Oksijen Manometresi ile Co2 Tüp Bağlantısı Yapımı – Avantajları

Bu makalemizde bitkili akvaryum hobisinde kendini bi kademe yukarı taşımayı düşünen, daha zor bitkiler ile daha güzel peyzajlar kurmayı hedefleyen hobici arkadaşlarımıza oldukça yardımcı olacak co2 düzeni kurulumda işlerine yarayacak bir konuyu ele alacağız. Co2 …

Bu makalemizde bitkili akvaryum hobisinde kendini bi kademe yukarı taşımayı düşünen, daha zor bitkiler ile daha güzel peyzajlar kurmayı hedefleyen hobici arkadaşlarımıza oldukça yardımcı olacak co2 düzeni kurulumda işlerine yarayacak bir konuyu ele alacağız.

Co2 tüplü sistem kurulumu gerek maliyeti gerek zahmeti açısından 2 defa düşündüren bir işlem. Maddi açıdan hobici arkadaşlarımızı zorlamakta bu yönde sıkıntı oluşturmaktadır. En hesaplı co2 sistem kurulumu gerçekleştirmek isteyen bitkili akvaryum sahipleri için bu düzen biçilmez kaftan olacak. Co2 tüplü sistemde bilindiği üzere ayrı ayrı co2 regülatörü, ince ayar vanası ve damla sayacı son olarak da tank içinde co2 kabarcıkları inceltmek için difüzör (tabi daha ileri seviye bir sistem kurulmayacak ise yani ph metre vs. gibi) kullanılmaktadır. Bunun için her bir malzeme ayrı ayrı maliyetler oluşturmaktadır.

Aşağıda resimli olarak kurulum aşamasını anlatacağımız Oksijen manometresi ile Co2 düzeni kurma işleminde yukarıda bahsettiğimizden daha farklı ve daha avantajlı bir kurulum anlatacağız. Bu düzende sadece Oksijen manometresi ile co2 düzeni kurma işleminde ince ayar vanası ve damla sayacına ihtiyacımız kalmıyor. Oksijen manometresi üzerindeki ayar vanası ve su haznesi ile bu iki parça malzemeyi ekstradan almadan masraf etmeden daha az uğraş ile elde etmiş oluyoruz. Yapmanız gereken sadece tankınıza giden hava hortumunun ucuna kendinizin bile kolayca yapabileceği aşağıda linki bulunan dıy co2 difüzörü yapmak veya hazır satın alıp bitkili akvaryumunuza ayarınızı isteğinize göre ayarlayıp kullanmaya başlamak.

Oksijen manometresi ile co2 tüplü sistem kurulumu anlatımı;

Öncelikle mevcut tüpünüzün regülatör bağlantı yerine bir rekor ayarlamanız gerekiyor. Sistemin uğraştıran tek kısmı bize göre bu kısım, nalburlardan ayarlayamazsanız tornacıda 15 dk gibi bir sürede yaptırabilmeniz mümkün. Resimde görülen tüpte vidalanmış sarı rekoru tüp üzerine güzelce vidalıyoruz bu aşamada ya sızdırmaz sıvı yada teflon bant uygulaması yapmanız gerektiğini unutmayın.

Oksijen Manometresi ile Co2 Tüp bağlantısı Yapımı 1

Oksijen Manometresi ile Co2 Tüp bağlantısı Yapımı 2

Aşağıda resimde görülen tüp 2 litrelik ve alt kısmı oval olduğu için ayakta duramıyor, bu sebeple biz pratik bir çözüm olması açısından bir saksı yardımıyla bunu sağladık. Aslında tüpün altında kendisinde bütünleşik ayaklığı oluyor lakin bizim tüpümüzde yoktu çözümü bu şekilde sağladık.

Oksijen Manometresi ile Co2 Tüp bağlantısı Yapımı 3

Oksijen manometresi kutusunu resimde görüyorsunuz, bu günlerde internet ortamında satışı kargo dahil 43,50 TL gibi hesaplı bir rakama satılmakta. Bilindiği üzere co2 regülatörler 80 -150 TL arasında değişik modellerde mevcut ve kargosu ile yaklaşık 100 TL ‘ye yakın rakamlara mâl olmakta.

