Chromobotia Macracanthus – Makrakanta

  Chromobotia Macracanthus – Makrakanta Hakkında Genel Bilgiler: Chromobotia macracanthus diğer adıyla Makrakanta olarak bilinen sazansıgil balıklar kategorisine öngörülen bu balıklar diğer türlere karşı oldukça barışçıl ve hareketlidirler lakin zaman zaman agresif de olabilirler. Besleme …

 

Chromobotia Macracanthus – Makrakanta Hakkında Genel Bilgiler:

Chromobotia macracanthus diğer adıyla Makrakanta olarak bilinen sazansıgil balıklar kategorisine öngörülen bu balıklar diğer türlere karşı oldukça barışçıl ve hareketlidirler lakin zaman zaman agresif de olabilirler. Besleme konusunda 5’li sürüler ile beslenmeleri tavsiye edilir.

Makrakanta balıklarını akvaryum ortamında beslemek kolay olabilir fakat üremelerini sağlamak bir o kadarda zordur. Normal yaşamlarına göz attığımızda bile bunun sinyallerini alabiliyoruz çünkü makrakanta balıkları doğada 50cm boya kadar ulaşabiliyorken akvaryumda bu miktar oldukça düşerek 20cm gibi bir değerde sabitleniyor.

Ayrıca tavsiyemiz eğer akvaryum balıkları konusunda acemiyseniz kesinlikle bu tür balıkları tecrübe edinmeden beslemeye kalkmayınız. Siz ne kadar talimatlara uygun da davransanız makrakantaları akvaryumda beslemek yine de tecrübeye dayalı bir durumdur.

Erkekler birçok balık türünde olduğu gibi makrakantalarda da dişilere oranla boyutları büyüktür. Cinsiyet ayrımını bu şekilde yapabilirsiniz. Ayrıca bu konuda verebileceğimiz diğer ipucu ise erkeklerin kuyruk uçlarının içe dönük olmaları. Dişilerde bu durum tam tersi olarak nitelendirilir.

Beslenmelerine göz attığımızda hem etçil hem otçul olduklarından en azından beslenmeleri konusunda şanslıyız demektir. Solucan ve böcek lavraları en hoşlarına giden besinlerdir. Bu durumun faydalı olan diğer tarafı da makrakantalar akvaryumlarınızda salyangoz salgınlarını durdurmak için birebirdir.

Latincedeki İsmi Chromobotia macracanthus
Coğrafik Kökeni Endonezya, Sumatra ve Borneo
Beslenme Biçimi Etçil, otçul. Doğada salyangoz, tatlısu karidesleri, solucanlar ve böcek larvaları esas diyetleridir.
Davranış Biçimi Hareketli fakat Agresif.
Kendi Türlerine Davranışı Agresif.
Yüzme Seviyesi Genellikle dipte gezerler.
Cinsiyet Ayrımı Erkeklerin kuyruk uçları içe doğru dönüktür. Dişiler ise daha ufak ve kuyrukları dışa dönüktür.
Üreme Akvaryum ortamında üretilmeleri oldukça zordur, yumurta dökeler.
Sıcaklık 23°C – 30°C
En Fazla Büyüdüğü Boy 50 cm. civarına kadar büyürler
En Az Akvaryum Hacmi 75 Litre
Su Sertliği Orta.
Ph 6.5 – 7.5