Cüce Gurami Bakımı ve Özellikleri

Bu yazıda cüce gurami bakımı ve özelliklerine değineceğiz. En popüler akvaryum balıkları arasında olan cüce guramiler, hoş görünümleri nedeniyle oldukça fazla tercih edilmektedir. Gövdesi üzerinde bulunan turuncu ve mavi çizgiler bu balıklara çarpıcı bir görünüm …

cuce-gurami-bakimi-ve-ozellikleri

Bu yazıda cüce gurami bakımı ve özelliklerine değineceğiz. En popüler akvaryum balıkları arasında olan cüce guramiler, hoş görünümleri nedeniyle oldukça fazla tercih edilmektedir. Gövdesi üzerinde bulunan turuncu ve mavi çizgiler bu balıklara çarpıcı bir görünüm kazandırmaktadır.

Yumurtlayarak çoğalan balık türlerinden olan ve kolay bakılan cüce guramiler başlangıç seviyesindeki akvaryum severlere önerilmektedir. Aynı zamanda oldukça barışçıl ve uysal bir balıktır. Bu nedenle cüce guramiler karma akvaryumların da vazgeçilmez balıkları arasındadır.

Durum böyle olunca cüce gurami balıkları hakkında merak edilen çok fazla şey bulunmaktadır. Bu yazımızda cüce gurami bakımı ve özellikleri hakkında bilgiler vereceğiz. Cüce gurami balıkları hakkında merak edilen bütün soruları yanıtlamaya çalışacağız. Aklınıza takılan şeyler olursa yorum bırakabilirsiniz.

Cüce Gurami Balığı için İdeal Şartlar Nedir?

Cüce Gurami - Colisa Lalia (6)

Doğal yaşam alanları Asya Kıtasının Hindistan bölgesidir. Cüce guramilerin huzurlu ve stresten uzak olmaları için akvaryum ortamında da doğal yaşamlarını taklit etmeniz gerekir.

Doğal yaşamlarında bitkili su birikintilerinde yaşarlar. Bu nedenle akvaryumlarının da bol bitkili olması önerilir. Cüce guramiler bu bitkilerle oyun oynamayı, bu bitkilerin arasına saklanmayı severler. Bu konuyla ilgili olarak Bitkili Akvaryum Kurulumu yazısına bakabilirsiniz.

Tropik iklim balıkları oldukları için sıcak suları severler. Akvaryum suyu sıcaklığının 22-28 °C aralığında olması önerilmektedir.  Bu değerleri sağlamak için bir ısıtıcı kullanabilirsiniz. Sudaki sıcaklık değişimlerinden bütün balıklar gibi onlar da etkilenirler. Bu gibi durumların yaşanmasının önüne geçmeniz gerekir.

Ayrıca cüce guramilerin akvaryumunda pH değerleri de 6.5-7.5 aralığında olmalıdır. Bitkilerin yanında yüzmelerini engellemeyecek şekilde kütük ve kaya gibi dekoratif malzemelerden de faydalanabilirsiniz. Saklanmaları için mağara alanları oluşturabilirsiniz. Akvaryumun bir kısmını ise kumluk olarak bırakmanız önerilmektedir. Bu balıklar çoğu zaman suyun üst ve orta kısımlarında yüzerler.

Cüce guramilerin labirent ismi verilen organları bulunmaktadır. Bu organ sayesinde havadan da oksijen alabilirler. Zaman zaman akvaryum suyunun üzerine kafalarını uzatabilirler. Böyle bir durum görünce endişelenmeyin. Bu normal bir durumdur. Ancak balığınız bunu çok sık yapıyorsa, akvaryum suyunun çok kirlendiğini anlamanız gerekir. Balığınız sık sık su üzerine çıktığında mutlaka su değişimi yapmalısınız.

Ayrıca balığın sudan çıkmaması, zıplayıp akvaryum dışına atlamaması için akvaryumun üzerini kapatacak bir malzemeden de faydalanabilirsiniz.

Cüce gurami akvaryumlarında her hafta %25 olacak şekilde dip çekim yöntemiyle su değişimi yapmanız gerekir. Aldığınız su yerine birkaç gün dinlendirdiğiniz suyu ekleyebilirsiniz.

Cüce Gurami Nasıl ve Ne Sıklıkta Beslenir?

Akvaryumun etçil balıkları arasında olan cüce guramiler, doğal yaşamlarında hem et hem de otla beslenirler. Gündelik olarak tropikal balıklar için üretilen pul yemleri kullanabilirsiniz. Küçük ağızlı balıklar arasında olduklarından pul yemler cüce guramiler için idealdir.