Oksijen Manometresi ile Co2 Tüp bağlantısı Yapımı 4

Kutu içeriğine baktığımızda oksijen manometresi, hortum bağlantı aparatı ve su hazne kabı bulunuyor. Normalde hastanelerde oksijen vermek için kullanıldığı için hortum aparatı pek işe yarayabilir durumda değil.

Oksijen Manometresi ile Co2 Tüp bağlantısı Yapımı 5

Oksijen Manometresi ile Co2 Tüp bağlantısı Yapımı 6

Aşağıda sadece oksijen manometresini su kabı haznesi olmadan görüyoruz.

Oksijen Manometresi ile Co2 Tüp bağlantısı Yapımı 7

Burada ise su kabı ile manometreyi bir arada görüyoruz.

Oksijen Manometresi ile Co2 Tüp bağlantısı Yapımı 8

Artık Co2 tüpümüze montaj aşamasına yavaş yavaş geçelim. Oksijen manometresinin tüpe bağlanan somunu içerisinde conta olduğundan emin olun bu sızdırmazlık için gerekli olacak.

Oksijen Manometresi ile Co2 Tüp bağlantısı Yapımı 9

Oksijen Manometresi ile Co2 Tüp bağlantısı Yapımı 10

Tüpümüze monte edilmiş şekilde aşağıdaki gibi olacaktır.

Oksijen Manometresi ile Co2 Tüp bağlantısı Yapımı 11

Oksijen Manometresi ile Co2 Tüp bağlantısı Yapımı 12

Manometrenin altına takılacak olan aynı zamanda kabarcık sayacı olarak kullanacağımız aparatın içinden su içine girecek olan hortumun ucundaki 4 adet delik stabil sayımı engelliyor. Bu yüzden aşağıdaki resimde olduğu gibi çapraz şekilde kestikten sonra kullanıldığında daha verimli olmaktadır.

Oksijen Manometresi ile Co2 Tüp bağlantısı Yapımı 13

Haznenin içerisine su koyduktan sonra hazneyi siyah aksama vidalamadan önce teflon bantla sarılması gerekmektedir. Yada hazne ile vidalanacak aksam arasına eğer kutu içerisinde conta gelmişse eklememiz gerekiyor. Biz contası olmadığı için aradaki sızdırmazlığı sağlamak için hızlı yapıştırıcı kullandık. Bunun sonrasında köpük ile sızdırmazlık testi yapmak gerekiyor.

Oksijen Manometresi ile Co2 Tüp bağlantısı Yapımı 14

İleride su haznesindeki suyun eksilmesi veya bitmesi durumunda aşağıda görüldüğü üzere alt haznenin manometreye vidalana parçasının oradan yeniden su doldurulabilmektedir. Alt hazne komple yapıştırılmış olsa da bu delikten yani hortumun bağlı olduğu yerden su eklemesi yapılabiliyor.

Oksijen Manometresi ile Co2 Tüp bağlantısı Yapımı 15

Son olarak tanka gidecek hortumu takıyoruz ve etrafını sağlamlık açısından hızlı yapıştırıcı ile yapıştırıyoruz. Bununla birlikte resimde görünen üründe emniyet valfi bulunmakta yüksek basınçta gazı dışarı salıyor bunu da hızlı yapıştırıcı ile iptal etmeniz gerekiyor aksi halde buradan gaz kaçışı oluyor.

Oksijen Manometresi ile Co2 Tüp bağlantısı Yapımı 16

Tankta co2 çözülmesi için ya hazır yada kendi yapımımız olan difüzörü taktığımızda işlem tamamlanmış oluyor.

Oksijen Manometresi ile Co2 Tüp bağlantısı Yapımı 17

Güle güle kullanmanız dileğiyle.

Makalenin bir kısmı yada tamamı, fotoğrafları izin alınmaksızın kopyalanamaz çoğaltılamaz ve alıntı yapılamaz.

Konu ile ilgili önerilerinizi ve sorularınızı forumumuzda buradan yapabilirsiniz.