Bitkili Akvaryumlarda Tatlı Su Salyangozları

  Tatlı su salyangozları farklı boyut, şekil ve renklerde olabilirler. 2 mm boyutta olan küçük türleri olabileceği gibi 5 cm çapa kadar ulaşabilen büyük türleri de bulunur.  Hızlı üreyebilme yeteneklerinden dolayı bir çok hobicinin şikayet …

 

Tatlı su salyangozları farklı boyut, şekil ve renklerde olabilirler. 2 mm boyutta olan küçük türleri olabileceği gibi 5 cm çapa kadar ulaşabilen büyük türleri de bulunur.  Hızlı üreyebilme yeteneklerinden dolayı bir çok hobicinin şikayet ettiği hatta istenmeyen canlı ilan ettiği canlılardır. Oysa akvaryuma vermiş oldukları zararlar yok denecek kadar azdır. Aksine salyangozlar sağlıklı akvaryumlar için oldukça gerekli canlılardır.

Birçok hobicinin akvaryumuna nasıl geldiğini anlayamadığı bu sevimli canlılar bitkiler, kökler, daha önce kullanılmış kumlar ve malzemeler ile akvaryumlarımıza girebilirler. Çoğu tatlı su salyangozu yumurtalarını şeffaf bir kılıf içerisinde bitki, kök, cam ya da taşa yapıştırırlar. Bu yumurtalar oldukça dayanıklıdır. Bir süre su dışında kalsa bile bozulmadan kalmayı başarabilen bu yumurtalardan yaklaşık 2 hafta sonra minik salyangozlar dünyaya gelir. Bu salyangozlar da birkaç hafta saklanarak büyürler. Tam bu sırada akvaryumunda davetsiz misafirler olduğunu fark eden hobiciler salyangozların istilasına uğradığını ve derhal kurtulması gereken bir sorun ile karşı karşıya kaldığını düşünebilirler.

Oysa salyangozlar bitkili akvaryumda oluşan birçok yosun türünü besin olarak kullanırken, atık yemleri ve ölü canlıları da hızla tüketerek akvaryumda çürümeye bağlı amonyak patlaması yaşanmasını engellerler. Böylelikle doğal döngüye katkıda bulunarak suyun kalitesinin artmasına da katkıda bulunmuş olurlar.

Sağlıklı ve düzgün işleyen bir akvaryumda salyangozlar hiçbir zaman akvaryumu istila edecek şekilde üremezler. Ortamdaki besin ne kadar fazla ise salyangozlar da buna karşılık vererek sayılarını artırırlar. Aşırı yosunlanma, aşırı yemleme, sürekli canlı kaybı yoksa salyangozlar yeteri kadar besin bulamaz ve nüfuslarını hızla artırma eğiliminde olmazlar. Eğer salyangozlar aşırı üremeye başladıysa o zaman sorunu salyangozlarda değil besin fazlalığında yani kendimizde aramamız gerekir.

 

Salyangoz Türlerini Tanıyalım

 

Minare Salyangozu olarak bilinen Melanoides Tuberculata cinsi salyangozlar gün ışığında saklanmak amacıyla kumun altında yaşamlarını sürdürdükleri için kumun havalanmasını sağlar, kumda zehirli gazların ve atıkların birikmesini engellerler.

 

 

Ramshorn salyangozların yavruları da belli bir boyuta gelene kadar gün ışığında kum altında saklandıkları için Minare Salyangozu ile aynı işi yapabilirler. Ramshorn salyangozları birbirinden göz alıcı renklere ve desenlere sahip olabildikleri için omurgasızlara ilgi duyan birçok hobicinin gözdesidir. Çift cinsiyetli olduğu için eşleşme sonrasında eşleşen her iki salyangoz da yumurta bırakarak ürerler. Bu yüzden çoğalması hızlı olacaktır.

Ülkemizde Elma Salyangozu olarak bilinen Pomacea Bridgesii türü ise 5 cm ulaşan boyutları nedeniyle bir çok hobicinin dikkatini çekmektedir. Atık ve yosun yeme konusunda küçük boyutlu salyangozlardan çok daha etkili olan bu tür aynı zamanda aşırı üremediği için hobicilerin en az şikayet ettiği salyangoz türleri arasındadır. Üremesi için 1 erkek 1 dişi salyangoz olması gerekir. Eşleşmeleri sonrasında dişi salyangoz akvaryumun suyunun bitimine veya kapağına yumurtalarını yapıştırır. Yapıştırılan yumurtalar mümkün mertebe nemli ortamda kalması gerekir, suya temas etmemelidir. Salyangoz yumurtası suya temas etmesi durumunda yavrular çıkmayacaktır. Elma salyangozlarının birkaç türüne rastlanabilir. Bu türler incelendiğinde sarı, kahverengi veya mor renkleri karşımıza çıkabilir. Elma salyangozunun bazı türlerinin bitkili akvaryumda aç kalınca ince yapraklı bitkileri de yiyebildiği söylenmektedir. Bu nedenle çok obur olan bu türü aç bırakmamak gerekir. Ancak elma salyangozlarının bazı türleri aç kalsa da bitkileri yemez.

.

 

 

 

 

Nerite salyangozları ise akvaryum camından kazımakta güçlük çektiğimiz hatta çoğu akvaristin jilet ile akvaryum camını çizmesiyle sonuçlanan yeşil nokta yosunlarını rahatlıkla tüketebilirler. Üremek için tuzlu suya ihtiyaç duyan bu türü akvaryum ortamında üretmek mümkün değildir. Bu nedenle aranan ve maddi değeri olan salyangoz türleri arasındadır.

 

 

Pyhsa Acuata türü salyangozlar küçük boyutlarına rağmen oldukça hızlı hareket edebilirler. Hızlı ve sevimli bu canlılar aynı zamanda hızlı bir şekilde üreme yeteneğine de sahiplerdir. Yapraklardaki yosunları yediğini dikkatli şekilde takip etmeniz durumunda görmeniz mümkündür.

Bu makale iznim alınmaksızın alıntı yapılamaz, çoğaltılamaz ve dağıtılamaz.

Ergün KOL