Kaliteli yemlerle beslediğiniz cüce guramilerin renkleri daha da parlaklaşır ve ömürlerini sağlıklı bir şekilde sürdürebilirler. Haftada bir kez canlı ya da kurutulmuş yemler ve haşlanmış sebzelerle de besleyebilirsiniz.

Ispanak, marul, kabak gibi sebzeleri haşlayıp minik porsiyonlar halinde verdiğinizde balıkların sindirim sisteminin de düzgün çalışmasına yardımcı olmuş olursunuz.  Cüce guramileri günde 2 kez birkaç dakikada yiyebilecekleri miktarlarda besleyebilirsiniz.

🌊 Ayrıca canlı yem ve sebze takviyelerini akvaryum suyunu temizleyeceğiniz gün yaparsanız akvaryum suyunun kirlenmesinin de önüne geçmiş olursunuz.

Cüce Gurami Akvaryumu için İdeal Ölçüler Nedir?

Akvaryumun küçük balıkları arasında yer alan cüce guramiler en fazla 6 santimetreye kadar büyüyebilirler. Akvaryumda bitkilerin ve saklanma alanlarının da olmasını isteyen türler arasında oldukları için cüce gurami akvaryumu için ideal ölçü en az 50-60 litredir.  Ayrıca çoğu akvaryum sever cüce guramilerin dişi ağırlıklı gruplar halinde beslenmeleri gerektiğini söylemektedir.

Akvaryumlar ne kadar büyük olursa o kadar temiz olurlar. Akvaryum küçüldükçe ve akvaryumdaki balık sayısı arttıkça su çok daha hızlı kirlenir, daha sık değiştirmeniz gerekir. Bu nedenle cüce guramiler için önerilen minimum akvaryum boyutu 50-60 litredir. İdeal akvaryum boyutu ise 80 litredir. 

Cüce Gurami Fanusta Bakılır Mı?

Cüce Gurami - Colisa Lalia (7)

Akvaryum balıkları arasında fanusta da bakabileceğiniz bazı türler bulunur. Ancak cüce gurami balıkları bu türlerden biri değildir. Küçük balıklar olsalar da fanus için 6 santimetre boyundaki bir balık büyük sayılabilmektedir.

Cüce guramiler bitkili ve saklanma alanı olarak kullanabilecekleri kayalıkların olduğu akvaryumları severler. Ayrıca temiz, berrak ve kısmen sıcak suları isterler. Bu ortamı fanusta oluşturmanız mümkün değildir. Bu nedenle cüce guramiler fanusta bakılmazlar.

Ancak fanusta bakılabilen başka balıklar bulunmaktadır. Uzman akvaryum severler tarafından çok önerilmese de bazı balıkları akvaryuma geçiş öncesinde fanusta bakmanız mümkündür. Hangi balıkların fanusta bakılabileceğini merak ediyorsanız ilgili yazımızı okuyabilirsiniz.

Cüce Gurami Ömrü Ne Kadar?

Akvaryum ortamında bazı balıklar uzun bir ömür sürerken bazılarının ömürleri ise daha kısa olmaktadır. Cüce gurami de akvaryumların orta ömürlü akvaryum balıkları arasında sayılırlar.

Ortalama ömürleri 4-6 yıl arasında olan cüce gurami balıklarının yaşam sürelerini iyi bir bakımla uzatmanız mümkündür. Dayanıklı balıklar arasında olan cüce guramilere temiz bir su, huzurlu bir akvaryum ortamı, kaliteli yemlerle düzenli besleme sunduğunuzda stresten uzak, uzun bir ömür sürebilirler.

Cüce Gurami Hangi Balıklarla Yaşar?

Akvaryum balıkları arasında en uysal olanlardan biridir. Oldukça barışçıl olan cüce guramiler pek çok balık türüyle uyumlu yaşayabilirler. Ancak onları kendilerinden büyük balıklarla bir araya koymamanız gerekir.

Küçük ve savunmasız oldukları için büyük ve agresif balıklara yem olma olasılıkları oldukça fazladır. Gelin cüce guramiler hangi balıklarla uyumlu yaşar, birlikte bakalım.

Rasbora: En az 6’lı sürüler halinde bakılabilen rasboralar, karma akvaryumların vazgeçilmez balıkları arasındadır. Oldukça sakin balıklardır. Cüce guramilerle birlikte akvaryumda yüzdüklerini görmek size huzur verebilir. Büyük akvaryumlarda çok daha rahat ederler ve cüce guramileri rahatsız etmezler. Birlikte uyum içerisinde yaşayabilirler.

