Bitkili Akvaryum Taban Kurulumu

Bitkili akvaryum kurulumunda en büyük rolü olan taban ile ilgili bir çok bitkili akvaryum kuran bitkili akvaryum severin hem düşük maliyetli hem de uzun süre etkili olacak bir yapıda taban kurması için gerekli olan malzemeler …

Bitkili Akvaryum ve Taban Kurulumu

Bitkili akvaryum kurulumunda en büyük rolü olan taban ile ilgili bir çok bitkili akvaryum kuran bitkili akvaryum severin hem düşük maliyetli hem de uzun süre etkili olacak bir yapıda taban kurması için gerekli olan malzemeler ve ne şekilde kuracağını anlatacağım sizlere. Öncelikle tabanın bitkili akvaryumda gerek bakteri oluşumunda gerekse bitkilerin tabandaki yeterli besinlerin olması durumunda güzel gelişimi olacağına dikkat çekmek istiyorum. Bitkiler elbette yapraklarından da besin alımı sağlarlar ama köklerinden de beslendikleri aşikardır. Sadece kum ile ilave makro ve mikroelement besin takviyesi vererek de bitki bakılabilir.

Birçok hobici arkadaşımız ticari olarak satılan taban besinlere para harcayıp satın aldığı ve tabanda kullandığı ürünlere alternatif olarak sizlere sunacağım taban kurulumunu defalarca kendi akvaryumlarımda ve civarımda hobi ile ilgilenen arkadaşlarımızın tabanlarında kullandık. Bitkilerde çok faydasını gördüğümüz gibi canlılar üzerinde de kötü bir etkisini görmedik.

Aslında yapmaya çalıştığımız co2 destekli veya desteksiz yani hi-tech kurulumda olsa low-tech kurulumum da olsa bitkili akvaryumlarımızda doğal malzemeler kullanmak ve doğayı mümkün mertebe taktik etmekti. Yüksek destekli yani hi-tech akvaryumlarımızda haliyle co2 verdiğimiz için doğayı taklit etmenin dışına çıkmış olsak da en azından ışıklandırmasında bunu yapmaya devam ettik.

Tek amacımız hobi adına farklı ama faydalı deneyimler yapıp herkesin faydasına sunmak idi ki bunları yaparken ilk başlarda internet ortamında (yapılabilir diye anlatılsa da deneyenlere çok rastlamamıştık) kullanacağımız malzemelerin kullanılabileceğini okuduk lakin emin değildik ve risk alarak denemeye karar verdik. Anlatımını yapacağım bu taban uygulamasını denerken kurulumlarımızda yoğun kullanmamıza (ilk kurulumda bol bitki her zaman iyi olur) rağmen sadece su değişimleri yaparak ilave besin takviyesi yapmadan ortalama 1 yıl civarında rahatlıkla bitkilerimizi büyütebildik.

Sözümüzü daha fazla uzatmadan kullanmış olduğumuz malzemelere gelelim: 

Öncelikle ilk aşamada kullanacağımız malzemeleri sıralıyorum;

1- Taban İçin Çiçek Toprağı: (Marka farketmez)

Öncelikle çiçek toprağının çiçek saksılarında tek başına ilave besin vermeden sadece su ile çiçekler üzerinde etkisinden esinlenerek bunu akvaryumda denememizin faydalı olacağını düşündüm ve nitekim de faydasını gördük. Zengin besin yapısı ve organik olması da artılarına eklenebilir. Çiçek toprağı tabanı gevşek tutmasından dolayı da mevcut kumun çökerek çok sıkı bir hâl almasına engel olmaktadır.

1- Taban_icin_cicek_topragi

2- Taban İçin Kömür Tozu:

Kömür tozunu içeriğindeki karbon ve hümik asitten dolayı faydası olacağını düşünerek kullandık.

2- Taban_icin_komur_tozu

3- Doğadan Toplanmış Taban Kili:

3- Dogadan_toplanmis_taban_kili

Bilindiği üzere potasyum ve demir yönünden en zengin topraklar killi topraklardır. Bitkilerin hali hazırdan zengin tabanda killi bir karışım ile karşılaşmasının hoş olacağını düşündük ve ilk başlarda kili küçük kırıklar halinde bitkilerin köklerine direkt uyguladığımızda bitkiyi çıkartıp baktık ki kökleri ile kil kırığına sarılmış durumda idi. Mevcut  kullandığımız resimde görünen kil parçaları doğadan toplanmış taban kilidir. Yapısı ve rengi alınılan bölgeye göre değişkenlik gösterebilir. Daha açık tonda veya bizimkisi gibi griye hata koyu gri yeşilimsi bir renkte olabilir. İlerleyen dönemlerde bölgemizde bulunan gölet veya baraj gibi yerlerden bu renge ve yapıya yakın taban çamuru bulabilirsem deneme yapacağım ki yaklaşık aynı görevi göreceğini düşünüyorum.

