Bitkili Akvaryum Kurulumu ve Neden Bitkili Akvaryum

Bitkili akvaryum sahibi olmayan dostlar bu makaleme belki alınacaklar lakin illaki bitkili akvaryum fotoğrafları görüp de içinden keşke şöyle bir bitkili akvaryumum olsaydı demeyende neredeyse yoktur. Bitkili akvaryumlar evimizin bir köşesinde canlı bir tablo gibidir. …

Bitkili akvaryum sahibi olmayan dostlar bu makaleme belki alınacaklar lakin illaki bitkili akvaryum fotoğrafları görüp de içinden keşke şöyle bir bitkili akvaryumum olsaydı demeyende neredeyse yoktur. Bitkili akvaryumlar evimizin bir köşesinde canlı bir tablo gibidir. Canlı akvaryumu olan kişiler bir kez bitkili akvaryum kurduktan sonra tekrar canlı akvaryumuna dönüşü zor olmaktadır.

bitkili-akvaryum-bitkili kurulumu


Bitkili akvaryum adeta bir hastalık gibidir. Bitkilerinizi diktikten sonra bitkilerinizin yeni filizler verdiğini gözlemlemek, onların büyüyüp yeni sürgünlerinden bitkilerinizi çoğaltmak ayrı bir haz veriyor. Hele bir de akvaryumunuz yüksek destekli ise ve bitkilerin su içindeki fotosentezini verdikleri oksijen kabarcıkları ile görüyorsanız bunun sevinci daha bir başka oluyor. Diğer makalelerimde bitki akvaryum kurulumlarında gerek yüksek destekli yani Hi-tech ve düşük destekli yani low-tech tank kurulumları ile ilgili bilgi birikimlerimi sizlerle paylaşacağım.

bitkili-akvaryum-bitkili kurulumu-lepistes

Önemli olan akvaryumunuzun yüksek veya düşük destekli olması değildir, önemli olan akvaryumlarınızda bitkilere de yer vermenizdir. Makalemin başında belirttiğim söze bir nebze olsa katılmıyorum. Yani sadece balık besleyen canlıların ağırlık verildiği tank sahipleri cephesinden baktığımda aslında bitkili akvaryumu olan akvaryum sahipleri hem canlı hem de bitkili bir kuruluma sahip oluyorlar. Bitkili akvaryumların olmazsa olmazlarından biri bana göre canlılar yani balıklar, karidesler ve salyangozlar. Sebebi ise bitkili akvaryum için gerekli olan nitrat ve fosfatı sağlamalarıdır. Canlıların yemlenmesinden fosfat ve dışkılarından nitratın sağlanması bitkilerimiz için besin kaynağı olacaktır. Ayrıca balıklarımızda bu sayede güzel gelişim gösteren bitkiler arasında daha mutlu olacaklardır ve üremelerinde bitkilerin etkisi büyük olacaktır. Yavrular için doğal saklanma alanları oluşacaktır. Doğallık demişken canlı beslesek bile yapay bitkileri akvaryumlarımızdan mümkün mertebe uzak tutmalıyız. Maddi yönden düşündüğümüzde yıllar önce yapay bitkilere petshopta verdiğim parayı düşünüyorum da fazlasıyla canlı bitkiler alabilirdim. Tabii ki birçok hobici dostların yaptığı gibi bende tez canlılık yapmayıp biraz araştırsaydım ve yavaş yavaş sindire sindire akvaryum hobisinin içine girmiş olsaydım hem maddi hem de manevi olarak daha avantajlı ve kârlı olacaktım. Sağlık olsun en azından harcadığım para ve zamanın önemsiz olmadığını ve boşa gitmediğini düşünüyorum.

akvaryum-bitkili akvaryum kurulumu-lepistes-plati-moli-kılıçkuyruk-japon balığı

Evinizin bir köşesinde 3 boyutlu bir tablonuz olması dileğiyle, bitkili akvaryum kurulumlarında sizlere faydalı olacak diğer makalelerimi de okumanızı tavsiye ediyorum.

Bu makale iznim alınmaksızın alıntı yapılamaz, çoğaltılamaz ve dağıtılamaz.

Hakan GÖZEL