Japon Balığı Hastalıkları ve Tedavileri

Akvaryumların en çok tercih edilen balıklarından biri olan Japon balıkları tatlı görünüşleri nedeniyle pek çok kişinin en sevdiği akvaryum balıkları arasındadır fakat uzun yıllar yaşamaları için Japon balığı hastalıkları ve tedavileri hakkında bilgi sahibi olmalısınız. …

ters-yuzen-hasta-japon-baligi

Akvaryumların en çok tercih edilen balıklarından biri olan Japon balıkları tatlı görünüşleri nedeniyle pek çok kişinin en sevdiği akvaryum balıkları arasındadır fakat uzun yıllar yaşamaları için Japon balığı hastalıkları ve tedavileri hakkında bilgi sahibi olmalısınız.

Sazangiller familyasına ait olan Japon balığının ömrü iyi bakıldığında 5 yıldır. Ancak zaman zaman çeşitli sorunlardan dolayı Japon balıkları hastalanabilir. Çoğu hastalıktan su temizliği ve ilaç tedavisi ile kurtulmanız mümkündür. Ancak Japon balığı hastalıkları hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmanız erken önlem almanızı sağlayabilir.

Bu yazımızda Japon balığı hastalıkları hakkında bilgiler vereceğiz. Japon balıkları neden hasta olur, nasıl iyileşirler tek tek anlatacağız. Gelin Japon balıkları neden hasta olur, birlikte cevaplayalım.

Japon Balıkları Neden Hasta Olur?

Başlangıç seviyesindeki akvaryum severler için sıklıkla önerilen Japon balıkları dayanıklı balıklar olsa da iyi bakılmadıkları takdirde çeşitli hastalıklara yakalanabilirler. Akvaryum şartlarının balığın yaşamını sürdürmesi için yeterli olmadığı durumlarda ve yanlış yem kullanımlarında balığınızda hastalık belirtileri ortaya çıkabilir.

Japon balığı hastalıkları çoğu zaman yetersiz akvaryum şartlarından kaynaklanır. Akvaryumunuz balığınıza küçük geliyor olabilir. Japon balıkları küçük akvaryumlarda strese girerler ve pullarını dökebilirler. 3 adet Japon balığı için 60 litrelik bir akvaryum önerilmektedir. Japon balığı hangi balıklarla yaşar yazımızdan da Japon balığı akvaryumlarınıza ekleyebileceğiniz diğer balıkları öğrenebilirsiniz.

İkinci olarak ekipmanlarınızın yetersiz olması durumunda da Japon balıklarınız hastalanabilir. 

Filtrenin doğru çalışmaması su kalitesini doğrudan etkileyecektir. Bu nedenle kaliteli ve akvaryumunuz için yeterli ölçülerde bir filtre almalısınız. Aynı zamanda akvaryum suyunu ısıtacak bir ısıtıcıya sahip olmanız gerekir. Sudaki sıcaklık değişimleri de Japon balığı hastalıklarına sebep olur.

Akvaryum içindeki ürünlerin balığın yaşam koşullarına uygun olduğundan emin olmanız gerekir. 

Suya salınım yapan, doğal olmayan, boyalı, katkılı hiçbir şeyi akvaryumunuza koymamanız gerekir. En ufak değişiklikler bile suyun kalitesini bozmakta ve balıklarınızı hasta etmektedir. Bu nedenle balığın akvaryumdaki sağlığı için kesinlikle katkılı maddeleri dekor olarak kullanmamanız gerekir. 

Ayrıca balığın yemeye çalışacağı büyüklükteki taşlardan, sivri uçlu kayalardan da uzak durmanız gerekir.

Su değişimini haftalık düzenli olarak yapmanız gerekir. Japon balığı akvaryumunda değiştireceğiniz suyu iki üç gün önceden hazırlayarak dinlendirmeniz gerekir. Dinlenmemiş suları doğrudan akvaryuma koyarsanız balıklarınız hasta olacaktır. Balıklarınızın hastalanmaması için her hafta dipten çekim yöntemiyle akvaryumdaki suyun %30’unu boşaltmanız gerekir.

