Gökkuşağı Kribensis – Pelvicachromis Pulcher

Kribensis – Pelvicachromis Pulcher Hakkında Genel Bilgiler: Kribensis chiclid besleyicileri için ilk adımda rahatça bakılabilecek bir türdür. Nijer deltasının nehir girişlerinde yaşarlar. Yaşadıkları ortamda farklı su koşulları bulunmaktadır bunun sebebi deltayı besleyen küçük nehirlerden gelen …

Gökkuşağı Kribensis - Pelvicachromis Pulcher .

Kribensis – Pelvicachromis Pulcher Hakkında Genel Bilgiler:

Kribensis chiclid besleyicileri için ilk adımda rahatça bakılabilecek bir türdür. Nijer deltasının nehir girişlerinde yaşarlar. Yaşadıkları ortamda farklı su koşulları bulunmaktadır bunun sebebi deltayı besleyen küçük nehirlerden gelen alkali oranı yüksek sulardan kaynaklanmaktadır. Bölgesel olarak yaşadıkları suların bazı kesimleri hafif acı su bazı kısımları ise sert alkalilidir. Bu yüzden bu sular asidik ve çok yumuşak olmaktadır. Erkekler 10cm – dişiler 8cm civarına kadar boya ulaşırlar. Erkekler dişilerden uzun olsada göbeği dişiden daha büyük olduğu için dişiler erkekten büyük görünebilir. Dişilerin yumurtlama döneminde göbek kısımlarının rengi parlak kiraz kırmızısı bir hal alır. Besleneceği akvaryum ortamında saklanacakları alanlar oluşturmak balığın daha rahat  etmesini sağlar. Bunun için akvaryumda mağaralar oluşturmak faydalı olacaktır. Bulunduğu akvaryumda birden fazla çift beslenmek istenir ise birden fazla mağara oluşturmak çiftlerin kavgalarını önleyecektir. Akvaryumda içinde doğal sınırlar oluşturmak için bitkiler kullanılabilir. Bitkili tanklarda rahatlıkla bakılabilirler ve bu canlıların da çok hoşuna gidecektir. Çömleklerden mağaralar oluşturmak Kribensislerin çömlekleri sahiplenip sizlere çok daha fazla rahat olduklarını gözlemletir. Kribensislerin agresif olduklarını gözlemlemeniz durumunda balıkları takip ederseniz balığın mağaralara girmediğini görürsünüz, böyle durumlarda oluşturulan saklanma alanlarının yani mağaraların kum yüzeyinde olmadığından veya doğallıktan uzak olmadığından emim olunuz. Balık bu gibi durumlara hassastır, mağarasının giriş kısmı akvaryumun ön tarafına bakmamalıdır.  Bu sayede balık sürekli olarak dışarıyı görmez, hareketlerden etkilenmemiş olur.

Bir çift kirbensis için en az 50 litre civarı bir akvaryum kullanmak gerekir. Bu akvaryumda saklanma mağaralarının yanısıra yüzme alanı için orta kısımlarda açık alan oluşturmakta gerekir. Kribensis chiclidleri asidik ve alkalili ortamlara uyum sağlayabilen dayanıklı bir balıktır. 6,8 – 7,5 ph değeri için en ideal ve güvenli değerdir lakin kademeli olarak daha asidik ve alkalili kulara adapte edilebilir. Doğada hem yumuşak hem de sert sularda yaşadığına rastlanmıştır. Tavsiye edilen su sıcaklığı 22 – 26  ºC aralığındadır.

Beslenmesinde yem hususunda çok seçici değildirler. Kurutulmuş yemler, donmuş yemler ve canlı yemlerle beslenmesi menüsünün bu denli zengin olmasından dolayı özellikle dişilerin iyi beslenmesini sağlayacaktır. Bu şekilde çeşitli menülerle beslenmesi aynı zamanda bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Yeşil gıdalar yani marul, brüksel lahanası  vb gıdalarda verilebilir. Ayrıca pul ve granül yemleri de severek yiyecektir.

Kribensis balıklarının üretimi kolay olduğundan yeni başlayanlar için tavsiye edilebilir. Mağaralara yumurtalarını koyarlar ve karma akvaryumlarda rahatça üretilebilirler. Tek eşli balıklar olduklarından uygun çifti denk getirebilmek için başlangıçta mümkün mertebe altılı grup halde beslemeye başlamak yada genç gruplarla başlamak işimizi rahatlatacaktır. Eğer 1 erkek 1 dişi olarak beslenmeye başlanmışsa bulunduğu akvaryumun ısısını 27 dereceye sabitleyerek eş tutmaları sağlanabilir. Yavrularının dış filtreye çekilme ihtimali yüksek olduğu için sünger filtreler kullanmak iyi olacaktır. Eğer bulunduğu akvaryum filtrasyonu dış filtre ile sağlanıyorsa emiş borusuna tül bağlamak gerekir, bu sayede yavruların dış filtreye çekilmesi engellenmiş olacaktır. Dipte yaşayan kedi balıkları ile aynı akvaryumda bakılmaması üremelerine yardımcı olur, aynı tankta beslenmemelidirler.

Üreme döneminde dişi erkek balığa kur yapar, etrafında titrer. Eş seçimini dişi balık yapar, baskın erkek etrafında gezerek karın bölgesini gösterir ve eş tuttuklarında kovuğa yada mağaraya ortalama 200 civarı yumurta bırakırlar. Dişiler yumurtalar ile ilgilenirken erkek balık yuvalarına başka bir canlıyı yaklaştırmaz. Beslendiği tankta toprak testi, pvc boru veya hindistan cevizi kabuğundan faydalanılabilir, yuvaları olacak bu malzemelerin altının kesik olması durumunda tabanı deşeyerek cama kadar ulaşırlar, kesik olmaması balıkların yuvalarını rahat temizlemelerine yardımcı olacaktır. Yavrula çıktıktan sonra camlardaki yosunları kazımamak yavruların bunlarla beslenmesine yardımcı olur.

Latincedeki İsmi Pelvicachromis Pulcher
Coğrafik Kökeni Nijerya – Orta Afrika
Beslenme Biçimi Yem konusunda çok seçici değillerdir, pul yemi ve granül yemi yerler. Donmuş ve kurutulmuş yemleri severek yerler. Bitkisel beslenmede marul ve brüksel lahanası kullanılabilir sindirimlerini rahatlatacaktır.
Davranış Biçimi Az Agresif
Kendi Türlerine Davranışı Az Agresif – Üreme döneminde kendi türlerine ve diğer türlere agresif davranıp zarar verebilirler, öldürebilirler.
Yüzme Seviyesi Orta – Taban
Cinsiyet Ayrımı Dişiler erkelerden küçük olur ve renklidir. Üreme döneminde karnı kızarır. Erkekler ise dişilere nazaran daha uzun olurlar ayruca kuyruk yüzgecinde nokta bulunur.
Üreme Yaklaşık 200 adet yumurtayı bulundukları akvaryumda kovuk yada mağaraların tavanına yapıştırırlar, 2 -3 gün sonra yavrular yumurtalardan çıkmaya başlar.
Sıcaklık 22°C – 28°C
En Fazla Büyüdüğü Boy 11 cm. civarına kadar büyür (Bol besin içerikli yemle beslenmesi durumunda)
En Az Akvaryum Hacmi 50 Litre
Su Sertliği Orta – Sert
Ph 6.8 – 7.5

 

Gökkuşağı Kribensis – Pelvicachromis Pulcher Hakkında Resimler:

 

 

 

Gökkuşağı Kribensis – Pelvicachromis Pulcher Hakkında Video: