Balıklar Neden Ölür?

Tank kurulumlarında canlılarınızın sağlıklı bir hayata devam edebilmesi için gereken koşullar. Tankınızı kendiniz imal edecekseniz cam montajı için kullanılacak silikon seçimi çok önemlidir şuan en revaçta olan silikon seçimi sista antibakrerial akvaryum silikonudur. Normal silikonlar …

Balıklar Neden Ölür

Tank kurulumlarında canlılarınızın sağlıklı bir hayata devam edebilmesi için gereken koşullar.

Tankınızı kendiniz imal edecekseniz cam montajı için kullanılacak silikon seçimi çok önemlidir şuan en revaçta olan silikon seçimi sista antibakrerial akvaryum silikonudur. Normal silikonlar 2-3 ay bile kurutulsa dahi yinede zehir salgılamaktadırlar lütfen denemeyiniz.

Tankınızın büyüklüğüne göre filitrasyon sisteminin eş değer seviyede seçilmesi. Filitrasyonu sağlam olmayan bir tankta kolay kolay sağlıklı canlılar göremezsiniz.

Tankın litresine göre ısıtıcı seçmek gerekir bunun için basit bir yöntem 300 litreye kadar 100 lt ye 100 watt gelecek şekilde 300 den sonrası içinde her 150 litreye 100 waat gelecek şekilde hesaplıyabilirsiniz.

Oksijeni tam bir tank güneşli ev gibidir. Oksijen az olduğu zamanlarda balıklar su yüzeyine yakın yerlerde yüzmektedir bunun nedeni oksijen azlığı demekki oksijen tank için önemli. Oksijen sağlamanın çeşitli yolları mevcuttur oksijenin oluşabilmesi için su yüzeyinin sallanması yeterlidir bunun için isterseniz hava motoru, dalga motoru, şelale filitre, hava taşı vs vs kullanabilirsiniz. Oksijensiz kalan balık bir süre sonra ölüme mahkum olacaktır.

Tank kurulumlarında maliyetten kısmak için su düzenleyicilerin kullanılmaması canlı eklemeleri sırasında biyolojik dengenin oturmamış olması sonucunda balıklarımızı kaybedebiliriz. Sera aquatan benzeri muadili bir ilaç yardımı ile tankımızı balıklarımıza hazırlamak çok önemlidir. Balıklar kendi vicutlarından salgıladıkları mikro organizmalar ile suyun yapısını değiştirirler bu neden ile saf su çeşme suyuna ani girişler balığı felç etme etkisine sahiptir. Bunun yanı sıra balığın stres yapmaması balığımızın üremeden kesilmesi gibi faktörleride önlemektedir.

Besleyeceğimiz canlıların habitatını öğrenip suyun ısıssını sabitlememiz gerekmektedir burada dikkat edilmesi gereken uyum tablosuna bakarak aynı ısı aynı çeşit yemek alışkanlıkları olan canlıları seçmek gerekir.

Haftalık su değişimlerinde yüzde 20 lik bir su değişimi hem suyun kalitesini arttıracaktır hemde balıklarınızın üreme ve gelişme seviyelerine daha iyi etki edecektir. Daha verimli olsun diye suyun yüzde 50 sini çekmek çok yanlış bir davranıştır yukarıda belirttiğimiz gibi su dengelerini bozmuş oluruz bu neden ile hastalıklar haricinde suyunuzun yüzde 20 den fazlasını çekmeyiniz.

Balıklara verilecek yem miktarı ve çeşitleri; bu benim kendi yapmış olduğum tespitler ile size açıllamaya çalışayım. Ben 10 çeşit yem ile besliyorum ben 8 kuruyem 2 canlıyem ile besliyorum gibi şeyleri kafanızdan çıkarın sanal ortamda balık bakan arkadaşlar orda burda gördüğü yem isimlerini yazmayı çok severler kullanmadan kullandım derler. Balıklarınız etçil ise 2 veya 3 çeşit etçil yemlerden almanız yeterlidir. Balıklarınız otçul ise 2 pul yem 1 dip yemi edinmekte fayda vardır abartmaya hiç gerek yok. Canlı yem balığa 3 cm ye kadar etkisi çok büyüktür ama 3 cm yi geçtikten sonra çok fazla bir etkisi kalmamaktadır. Balıklarınıza sizin iş durumunuza göre adım adım yemleme yapın hep aynı saatte az az yemleme yapın çok yem verip tankın dip kısmında kalmasına izin vermeyin imkanınız var ise sabah, öğle, akşam olmak üzere 3 sefer verin (yetişkinler için) yavrular için ne kadar az ve ne kadar çok öğün olursa o kadar iyidir.

Şehir dışından balık siparişi verdiğimizde balıklarımızı suya alıştırma yolu en verimlisi bu işlem akvaryumculardan temin edilen balıklar içinde geçerlidir. Bir kova içerisine balıklarımızı poşetlerinden çıkartıp salalım içerisine uzun yoldan geldikleri için hava taşını salalım ki kendilerine gelsinler biraz. 15-20 dakikalık beklemeden sonra boşta olan hava hortumunun bir ucunu vantuz yardımı ile tankın içerisine monte edelim diğer ucundan biraz ağız yordamı ile emelim ve su gelmeye başlasın kovanın içerisine bırakalım su çok yavaş geldiği için balık hem ısıya hem de suyun değişimine çok daha rahat alışmaktadır. Suyumuz kovanın yarısını geçti ise 1-2 maşrapa su alalım ve lavaboya dökelim bu işlemi 3-5 kere yaptığımızda balıklarımız artık tanka girmeye hazır haldedir bu işlemi ne kadar fazla yaparsanız balıklarınız için o kadar sağlıklı olacaktır. Ve artık balıklarımızı kepçe yardımı ile yavaş yavaş incitmeden tanka salabiliriz. Balıklarımızı saldıktan sonra ışıkları en az 3-5 saat kapalı tutalım eğer kapalı tutamıyorsanız üzerini örtü yardımı ile kapatalım. (Not: Balıklara ilk 2 gün hiç yem vermeyin.)

İlk 1 hafta çok önemlidir. Bu süre zarfında balıkları sürekli takip etmek, gözetlemek olabilecek sorunlara hemen müdahele etmek lazım. İlk kurulan tanklarda oluşabilecek hastalıklar stres, mantar, beyaz benek gibi hastalıklardır. Bu hastalıkların başlangıç aşamalarını ve tedavi aşamalarını internetten araştırarak bilgi sahibi olabilirsiniz.

Konu ile ilgili düşünceleriniz ve sorularınız için buradan destek alabilirsiniz.

Sağlıklı hobiler.

Dip Not: Makalelerim izinsiz kopyalanamaz paylaşılamaz.

Müfit SAVAŞ