Japon balıkları doğru beslenmediğinde de hasta olurlar. Ne verirseniz verin yiyecek olan bu balıkların şirinliklerine aldanıp aç zannetmemeniz ve aşırı besleme yapmamanız gerekir. Bu gibi durumlar Japon balığı hastalıklarına sebep olur. Kabızlık gibi sorunlar yaşayabilirler.

Akvaryum suyunun kalitesiz oluşu, yabancı maddelerin sokulması gibi durumlardan ötürü Japon balıkları enfeksiyon kapabilir. Mantar, bakteri, virüs, parazit gibi nedenlerle hasta olabilirler. Saydığımız nedenlerden kaynaklanan hastalıkların hepsi bulaşıcıdır. Balığınızı karantina altına almanız gerekir.

Japon Balıkları Hastalıkları Nelerdir?

Yukarıda Japon balıkları neden hasta olur sorusuna cevap verdik. Şimdi ise Japon balığı hastalıkları neler, yakından bakalım.

Beyaz Benek

Beyaz benek, Japon balığı hastalıkları arasında yaygın görülen hastalıklardan biridir. Parazit kaynaklı olan bu hastalığa yakalanan Japon balığı üzerinde beyaz benekler ortaya çıkar. 

Akvaryumdaki Japon balığı beyaz benek hastalığına yakalandıysa hemen başka bir akvaryuma almanız gerekir. Bu akvaryumda balığınıza veteriner tavsiyesi ile ilaç tedavisi uygulamalısınız. 

Japon balığı parazit tedavisi için kullanabileceğiniz pek çok ilaç vardır. İlaç kullanımı sonrası balığınız bir hafta olmadan iyileşecektir. Fakat ihmal edilmesi durumunda balığınızın ölmesi ile sonuçlanır.

Bağırsak İltihabı

Bağırsak iltihabı Japon balıkları doğru beslenmezlerse yakalanabileceği hastalıklardan biridir. Aşırı tuzlu yemler, kuru beslenme, tek tip canlı yemleme gibi nedenlerle balığınızda bağırsak iltihabı oluşabilir. 

En büyük belirtisi ise kanlı ve iltihaplı dışkıdır. Bu durumla karşılaştığınızda veterinere danışarak ilaç tedavisine başlamanız gerekir. Ayrıca hastalığa neden olan yemleri de değiştirmeniz gerekir.

Kabızlık

Japon balığı hastalıkları denildiğinde akla gelenlerden bir diğeri de kabızlıktır. Japon balığı kabızlık belirtileri arasında anüste asılı duran dışkı, büyük bir karın şişliği, yemeğe ilgisiz davranışlar bulunur. 

Kabızlığın sebebi de sürekli olarak kuru yemle beslenilmesidir. Yem değişikliği ile bu hastalığı giderebilirsiniz. Gideremezseniz ilaç desteğine başvurabilirsiniz.

Kara Benek

Japon balığı siyah benek ya da Japon balığı kara benek olarak da bilinen bu hastalığın iki farklı nedeni bulunmaktadır. Birincisi amonyum yanıklarıdır. Amonyum yanıklarında oluşan siyah lekeler aslında balığınızın iyileştiğini göstermektedir. 

Bu durumun tedavisi için akvaryumdaki amonyumdan kurtulmanız gerekir. Amonyum seviyesi normale dönene kadar her gün dinlendirilmiş su ile değişim yapmanız gerekir.

Kara benek hastalığının ikinci sebebi ise parazitlerdir. Hemen balıklarınızı ayrı bir akvaryuma alarak antiparazitik ilaç tedavisi uygulamanız gerekir. Balıklarda kara benek hastalığı tedavisi antiparazitik ilaçlarla yapılmaktadır.

Ayrıca Japon balıkları hastalık geçirmeden de renklerinde değişme görülebilen balıklardandır. Balığınızın üzerinde gördüğünüz kara benekler hastalık belirtisi olmayabilir. Bunu ayırmanın kolay bir yolu bulunmaktadır. 

Üzerinde siyah benekler bulunan Japon balığınız hareketli değilse, yemek yemiyorsa, dibe çöküyorsa hastalanmıştır. Siyah beneklerine rağmen hareketleri normalse bir sorun yoktur. Doğal bir renk değişimi olabilir. 