Zebra Danio: En fazla 7 santimetreye kadar uzayabilen zebra daniolar da cüce guramiler için iyi bir akvaryum arkadaşı olabilirler. Bu balıklar da geniş su aralıklarını tolere edebilir ve guramilerle aynı akvaryum koşullarını isterler. Bu nedenle birlikte uyum içerisinde yaşayabilirler.

Bu balıklar dışında cüce guramilerle uyumlu yaşayan balık türleri bulunmaktadır. Bu balıkları merak ediyorsanız ilgili yazımızı okuyabilir, daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Cüce Gurami Dişisi ve Erkeği Nasıl Ayırt Edilir?

Cinsiyet ayrımı yapmanın görece kolay olduğu akvaryum balıkları arasındadır. Erkek cüce guramilerin yüzünde, karın kısmında ve boğazında siyah ve mavi ağırlıklı benekler görülür. Dişi cüce guramilerin ise gövdelerinin yanında yatay uzanan koyu çizgiler bulunur.

Ayrıca neredeyse bütün akvaryum balıklarında olduğu gibi dişileri erkeklerine göre biraz daha büyüktür. Erkek balıklar en fazla 4-5 santimetre olurken dişiler 6 santimetreye kadar büyüyebilirler.

Bunların yanında dişi ve erkek cüce guramilerin davranışları da birbirinden farklıdır. Erkek cüce guramiler dişilere göre çok daha agresif olurlar. Diğer balıkları kovalayan bir cüce guraminiz varsa çok büyük olasılıkla erkektir. Ayrıca su üzerinde baloncuk oluşturmaya başladıysa bu da erkek balığın üremeye hazır olduğu anlamına gelir. Dolayısıyla balığın erkek olduğu anlaşılır.

Ancak bütün bunların yetişkin balıklar için geçerli olduğunu unutmayın. Yavru balıklarda cinsiyet ayrımı yapmak oldukça zordur. Aynı tür ve aynı yaştaki balıklar için dış görünüşlerine bakarak cinsiyet ayrımı yapmak mümkündür.

Cüce Gurami Üretimi Nasıl Yapılır?

Yumurtlayarak çoğalan türler arasında olan cüce guramiler, 8-12 aylık olduklarında üremeye hazır hale gelirler. Üreme zamanı gelen dişi 10-12 gün gibi aralıklarda 4-5 kez yumurtlar. Bir yumurtlama döneminde 50-200 adet kadar yumurta bırakabilirler.

Cüce guramiler üreme için ayrı bir tanka alınmalıdır. Ayrı tanka alınan dişi ve erkek iki hafta boyunca yüksek proteinli yemlerle beslenmelidir. Ayrıca akvaryum suyu sıcaklığını da 28-30 derecelere çıkararak bu balıkları üremeye teşvik etmeniz gerekir.

Bir süre sonra erkek guraminin yuva yapmaya başladığını görebilirsiniz. Suyun yüzeyinde hava kabarcıklarıyla yuva oluşturur. Bu işlemi birkaç gün boyunca sürdürür. Sonrasında erkek gurami dişi balığı üremeye davet eder. Çiftleşirler. Dişi yumurtalarını bıraktıkça erkek cüce gurami yumurtaları oluşturduğu hava kabarcıklarının içine taşır. Yumurtalar suyun üzerindeki kabarcıkların içinde yüzerler.

Tamamı yerleşen yumurtalar 1-2 gün içerisinde çatlar ve yavrular yumurtadan çıkarlar. Doğduklarında çok küçük olurlar, üç gün boyunca yumurtaları yiyerek beslenebilirler. Yavrular suda yüzmeye başladığında erkek balığı akvaryumdan almanız gerekir. Aksi halde yavruları yiyecektir.

İyi bakılan yavrular çok çabuk büyürler. Ancak hepsi aynı boyda olmaz. Bu balıkların boylarına göre ayırarak besleme yapabilirsiniz.

Özet

Özetleyecek olursa bu yazımızda cüce gurami bakımı ve özellikleri hakkında bilgiler verdik. Cüce gurami balıkları hakkında merak edilen soruları yanıtladık. Siz de akvaryumların vazgeçilmez balıklarından olan cüce guramileri alabilir ve akvaryumunuza renk katabilirsiniz. Aklınıza takılan ya da eklemek istediğiniz bir konu olursa yorum kısmından bize ulaşabilirsiniz.