Corydoras panda – Panda Coryler Hakkında Her Şey

Panda coryler – Corydoras Panda Bir çoğumuzun akvaryumunda bulunan veya bulunmuş olan bu tür hakkında bilgiler vereceğim. Öncelikle toplumda çöpçü pislik, dışkı yer gibi bir tabir oluşmuş. Çöpçüler dışkı ya da pislik yemezler. Yanlızca akvaryumun …

Panda coryler – Corydoras Panda

Bir çoğumuzun akvaryumunda bulunan veya bulunmuş olan bu tür hakkında bilgiler vereceğim. Öncelikle toplumda çöpçü pislik, dışkı yer gibi bir tabir oluşmuş. Çöpçüler dışkı ya da pislik yemezler. Yanlızca akvaryumun dibine düşen, yemlerle beslenirler ve bitki üzerlerindeki alglerle beslenirler. Akvaryumunuzun dibinde kumu eşeleyerek arı gibi çalışırlar. Hem de karın tokluğuna kumu eşeleyerek kum içerisindeki dışkıları havaya kaldırıp, filtrenin çekmesine yardımcı olurlar. Corydoraslar sürü balıklarıdır ve en az küçük akvaryumlarda 4lü büyük akvaryumlarda 6 lı bireyler halinde bakılması gerekir.

Panda Corylerlerin Beslenmesi
Panda coryler balıklardan arta kalan yemleri yerler fakat akvaryumunuz kalabalıksa pek yem kalmaz ve panda corylerde çekingen balıklar olduğu için pek yem yiyemezler. Bu durumda aç kalırlar. Bu yüzden akvaryumunuz kalabalık olmasa dahi kaliteli dip yemleriyle beslenmesini tavsiye ederim. Örnek olarak tetra vafer mix, sera vipa chips gibi yemleri çok severler. Kondisyon kazandırmak içinse kaliteli dondurulmuş tubifexlerden ve ya kan kurtlarından kullanabilirsiniz.

Panda Corylerin Bakımı
Corylerin bakımı kolaydır. Geniş ph ve sıcaklık aralıklarında yaşadıkları içinde çoğu balıkla uyumludurlar ama panda coryler için ph değerinin 7,5i geçmemesine dikkat edin. Sıcaklık olarak ise 20-30 derece aralıklarında bir sorun çıkarmazlar. Panda coryler bitkili akvaryumları daha çok severler. Bunun nedeni ph düşüktür. Sıcaklıkta 26 derecenin aşağısına düşmez. Bitkilerin arasında kumu eşelenirler dururlar. En sevdikleri bitkiler zannımca subulata, parvula, java moss türü taban bitkileridir. Aynı zamanda panda coryler nitrit ve nitrata hassastır. Bunun için bolca su değişimi ve bol oksijen çok faydalı olacaktır. Aynı zamanda bitkiler nitrit ve nitratı aldıkları içinde panda corylere yararı vardır. Cory ve diğer dip balıkları tuza duyarlıdır. Bu yüzden tuz kullanmayın. Bitkili akvaryumlarda tuz kullanılmayacağı için yine coryler için faydalıdır. Filtreleme olarak ise şelale filtreyi severler. Çünkü şelale filtre yaşadıkları ortamda olduğu gibi yağmur atmosferini sağlar. Işıklandırma konusunda ise akvaryuma kuru meşe yaprakları atarak ve ya su mercimeği gibi bitkiler koyarak, gölgelik alanlar oluşturmanız tavsiye edilir. Diğer kedi balıklarında olduğu gibi panda corylerde ışığı sevmezler ve geceleri daha aktiftirler. Bu arada coryler yavru balık yemezler. Gönül rahatlığıyla yavru tankınıza koyabilirsiniz.

Panda Corylerin Üremesi
Bunun için bir çok yöntem var. Aslında kendi haline bıraksanız da ürerler ama daha çok yavru almak istiyorsanız yöntemleri yazayım.
Panda corylerde yavrular 1 yıl sonra yavru vermeye hazır hale gelirler. Öncelikle simülasyonlar uygulamak için bize 15 litrelik küçük bir tank yeterli.

Kış simülasyonu
Tanka 15 cm yükseklikte akvaryumdan alınma su konur. Sıcaklık 23-22 dereceye çekilir. Balıklar kurutulmuş tubifex ve kan kurduyla her gün beslenilir. Şelale filtre takılır ki yağmur mevsimi taklidi olsun. Bundan sonra balıkları rahatsız etmeden tankı her gün kontrol edin yumurta varsa anaçları hemen ana tanka alın. Daha fazla yumurta kurtulması için dibe misket döşeyebilirsiniz.

Yaz similasyonu
Yine 15 cm yükseklikte su doldurulur. Sıcaklık 28 dereceye çekilir balıklar üreyene kadar yem verilmez. Oksijen verilmez. Baktınız çok yorgun düştüler besiye çekip tekrar deneyin. Yine dibe misket koyun. Yumurtaları görür görmez anaçları ana tanka alın.

Panda Cory Yavru Bakımı
Yumurtaların olduğu tanka büyük bir hava taşıyla bolca oksijen verin ve biraz akıntı oluşturun ki mantarlaşma olmasın. Yavrular 2-3 güne kadar çıkarlar. İlk 2 gün keselerindeki besini tüketirler 3. Gün ise artemia vermeye başlayabilirsiniz. Bunun yanında sera mikron gibi yemler verebilirsiniz. Aynı zamanda yumurta sarısını çay bardağına koyup üzerine biraz ılık su ekleyip çay kaşığıyla yumurta sarısını ezip 5 dakika sonra tortu dibe çöker yüzeyden suyu şırıngayla alıp yavrulara verebilirsiniz. Doğdukları zamanda 2 günde bir su değiştirmeniz gerekir. Daha iyi gelişmeleri için.

Bunlarda benim bıcırıklar;

 

Makalemin bir kısmı yada tamamı iznim olmaksızın kopyalanamaz ve çoğaltılamaz, paylaşılamaz.

Mehmet Zahit KAYAKIRAN

Konu ile ilgili önerilerinizi ve sorularınızı forumumuzda buradan yapabilirsiniz.