Bitkili Akvaryum Dış Filtre Temizliği Nasıl Yapılır

Bitkili akvaryumlarda veya normal canlı akvaryumlarında önemli rol oynayan dış filtreler belirli peryotlarda temizlenmesinde fayda vardır. Bu periyotlar için kesin bir süre belirtilemeyeceği gibi süreci etkileyen faktörler vardır. Akvaryumda beslenen akvaryum balıkları ve diğer ortamdaki …

Dış Filtre Temizliği Nasıl Yapılmalı (1)

Bitkili akvaryumlarda veya normal canlı akvaryumlarında önemli rol oynayan dış filtreler belirli peryotlarda temizlenmesinde fayda vardır. Bu periyotlar için kesin bir süre belirtilemeyeceği gibi süreci etkileyen faktörler vardır. Akvaryumda beslenen akvaryum balıkları ve diğer ortamdaki salyangozlar ile karideslerin sayısı bu faktörlerdendir. Ayrıca bitkili akvaryum için sık peyzaj değişikliği ve tabanın oynatılması filtrenize daha çok  partikül gitmesine sebebiyet vereceği için yapılacak bu işlemlerde filtrenizin temizleme periyoduna etki edecektir. Dış filtre temizliği su sirkülasyonu için önem arz eder, bitkili akvaryumlarda bu sağlıklı besin yayılımı yapmaktadır. Bir çok yosunun da önüne geçen dış filtremizin verimi için temizlik gereklidir.

Dış Filtre Temizliği Nasıl Yapılmalı (2)

Dış filtre temizliği yaparken dikkat edilecek hususların başında yapılacak işlemin akvaryumunuzun kalbine etki edeceği hakikatini unutmamak geliyor yapılacak yanlış bir işlem sonucu bakteri döngüsü bozulabilir. Bu sebepten dolayı filtre temizliği esnasında bakterileri sıfırlamamak gerekir bunun için filtre malzemelerini direkt sıcak su, deterjan ve çeşme suyu altında yıkamamak gerekir. Filtre içerisinde kullanılan elyaf ikinciye tekrar kullanılmamalıdır. Seramik halkalar, biobal ve süngerler filtre içerisindeki  suya daldırılıp veya ayrı kapta akvaryumdan alınan su ile yıkanmalıdır. Yıkama işlemi sırasında özellikle süngerler elimizde bir kaç defa sık bırak işlemi yapılarak tamamen tortularından arındırılmadan yapılmalıdır.

 

Dış Filtre Temizliği Nasıl Yapılmalı (3)

 

Dış Filtre Temizliği Nasıl Yapılmalı (4)

 

Dış Filtre Temizliği Nasıl Yapılmalı (5)

Filtre temizliği sonrasında içerisindeki malzeme sıralamasına dikkat etmek gerekiyor.  Dış filtrelerin çalışma mantığı bir çoğunda aynı olsa da su girişi yani akvaryumdan filtreye girişten sonra tanka yani çıkışına (emişe) varmadan önce ilk aşamasından sona doğru malzemelerin dizilimi kalın gözeneklerden ince gözeneklere doğru olmalıdır.

Bitkili akvaryum için dış filtre malzeme dizilim sırası aşağıdaki şekilde olmalıdır;

Seramik Halkalar / Bioballar

Seyrek gözenekli sünger

İnce gözenekli sünger

Elyaf

 

Canlı akvaryum dış filtre malzeme dizilim sırası ise aşağıdaki şekilde olmalıdır;

Seramik Halkalar / Bioballar

Seyrek gözenekli sünger

Aktif Karbon

İnce gözenekli sünger

Elyaf

 

Unutmamak gerekirki temiz ve kapasitesine göre iyi sirkülasyon yapan filtre her zaman sağlıklı akvaryumları beraberinde getirir.

Makalenin tanamı yada bir kısmı izin alınmaksızın yayınlanamaz, çoğaltılamaz kopyalanamaz.

Konu ile ilgili sorularınızu forumumuzda buradan sorabilirsiniz.