4- Bitki Kumu – Elenmiş Dere Kumu

Bitki_Kumu-Elenmis_dere kumu_yakindan

4- Bitki_Kumu-Elenmis_dere_ kumu

Tabanda kullanılabilecek en doğal en sağlıklı kum diyebiliriz. Bu açıdan dere kumu doğallığının yanında maliyeti ise yok denecek kadar azdır. Resimde görünen dere kumunu elde etmek için bildiğimiz inşaatlarda kullanılan ince sıva kumunu elekten geçirip 2-5mm arası olanlarını aldık. Çok ince olan kumlar bitkilerin köklerini sıkacağından, zamanla çökme yapınca iyice sıkışacağından ve canlı artıklarının aralara gidişini engelleyip sağlıklı bir bakteri oluşumunu engelleyeceğinden kullanılmamasını tavsiye ediyorum.

Kumu elemeye başlamadan önce bir miktar alıp güzelce yıkadıktan sonra tuzruhu ile test etmemiz gerekmektedir. Eğer kumda köpürme oluyor ise suya salınım yapıp suyu sertleştireceği için ve bitki gelişimini olumsuz etkileyip yosuna sebebiyet vereceği için kullanılmamalıdır.

Sıra geldi malzemelerimizi nasıl tabana uygulayacağız.

Resimlerde görüldüğü üzere önce taban kilini 2 farklı biçimde kırıyoruz. Biraz irili yani ortalama nohuttan biraz iri kalacak şekilde ve daha ince toza yakın hatta kum gibi diyebiliriz. Bunu yapmamızdaki amaç diktiğimiz bitkiler arasındaki kökleri kalın yapıdakilerin iri kırımlardan destek alması narin yapıdakilerin ise ince kırımlardan destek almasıdır. 

Taban_kili_cicek_ topragi_ve_kömür_ tozu _karismis_hali

Ardından üstteki fotoğraftaki gibi taban kili, çiçek toprağını ve kömür tozunu birbirine güzelce eşit bir şekilde harmanyarak karıştırıyoruz. İlk başlarda bu yöntemi kullanırken katman katman yapmıştık. Bitkili akvaryumu olan Hüseyin YALÇIN abimizin “katmanda kökler her besine ulaşmakta güçlük çeker karıştırılır ise kökler bütün besinlere aynı anda ulaşır ve daha verim alınır” tavsiyesi üzerine hepsini karıştırarak uygulamaya karar verdik. Nitekim daha başarılı olduk, katmanlı tabanda ön cama diktiğimiz 1 kök Rosanervig bitkisini takip ettiğimizde köklenmesinin ardından 7cm civarı koyduğumuz kumu aşıp ilk katmana ulaşması ve ardından diğer katmanlara ulaşması zaman aldı. Daha sonra karışım olarak uyguladığımız tabanda ise kumu da kısarak 5cm civarına düşürdük bu sayede daha hızlı adaptasyon ve güzel gelişim sergilediğini gözlemledik.

Mevcut karışım tabana yayıldığında 1.75cm en fazla 2 cm ‘yi geçmemesini tavsiye ediyoruz.

Hesaplamalarımı şu şekilde yapabiliriz;

Örneğin Tank ebatımız 100 uzunluk x 40 derinlik x 50 yükseklik ise 100 uzunluk * 40 derinlik= 4000 / 1000 = 4 lt. tankımızda 1cm yükseklik için 4 litre malzemeye ihtiyacımız olacak;

Çiçek toprağı mümkün mertebe 1 cm olmasını tavsiye ediyoruz. (4 litre)

Taban kili 0,5 cm civarı olmasını tavsiye ediyoruz. (2 Litre)

Kömür tozu 0,25 civarı olmasını tavsiye ediyoruz. (1 Litre)

Toplamda 1,75cm yani 7 Litre civarı malzememiz tabana yayılmış olacak en fazla oranları hassas ayarlayamasakta çiçek toprağı haricindeki ürünlerden bir miktar fazalılık olmasında sıkıntı olmayacaktır 2 cm ‘ye kadar yükseklik olabilir.

Tank_ kurulmus_ve_kum_yayilmis_hali

Son olarak bu karışımı tabanımıza yayıyoruz ve üstüne en fazla 5-6 cm elenmiş dere kumunu yayıyoruz ve uzun süre etkili lakin maliyeti neredeyse hiç yok denecek kadar az olan taban kurulumumuz bitmiş oluyor.

Taban ile ilgili kafanıza takılan soruları forumumuzdaki konu altında sorabilirsiniz.

Taban kurulumu tamamen kişinin tercihindedir, olabilecek sorunlardan ve sıkıntılardan dolayı tarafım ve www.akvaryumda.com ,  forum.akvaryumda.com herhangi bir sorumluluk kabul etmez.

 

Bu makale iznim alınmaksızın alıntı yapılamaz, çoğaltılamaz ve dağıtılamaz.

Hakan GÖZEL