Sakal Yosunu – Siyah Fırça Yosunu

Siyah Fırça Yosunu – Sakal Yosunu;  siyah, kahverengi, kırmızı yada yeşil olabiliyor. Bitkili akvaryumda Bitkilerin eskimiş yapraklarından başlayıp diğer yapraklarınıda hızla kaplayıp zamanla tankı sarma ihtimali olabiliyor. Sebebi: Aşırı Nitrat, fosfat ve Demir. Besin Dengesizliği …

Siyah Fırça YosunuSakal Yosunu siyah, kahverengi, kırmızı yada yeşil olabiliyor. Bitkili akvaryumda Bitkilerin eskimiş yapraklarından başlayıp diğer yapraklarınıda hızla kaplayıp zamanla tankı sarma ihtimali olabiliyor.

Sebebi:
Aşırı Nitrat, fosfat ve Demir.
Besin Dengesizliği
Düşük Ph
Düşük Co2 miktarı

Besin Değerlerinin şu seviyelerde tutulması tavsiye edilir:
Nitrat: 10-20ppm arası
Fosfat: 0.5-2 ppm arası
Potasyum: 10-20 ppm arası
Kalsiyum: 10-30 ppm arası
Magnezyum: 2-5 ppm arası
Demir: 1ppm

Diğer Tedbirler :
Co2 miktarını artırmak: 30 ppm seviyelerinde tutmak gerekiyor bu sayede bitkiler gelişme eğiliminde olacaklar ve yosunlar ile olan rekabette öne çıkacaklardır.
Excel/H2O2 tedavisi: Oksijenli su veya Exceli bir şırında yardımı ile yosunlu bölgeye lokal olarak sıkıp bir süre bekledikten sonra ölü duruma geçen yeşil beyaz tondaki yosunları elle toplayıp tanktan uzaklaştırmak iyi sonuçlar verecektir.
Su değişimleri: Su değişimlerini normalde yapılan oran ile aynı oranda yapıp imkan var ise haftada 2 yada 3 defa yapmak.
Alg yiyici canlılar: Sae ve Amano karidesleri eklemek bu yosunların azalmasına yardımcı olacaktır.

Yosunun yüksek ph lı tanklarda bu alge pek rastlanmamış, asidik ortamları sevdiği kanısına varılmıştır.

Konu ile ilgili kafanıza takılan soruları forumumuzda buradan sorabilirsiniz.

(Makale tamamen kendi araştırma ve tecrübelerime dayalı olarak yazılmıştır iznim olmaksızın bir parçası veya tamamı alıntı yapılamaz, çoğaltılamaz.)