Zeytin – Hygrophila Polysperma Ceylon

  Zeytin – Hygrophila polysperma Ceylon için Genel Bilgiler: Zeytin bitkisi bitkili akvaryumda hobiye yeni adım atmış bir çok hobicinin tankını süsleyen, tankında illaki yer alan bitkiler arasında diyebiliriz. Yetiştirmesi kolay bir türdür, hızlı gelişim …

 

Zeytin - Hygrophila Polysperma Ceylon
Zeytin – Hygrophila Polysperma Ceylon

Zeytin – Hygrophila polysperma Ceylon için Genel Bilgiler:

Zeytin bitkisi bitkili akvaryumda hobiye yeni adım atmış bir çok hobicinin tankını süsleyen, tankında illaki yer alan bitkiler arasında diyebiliriz. Yetiştirmesi kolay bir türdür, hızlı gelişim gösterir ve üretmesi kolaydır. Bitki Co2 (karbondioksit) takviyesi olmadan rahatça yetiştirilebilir. Hızlı gelişimi ve boylu bir bitki olmasından dolayı genellikle arka planda kullanılır. Bitki budandıktan sonra ana gövdede kalan eski yaprakların olduğu yerden sürgünler atarak çoğalmaya devam eder. Bir süre sonra yeni çıkardığı yeni sürgünler sayesinde bulunduğu arka planda neredeyse bir duvar misali bir yapıya bürünür. Yüksek ışıkta ışığa yakın yapraklarında kızarmalar meydana gelir. Düşük ışıkta yeşil formunu korur. Eğer çok düşük ışık kullanılır ise ve besinsiz kalır ise gövde yapısı çok incelir, yeniden dikmek istediğinizde cımbızla bile tutmak güçleşir çabucak kırılabilir. Yüksek destekli yani Hi-tech akvaryum kuran bir çok hobici bile ilk kurulumlarda hızlı besin tüketimi ve gelişimi olmasından dolayı sigorta amaçlı peyzajında yer vermektedir. Ortamda kalan fazlalık besinleri hızla tüketeceği için yosun oluşumunu engelleme açısından tedbir amaçlı kullanmakta fayda vardır.

Gübreleme yönünden özel bir gereksinimi olmasa da sağlam bir taban kurulumu bitkinin sağlıklı gelişimi sağlanabilir. Akvaryumdaki kalsiyum eksikliği, potasyum fazlalığı olması ve eser element eksikliğinde uç yapraklarında büzüşmeler meydana gelir. Düşük destekli tanklarda sadece potasyum ilavesi ile haftalık su değişimi yapılarak başka bir gübre eklemeden yetiştirilebilir. Potasyum eksikliğinde ve ışık yetersizliğinde alt yapraklarında belirtiler meydana gelir. Özellikle potasyum eksikliğinde alt yapraklarında delinmeler gözlemlenir. Ortamda yeterli seviyede demir var ise yaprakları bakırımsı renk alır.

Bitki emers sistemde de rahatlıkla yetiştirilebilir. Emers düzende yetiştirildiğinde yaprakları daha küçük ve dar bir şekil alır gövdesi daha kalın odunsu yapıya geçer, akvaryumda ise yaprakları emers düzene göre daha geniş ve iridir gövdesi ise ince olur.

Bitkinin Yeri
Arka Plan
Yüksekliği 10 cm – 60 cm Civarı
Genişliği
10 cm – 15 cm Civarı
Işık İhtiyacı 0,30w/lt – 0,80w/lt Düşük/Yüksek Seviye
Özel Gereksinimleri Özel bir gereksinimi yoktur – Co2 olmadan da yetiştirilebilir.
Sıcaklık 20 – 28 ° C
Ph toleransı 6 – 8
Su Sertlik Toleransı
Yumuşak – Çok Sert

 

Zeytin – Hygrophila Polysperma Ceylon Hakkında Çeşitli Fotoğraflar: