizleme ürünleri kullanmayın. Bir süre daha bekleyin. Kullandığınız her kimyasal balıklarınızı etkileyecektir. Bu ürünlere mümkün olduğunca az başvurmalısınız.

Suyun içerisine yararlı bakteriler ekleyerek de suyun temizlenmesine yardımcı olabilirsiniz. Bu bakteriler akvaryumunuzun ekosistemini düzenleyecektir. Bakteri kültürü sudaki zehirli amonyak ve nitriti daha az zararlı olan nitrata dönüştürür. Eğer akvaryumunuzda bitki varsa açığa çıkan nitrat bitki tarafından emilir. Ancak bu sorunun kesin çözümü düzenli olarak akvaryum suyunun %30’luk kısmının değiştirilmesidir.

Akvaryumunuz için su değişimi yaparken ekleyeceğiniz suyun sıcaklığının akvaryumdaki suyun sıcaklığı ile eşit olduğundan emin olun. Aksi halde balıklarınız ısı değişiminden etkilenebilir ve sağlıkları bozulabilir.

Akvaryum suyu temizleme için bir diğer yapabileceğiniz işlem ise akvaryuma bitki yerleştirmektir. Akvaryum bitkileri yararlı bakterileri besler, suyun oksijen miktarını arttırır.

Ayrıca pek çok balık türü akvaryumda bitkilerin olmasından hoşlanırlar. Bitkileri saklanma alanı olarak kullanırlar. Bu nedenle hem akvaryumunuzu temizleyecek hem de balıklarınız hoşuna gidecek bitkiler alabilirsiniz.

Akvaryumun Temiz Olması için Ne Yapmak Gerekir?

temiz-akvaryum

Temiz, berrak akvaryum her akvaryum severin isteğidir. Akvaryumların temiz olmasını sağlamak ise sizin elinizdedir. Yukarıda saydığımız öneriler dışında akvaryumunuzun temiz olması için yapabileceğiniz farklı işlemler de vardır. Gelin birlikte bakalım.

Akvaryumunuzun temiz olması için kapasitesinin üzerinde bir sayıda balık koymamanız gerekir. Akvaryumda fazla balık olursa akvaryumu temizlemeniz zorlaşır. Ayrıca balıklarınız da hastalanmaya başlar. Balıkların hastalanması akvaryumun daha çok kirlenmesine sebep olur. 

Temizliği aksatılan akvaryumlarda yosunlaşma görülebilir. Yosunlanan akvaryumların suyu yeşil hatta kahverengi bile olabilir. Eğer akvaryumunuz yosunlaştıysa önceden hazırladığınız ve birkaç gün beklettiğiniz suyla su değişimi yapmanız gerekir. Aksi halde akvaryum içerisindeki balıkların yaşamları da tehlikeye girecektir.  

Akvaryumun temiz olması için yapılması gerekenler arasında akvaryum yerinin değiştirilmesi de bulunmaktadır. Ancak akvaryumunuz doğrudan güneş alan bir yerdeyse değiştirebilirsiniz. Doğrudan güneş alan akvaryumlarda su dengesi değişebilir ve yosunlaşma görülebilir.

Akvaryumunuzun doğrudan değil, dolaylı şekilde güneş ışığı alan bir yerde durduğundan emin olmalısınız. Yine aynı şekilde akvaryum için tercih ettiğiniz aydınlatmalar da yosunlaşmaya ve suyun kirlenmesine sebep olabilir. Aydınlatmalarınızı da değiştirerek daha temiz berrak akvaryum suyu elde edebilirsiniz.

Bazı kumlar akvaryum suyunun dengesini bozmaktadır. Bu nedenle kaliteli ve doğru kumu aldığınızdan emin olun. Bazı kumlar akvaryum suyuna salınım yapabilirler. Bu salınımı yapmayan ya da en az miktarlarda yapan kumları tercih etmeniz gerekir. Doğru kum için Bitkili Akvaryumda Kum Seçimi yazımızı okuyabilirsiniz. 

Akvaryumun Berrak Olması için Bilinmesi Gerekenler

Akvaryum suyunun berrak olması için bilmeniz gereken pek çok önemli nokta vardır. Gelin bu maddeleri birlikte inceleyelim.

  • İlk olarak balıklarınıza fazla yem vermeyi bırakmanız gerekmektedir. Fazla yem suyun dengesini bozmaktadır. Balıklarınızın türüne göre bir süre canlı yem deneyebilirsiniz. Canlı yemler suyunuzun dengesini diğer yemler kadar etkilemezler.
  • Akvaryum suyunun %30’luk kısmını her hafta değiştirmeniz gerekir. Bu değişimi hiç atlamadan yaparsanız akvaryumunuzun suyu berrak olacaktır. Su değişiminde deterjanla hiç temas etmemiş kova ya da hortum kullanmaya özen göstermelisiniz. Aksi halde sadece suyunuz kirlenmekle kalmaz balıklarınız da ölebilirler. Bu nedenle deterjanla hiç temas etmeyen, akvaryum suyu temizleme öncesi bol su ile yıkanan malzemelerle bu işlemleri yapmanız gerekir.

    Akvaryum suyu temizleme işlemi yapılırken dip çekim yaparsanız biriken organik atıkları da temizlersiniz. Bu sayede temiz berrak akvaryum suyuna kavuşabilirsiniz.
  • Berrak akvaryum için en önemli maddelerden birisi de filtredir. Akvaryumunuzun filtresinin kaliteli olmasına özen göstermelisiniz. Kalitesiz filtreler suyu yeterince filtrelemez ve bulanık olmasına sebep olurlar. Bu nedenle kaliteli bir filtre tercihinde bulunursanız berrak bir su için önemli bir adım atmış olursunuz.
  • Aynı şekilde filtrenizin bakımını da hiç kaçırmadan her ay düzenli olarak yapmanız gerekmektedir. Filtre bakımı yaparken son derece hassas olmalısınız. Aksi halde filtreye zarar verebilirsiniz. Filtrenin süngerini çıkarın ve akvaryumdan aldığınız suyun içerisinde iyice temizleyin. Filtrenin diğer parçalarına da aynı işlemleri uygulayın ve tekrar takın.

Özetle bu yazımızda akvaryum nasıl berrak olur sorusuna yanıt verdik. Berrak akvaryum suyu için yapabileceğiniz püf noktalarından bahsettik.

Akvaryum suyu temizleme işleminin inceliklerini anlattık. Sizler de akvaryumunuzun bakımını düzenli olarak gerçekleştirdiğinizde gözle görülür bir farka şahit olabilirsiniz.