Hava Kesesi

Japon balığı hava kesesi aslında bir hastalık değil Japon balıklarının yaşadığı bir problemdir, ve hastalık belirtisidir. 

Japon balığı hava kesesi problemi birçok hastalığın belirtisi olabilir. Hava kesesi japon balıklarının bir organıdır. Bu organın görevi balığın suyun içerisinde stabil kalmasını sağlamak ve yüzerken dengeli olmasına yardımcı olmaktır. Hava kesesi sorunu ise hava kesesinin içine hava giriş ve çıkışının bozulmasıyla oluşur.

Japon balığı yan yatıyor, Japon balığı ters yüzüyor, Japon balığı üste çıkıyor ise hava kesesinin giriş ve çıkışlarında sorun olabilir.

Hava kesesinde çok fazla hava birikmiş olabilir. Bunun dışında ise hava kesesi dengesinin bozulmasının sebepleri arasında bağırsak problemleri, ani su değişimleri, bakteriyel ve paraziter enfeksiyonları da bulunur. Bu gibi bir durumla karşılaştığınızda ilk olarak suyun değerlerini kontrol edin ve balığınızı 48 saat aç bırakın.

Eğer bunları yaptıktan sonra hala şişlik devam ediyorsa bakteriyel ya da parazit enfeksiyonu olduğu anlamına gelir. Bu durumda veterinere danışabilir, ilaç tedavisi için bilgi alabilirsiniz.

Dropsy

Japon balığı hastalıkları arasında dropsy, Japon balıkları için en zorlu hastalıklardan biridir. Balığınız patlayacak gibi şiştiyse, pulları nokta nokta olduysa dropsy hastalığına yakalanmış demektir. Aynı şekilde gözlerin şişmesi de bu hastalığın belirtileri arasındadır. 

Hastalığın nedenleri arasında ilk olarak akvaryum suyunun tuz dengesinin bozulması vardır. Japon balığı vücudunda tuz barındıran bir balıktır, vücudundaki tuz oranını da korumak ister. Böbrekleri bozulan Japon balıkları bu işlemi yapamadığı için balon gibi şişer.

Tedavisi çok zor olan bu hastalık çoğunlukla ölümle sonuçlanmaktadır. Belirtileri fark ettiğinizde hastalık çoktan ilerlemiş olur.

Mantar – Beyaz Pamukçuk

Japon balığı hastalıkları arasında bulunan mantar, iyi bakılmayan akvaryum balıklarında görülmektedir. 

Sudaki değişimler nedeniyle balıklar mantar kapabilirler. Japon balığı mantar hastalığı bulaşıcı değildir. Balığınızı karantinaya almanız gerekmez. Diğer balıklara bulaşmayacaktır. Akvaryumdaki Japon balığı beyaz pamukçuk gibi beneklendiyse, deride bozulmalar meydana geldiyse, balığınız iştah kaybı yaşıyor ve saklanıyorsa mantar hastalığına yakalanmış demektir. 

Balığınızın mantarlı kısımlarına ilaç tedavisi uygulayabilirsiniz. 

Kuyruk Çürümesi

Japon balığı hastalıkları arasında çok yaygındır. Kuyruk ve yüzgeçlerde kırmızı beneklerin oluşmasıyla kendini gösterir. Ucundan başlayarak kuyruk çürümeye başlar. 

Gövdeye gelene kadar müdahale edilmesi gerekir aksi halde balığınız ölür. Japon balığı kuyruk çürümesi görüldüğü anda 10 litrelik bir akvaryuma alınarak 250 gr eritilmiş kaya tuzunda banyo yaptırılmalıdır.


Sonuç olarak iyi bakılmayan balıklar hastalanır. Balıklarınızın akvaryumunu sürekli olarak temiz tutmalı ve düzenli olarak su değişimini yapmalısınız. Balık hastalıklarındaki birincil sebep sudaki değişimlerdir. 

Bu yazımızda Japon balığı hastalıkları hakkında detaylı bilgiler verdik. Bu hastalıkların önlenmesi için yapabileceklerinizden bahsettik.