Yüzeyde Tabaka Oluşumu

Bu protein kaynaklı biyolojik bir tabakadır, muhtemelen yüksek organik seviye, düşük co2 ve zayıf sirkülasyon bu durumu tetikler. Neuston organizmaları bunun içinde ya da altında kolayca gelişir, bunlar bakteri, zoo-spore, tek hücreliler, hydralar, kurtlar hatta …

Bu protein kaynaklı biyolojik bir tabakadır, muhtemelen yüksek organik seviye, düşük co2 ve zayıf sirkülasyon bu durumu tetikler. Neuston organizmaları bunun içinde ya da altında kolayca gelişir, bunlar bakteri, zoo-spore, tek hücreliler, hydralar, kurtlar hatta ufak salyangozlardır. Bu tabaka oldukça kompakt bir yapıdadır ve bazen yeşil renktedir. Parmakla dağıtmak imkânsızdır. Denedim ve hemen saniyede tekrar bir araya geldi, görüntüsü yağlı bir şekildedir. Ben tabakayı kâğıt havlu ile temizledim bazı zamanlar yok olana kadar yüzeye bu kağıt havlulardan serdim. %80 su değişimi yaptıktan sonra, güzelce filtre malzemelerini temizledim (gerçekten kirliydi) ve sirkülasyonu arttırmak ve yüzeyi dalgalandırmak için fazladan bir kafa pompası ekledim.
Ayrıca, Co2 yerine easy carbo(excel benzeri)kullanmaya başladım. Şimdi her şey düzenli görünüyor. Bir şey daha, bitkileri uzun zaman budamamıştım ve bunlarda yüzey girişini kaplamışlardı. Tank sirkülasyonu zayıftı, muhtemelen o2 seviyesi de azdı ve tüm bunlarda yüzey tabakasına sebep oldu. Bu yüzey tabakasının bir diğer türü de Eisenbacteria (Demir bakterisi) neden olduğudur. Bu tabaka daha ince, dokunulduğunda kolayca dağılan ve beyazımsı olarak ortaya çıkar. Yüzey hareketliliğini arttırmak bu tabaka ile savaşmaya yardımcı olacaktır.

Gözlem Sonucu
3 farklı tankta bir hava motoru ya da kafa motoruna bağlı hava taşı yardımıyla bu tabakayı basitçe yok ettim. Hava kabarcıkları yüzey gerilimini kırarak yüzey tabakasının dağılarak küçük parçalara ayrılmasına neden oldu ve bu parçalarda ya filtre tarafından çekildi veya aşağıya battı.

Su yüzeyi tabaka oluşumu (1)

Su yüzeyi tabaka oluşumu (2)

Su yüzeyi tabaka oluşumu (3)

Su yüzeyi tabaka oluşumu (4)

Su yüzeyi tabaka oluşumu (5)

Çeviriyi Yapan: Sezer Yılmaz isimli forum üyemize teşekkür ederiz.

(Resimler ve yazılar http://aquariumalgae.blogspot.com.tr/  Alıntıdır, çevirisi yapılmıştır.)