Bitkili Akvaryumda Peyzaj Seçimi ve Uygulaması

Genelde yaz ayları akvaryumları bozup tekrar kurma zamanı olarak değerlendirildiği için bir çok hobiciyi yeni bir kurulum oluşturma heyecanı sarar. Uzun süredir bitki yetiştirenler genelde bu sefer hangi tarza yöneleyim diye düşünürken yeni hobiciler ise …

Genelde yaz ayları akvaryumları bozup tekrar kurma zamanı olarak değerlendirildiği için bir çok hobiciyi yeni bir kurulum oluşturma heyecanı sarar. Uzun süredir bitki yetiştirenler genelde bu sefer hangi tarza yöneleyim diye düşünürken yeni hobiciler ise peyzaj konusunda daha deneyimsiz olduğu için hangi bitkileri satın alması ve nasıl bir peyzaj oluşturması gerektiği konusunda çok fazla fikir sahibi değildir.

Bu nedenle bitkili akvaryumlarda sık kullanılan peyzaj çeşitleri ve uygulama yöntemlerini tartışmak amacıyla bu konuyu açmış bulunuyorum. Bu nedenle soru cevap ya da bilgi ekleme konusunda herkesin katılımını bekliyorum. Konu belli bir süre ilerledikten sonra da makale olarak yeniden yazarak makaleler kısmında yayınlarız.

Bitkili akvaryumda sıklıkla kullanılan peyzaj tarzları;

Hollanda Stili

Resimde Hollanda stiline tipik bir örnek bulunuyor. Aynı tür bitkiler bir arada dikilip sürekli üstten budanarak buket görünümü alması sağlanır. Kontrastı artırmak içinde farklı renk ve tondaki bitki grupları yan yana ekilir. Böylece net bir şekilde bitkilerin sınırlarını görmek mümkün olur. Bu tarzda çok fazla kaya ya da dal kullanılmaz. Daha çok gövdeli bitkiler ön plandadır.

Ortada Ada Oluşturma

Akvaryumun ortasında kayalar ve dallar kullanarak bir ada oluşturulur. Gövdeli bitkiler bu oluşturulan adanın içine yerleştirilir.

Akvaryumun Bir Tarafını Doldurma

Akvaryumun sağ ya da sol kısımında bir alan oluşturulur. Dallar karşıya bakacak şekilde akıntı yönüne doğru eğilir. Akvaryumun yaklaşık ortasına kadar dallar ve bitkiler ile dolu alan oluşturulur. Akvaryumun diğer tarafı ise zemin bitkileri ya da beyaz kum gözükecek şekilde nispeten boş bırakılır.

İwagumi stili

Bu tarzda kayalar ön plandadır ve gövdeli bitkiler kullanılmaz. Kayalar iwagumi tarzına uygun olarak yerleştirilir ve taban bitkileri ile peyzaj tamamlanır.

Doğayı Taklit Etme

 

Doğanın minik bir kopyasını akvaryumunun içinde görmeyi kim hayal etmez ki? Son yıllarda daha sık karşılaştığımız bu tarz kişinin hayal gücü ile sınırlı olsa da en çok uygulanan bir kaç örneği vereyim.

Japon Sitili

Minimalist bir yaklaşım ile doğanın minik bir kopyası akvaryumda oluşturulur. Bu sitilde kayalar ve yükseltiler ön plandadır. Çoğu zaman bodur olan az sayıdaki bitki türü ile doğal bir görünüm sağlanır.

Orman Tasarımları

 

Yeterli derinlik algısı oluşturmak için ön alana kalın ağaç gövdeleri arkaya gittikçe ince ağaç gövdeleri konumlandırılır. Gerçekçi bir orman görünümü yaratmak için de uygun bitkiler ve moss türleri seçilir. Ormandaki en belirgin olgu düzensizlik olduğu için yerlerde çalı çırpı parçaları belli belirsiz patika yolları ve engebeler ile peyzaj güçlendirilebilir.

