Kılıçkuyruk akvaryumların meraklı balıklarından biridir ve akvaryum hobisine yeni başlayan kişiler tarafından sıklıkla tercih edilirler.
Renkleri ve farklı şekilleri onları karma topluluk akvaryumları için vazgeçilmez balıklarından biri olmalarını sağlar. En belirgin özellikleri kuyruk yüzgecinin alt yarısının belirgin kılıç şeklindeki uzantısıdır.
Bu yazımızda ilginç görünümleriyle parlayan ve akvaryumların gözdesi olan Kılıçkuyruk balıkları hakkında bilgiler verip hangi balıklarla bir arada yaşayabileceğinden bahsedeceğiz.
Kılıçkuyruk Balığı Hakkında Genel Bilgiler
Bilimsel Adı: Xiphophorus hellerii
Sıcaklık: 20-30 derece arasındaki sularda yaşarlar.
Barışçıllık: Barışçıldır. Erkekler, kendi türünden erkeklere karşı agresif davranabilir.
Önerilen minimum akvaryum boyutu: En az 50 litre akvaryum idealdir.
Seviye: Başlangıç seviyesi için uygun bir balıktır.
Kılıçkuyruk dişileri 16, erkekleri 14 santimetre boyuna kadar ulaşabilirler. Ortalama ömürleri 3-5 yıl arasında değişiklik gösterir. Anavatanları Orta Amerika’nın akıntılı sularıdır.
En ilginç özellikleri doğurganlığını yitiren dişi kılıçkuyrukların, cinsiyet değiştirerek erkek olmalarıdır. Kılıçkuyruklar yumurtayla değil doğumla çoğalırlar. Dişiler 12 aylık olduklarında üremeye hazır hale gelirler. 25-30 günlük bir hamilelikten sonra doğururlar.
Yine pek çok balıkta olduğu gibi hamile balığı ayrı bir akvaryumda doğum yaptırmanız ve doğum sonrasında yavrularını yememesi için akvaryumuna geri koymanız gerekir.
Hepçil beslenirler. Hem proteine hem de sebzeye ihtiyaç duyarlar. Hem kuru hem canlı yemlerle besleyebilirsiniz. Arada bir haşlanmış sebzeyle beslemeniz gerekir. Günde iki kez beslemeniz yeterli olacaktır.
Kılıçkuyruk Balığı Hangi Balıklarla Uyumlu Yaşar?
Kılıçkuyruk Balığı barışçıl bir balık olduğu için karma akvaryumlarda sıklıkla karşımıza çıkan bir balıktır. Gelin Kılıçkuyruk Balığı hangi balıklarla uyumlu yaşar hep birlikte bakalım.
Moli Balığı
Genel olarak bakımı kolay bir balık türüdür. Akvaryum suyunun temiz olması çok önemlidir çünkü diğer birçok balığa göre daha çok beyaz benek, mantar ve diğer hastalıklara yakalanma ihtimali vardır.
Moli balığı da Kılıçkuyruk gibi hem etçil hem otçuldur. Yavrulama dönemlerinde erkek moliler biraz agresif olabilirler. Anne, baba yavrulara bakmazlar.
Akvaryumda diğer balıklardan korunacakları alanlar olması çok önemli. Kılıçkuyrukların ihtiyacını gideren saklanma alanları ve dekorlar Moli’nin de hoşuna gidecektir. Birlikte uyumlu yaşayabilirler.
Melek Balığı
Kılıçkuyruk ile hemen hemen aynı boylara eriştiğinden dolayı birlikte bakmaya uygun balıklardan biridir. Akvaryumlarda yalnız olmayı sevmeyen Melek Balıkları en az iki tane alınmalıdır. Yumurta bırakarak ürerler, yumurta bırakma dönemlerinde ayrı bir akvaryuma alınırsa çok daha iyi olabilir.
Zaman zaman saklanma ihtiyacı duysalar da Kılıçkuyruklar gibi dışa dönük ve akvaryumda yüzmeyi seven balıklardandır. Kılıçkuyruk ile özellikle büyük akvaryumlarda uyum içerisinde yaşayabilirler.
Çöpçü Balığı
Akvaryum temizleyen balıklar arasında en çok tercih edilen ve sevilen balıklardandır. Çöpçü balıkları akvaryumun dibinde dolaşmayı sevdiği için Kılıçkuyruklar ile birbirlerini rahatsız etmezler. Her ne kadar bir çok çöpçü balığı türü olsa da genel olarak bakımları aynıdır.
Günün büyük bir bölümünü hareketsiz sabit bir halde geçirirler. Besleme esnasında attığınız yemleri Kılıçkuyrukların değil de çöpçülerin yediğinden emin olmalısınız.
Cüce Vatoz Balığı
Vatozlar da tıpkı Çöpçüler gibi genellikle akvaryumun dibinde yaşarlar ve akvaryumun camlarındaki yosunları yerler. Diğer balıklarla pek ilgilenmezler.
Boyutları hemen hemen Kılıçkuyruklar ile aynı olduğundan dolayı birbirlerine uygundur ve uyum içerisinde yaşayabilirler. Akvaryum dekorasyonu konusunda da Kılıçkuyruklarla benzer şeyler isterler. Gündüzleri genellikle hareketsiz durup geceleri hareket ederler.
Siyah Tetralar
Tüm tetra türleri gibi en az 6’lı gruplar halinde bakılmalıdır. Sürü şeklinde beslendiklerinde ortama çok rahat alışırlar, barışçıl yapıları sayesinde Kılıçkuyruk balıkları ile de çok iyi anlaşırlar.
Uygun şartlar sağlandığında oldukça dayanıklıdır. Akvaryum bitkilerinin suyun orta seviyelerine kadar çıkmasından hoşlanırlar, bitkilerin arasında yüzmeyi severler.
Doğal ışıklı yer yer gölgelerin olduğu akvaryumlarda daha mutlu olurlar. Siyah Tetralar, Kılıçkuyruklar ile yaşayabilecek en uyumlu balıklardan biridir.
Mücevher Tetra
Orta derecede agresif de olsa, Kılıçkuyruklarla uyumlu olabilirler. Tüm Tetra türleri gibi gruplar halinde beslemenizi öneririz. Birbirlerini kovalayıp zarar verme eğiliminde olabilirler ancak bunlar ölümcül zararlar değildir.
Küçük balık olduklarından dolayı verdikleri zarar da küçük olur. Bu davranışları iyi beslendiklerinde göstermezler. İyi beslendikleri takdirde Kılıçkuyruklarla aynı akvaryumda uyum içerisinde yaşayabilirler.
Kılıçkuyruk Balığının Akvaryumda Mutlu Olması İçin Gerekenler
Kılıçkuyruk, pek çok akvaryum balığı gibi bol bitkili akvaryumları severler. Üreme, saklanmak gibi pek çok eylem için bitkileri tercih ederler. Bitkiler yavrularını yemelerinin de önüne geçer. Yavrular bitkilerin arasına saklanırlar. Sığınak işlevi görecek kayalar ve ağaç gövdesi gibi kütükler de koyabilirsiniz.
Yüzmek için geniş alanlara ihtiyaç duyarlar. Aktif ve meraklı bir balıktır. Normal, standart bir ışıklandırma onları rahatlatır. Loş ya da çok aydınlık akvaryumları sevmezler.
Özetle bu yazımızda Kılıçkuyruk Balığı hangi balıklarla bir arada yaşar sorusuna cevap aradık. Kılıçkuyruk Balığı ve birlikte yaşayabileceği türleri de size daha yakından tanıtmaya çalıştık.