Uzaktan Bir Alanı Bölgeyi Taklit Etme

 

Bu tarzda dağlar tepeler ve küçük ağaçlar canlandırılabiliyor. Bazen de hobiciler akvaryumun kenarlarına kayaları büyükten küçüğe doğru sıralayarak uçsuz bucaksız bir kanyonu canlandırabiliyor.

Birebir Ölçek İle Bir Alanı Taklit Etme

 

Bu tarzda bir nehir kesiti, bir tepe, bir göl kenarı gibi doğal alanlar birebir ölçek ile taklit edilir. Dallar, kayalar ve doğal kum rengi ile belli bir bölgenin birerbir kopyası akvaryum içinde oluşturulur.

İnsan beyni gözden gelen görüntüleri önceki tecrübeleri ile yorumladığı için şekillere bakarak 2 boyutlu olan resimleri zihinde 3 boyuta çevirerek bir derinlik algısı yaratır.

Örnek vermek gerekirse

Resme dikkatlice bakıldığında 2 boyutlu düzlem üzerinde yapılan bu resmi beyin önceki tecrübeleri ile harmanlayarak bir derinlik tayin etmektedir. Aynı şekilde resmi dikkatlice incelediğimizde uzakta olan nesneler daha yukarıya konumlandırılmıştır. Böylece beyin aynı nesneyi aynı boyutta bile olsa uzakta olarak algılamaktadır.

Yolun çok uzaklara kadar gittiğini ise yolun daralması ile algılıyoruz. Bunun akvaryumda başarılı ile uygulanmış bir örneğini görelim

Yol gittikçe daralırken kaya boyutları ufalıyor ve arkaya doğru yükselti artıyor. Sonuç olarak ortalama 40-50 cm olan akvaryum genişliğini beyin yüzlerce metre olarak algılıyor.

Önde büyük yapraklı arkada ufak yapraklı bitki kullanımı ise derinlik için çok önemli bir tüyodur. Ön alanda ve arka alanda aynı boyutta bitki kullanımı durumunda beynin derinlik algısı doğru bir şekilde çalışmayacak dahası arkada olan bitkiyi olduğundan daha büyük algılamanıza yol açacaktır.

Örnek vermek gerekirse

Yukarıda gördüğünüz 3 araba birbirinin kopyasıdır ve aynı boyuttadır. İnanması güç geliyor ancak isterseniz elinize cetvel alarak ya da photoshop ile kesip yapıştırarak ölçün hepsinin aynı boyda olduğunu göreceksiniz.

Aynı zamanda derinlik sağlayabilmek için araya girme tekniği kullanmak gerekiyor. Orman tasarımlarında bu daha belirgin gözüküyor. Arka arkaya konulan ve giderek incelen dallar derinlik hissini artırıyor.

Burada da açıkça görüleceği üzere arka arkaya çok sayıda bitki ve nesne kullanıp derinlik algısı artırılabiliyor. Ayrıca yuvarlak şekilde budama yapmanın da derinlik algısı yaratmada çok büyük bir önemi bulunuyor. Beyin yana doğru gördüğü yuvarlak görüntüyü daire şeklinde algılıyor ve yuvarlak şekilde budanmış bitkinin geriye ve öne de aynı miktarda yayıldığını hissetmenizi sağlıyor. Aynı zamanda fotoğrafta da gördüğünüz şekilde gittikçe alçalan kısımlar derinlik algısı sağlıyor.

Ön alanda oluşturulacak yuvarlak bitki öbekleri ve dalgalı şekiller de derinlik algısı sağlayacaktır.

Makalenin hazırlık aşamasında internet ortamından resimler alıntı yapılmıştır.

Bu makale iznim alınmaksızın alıntı yapılamaz, çoğaltılamaz ve dağıtılamaz.

Ergün KOL

Konu ile ilgili sorularınızu forumumuzda buradan sorabilirsiniz.