Beta Balığı Hastalıkları ve Tedavileri

“Kavgacı Siyam Balığı” olarak da bilinen, anavatanı Güney Asya olan beta balığı başlangıç aşamasındaki akvaryum severler için önerilen balıklardandır. Beta balığı beslemek isteyenlerin Beta balığı hastalıkları, nedenleri ve tedavileri hakkında bilgi sahibi olması işlerini kolaylaştıracaktır. …

beta-baligi-hastaliklari

“Kavgacı Siyam Balığı” olarak da bilinen, anavatanı Güney Asya olan beta balığı başlangıç aşamasındaki akvaryum severler için önerilen balıklardandır. Beta balığı beslemek isteyenlerin Beta balığı hastalıkları, nedenleri ve tedavileri hakkında bilgi sahibi olması işlerini kolaylaştıracaktır.

Doğal olarak beta balığı besliyorsanız beta balığı hastalıkları hakkında da bilgi sahibi olmanız gerekir.  Bazı hastalıklarda balığınızı tedavi etmeniz mümkünken bazılarında ise tedavi kolay değildir.

Bu yazımızda beta balıklarının neden hasta olduğundan ve bu hastalıkların neler olduğundan bahsedeceğiz. Gelin beta balıkları neden hasta olur, birlikte inceleyelim.

Beta Balığı Neden Hasta Olur?

Beta balıkları dayanıklı balıklar arasında olsa da sağlıklı koşullarda bakılmadıkları zaman çeşitli hastalıklara yakalanabilirler. Yaşam alanlarının balığın doğasına uygun şekilde hazırlandığından, beslenmesinin doğru yemlerle, doğru miktarlarda yapıldığından emin olmanız gerekir.

Beta balığı hastalıklarla genel olarak su kalitesinden ve kirliliğinden kaynaklanır. Beta balığının bulunduğu akvaryumlarda suyun %30’unu, haftada bir kez olmak üzere dip çekim yöntemiyle değiştirmeniz gerekir. Ancak bu işlem esnasında da oldukça dikkatli davranmalısınız.

Değişim sırasında akvaryuma eklenecek olan suyun birkaç gün önceden hazırlanması ve bekletilmesi gerekmektedir. Ayrıca ekleyeceğiniz suyun sıcaklığının akvaryum suyunun sıcaklığıyla aynı olması gerekir. Ani sıcaklık değişimleri beta balıklarının hasta olmalarına sebep olabilir.

Akvaryumunuzun konumu da beta balıkları için önemlidir. Eğer akvaryumunuz kış mevsiminde soğuk bir odada bulunuyorsa beta balıklarınız hasta olabilir. Hatta soğuk derecesine bağlı olarak ölebilirler. Bu gibi durumların yaşanmaması için akvaryumunuzu yaz ve kış mevsimlerinde çok fazla sıcaklık farkı olmayacak bir noktaya koymanız gerekir. Ayrıca kış aylarında akvaryum içi ısıtıcıları kullanmanız gerekebilir.

Beta balıkları hasta olan diğer balıklarla temas ettiklerinde de hasta olabilirler. Bu nedenle akvaryumunuzda hasta bir balık olduğunu gözlemlediğinizde hemen ayrı bir akvaryuma almalısınız. Diğer balıklardan ayırmalısınız. Birkaç gün akvaryumu gözlemleyerek diğer balıklara bulaşıp bulaşmadığını tespit etmelisiniz.

Nadiren olsa da bazen beta balıkları akvaryumdan atlayabilirler. Anında müdahale etseniz bile nefessiz kalmak beta balıkları için hastalığın habercisi olabilir. Bu gibi durumların yaşanmaması için akvaryumunuzun üstüne bir kapak alabilirsiniz.

Beta Balığı Hastalıkları Nedir?

Beta balıkları neden hasta olur sorusuna cevap verdik. Şimdi beta balıkları hastalıkları hakkında daha detaya inebiliriz.

Kuyruk Erimesi Hastalığı

Beta balığı hastalıkları arasında en yaygın olanı kuyruk erimesi hastalığıdır. Beta balığınızın kuyruğu eridiyse sudaki amonyak ve nitrit değerleri yükselmiş olabilir.

Bu hastalık genellikle kötü su koşullarında ortaya çıkar. Ayrıca beta balığı kuyruk erimesi mantar ya da bakteri kaynaklı olabilir. Hem bakteriyel hem de mantar kaynaklı kuyruk erimeleri için çeşitli ilaçlar mevcuttur. Veterinere danışarak kullanabilirsiniz.

Mantar Hastalığı

Mantar hastalığı, beta balıkları arasında oldukça yaygın bir hastalıktır. Su kalitesindeki yetersizlik, doğru çalışmayan filtre sistemi, suda çürüyen yemler gibi pek çok unsur beta balıklarında mantar oluşmasına yol açabilir.

Beta balığı mantar hastalığı belirtileri arasında beyaz kabarık görünümlü pamuksu yapıda benekler bulunur. Balığınız baş kısmında bu benekler oluşmuşsa mantar olduğu anlamına gelir. Balığınızı hemen karantinaya alıp ilaç tedavisine başlamanız gerekir.

Hemorajik (Kırmızı Ağız)

Bir diğer ismi kırmızı ağız da olan hemorajik, Beta balığınızın ağız ve göz çevresinde ciddi kanamalarla kendini gösterir. Bu hastalığa bir bakteri sebep olmaktadır.

Yersinia Ruckeri isimli bu bakteri akvaryumun dezenfekte edilmesi ile yok edilebilir. Bu süreçte balığınıza da ayrı bir akvaryumda antibiyotik tedavisi uygulamanız gerekir. Bütün işlemler doğru şekilde uygulandığında hemorajik hastalığına yakalanan balığınızın ölme ihtimali çok düşüktür.

Dropsy

Çoğunlukla yaşlı betalarda görülen bir hastalık olan Dropsy, bir iç parazit hastalığı olarak tanımlanır. Eğer akvaryumunuzdaki beta balığı solungaç şişmesi, karın şişliği gibi ibareler gösteriyorsa bu hastalığa yakalanmış olabilir. Aynı şekilde balığın pulları da aşırı bir şekilde kabarır. Bu hastalığın tedavisi oldukça zordur. Bu hastalığa yakalanan beta balıkları ne yazık ki kısa süre içerisinde ölmektedir.

Göz Bulutu (Bulutlu Kornea)

Eğer beta balığınızın göz çevresinde, gözlerinde beyaz bir filme benzeyen doku oluştuysa bu durum beta balığınızın göz bulutu hastalığına yakalandığı anlamına gelir. Hastalığın oluşması akvaryum suyunun iyileştirilmesi ve düzenli bakımıyla önlenebilir. Bunun için su düzenleyici çeşitli ürünler kullanabilirsiniz. Balık için ise veterinere danışarak antibiyotik tedavisi uygulayabilirsiniz. Bu hastalık ölümcül olmasa da balığın görme yetisini kaybetmesi ile sonuçlanabilir.

Furunculosis

Furunculosis beta balıkları arasında görülen bakteriyel bir hastalıktır. Bu hastalığın belirtileri arasında cilt ülserleri ve balığınızın üzerinde oluşan kırmızı yaralar bulunur. Çoğunlukla akvaryum suyunuzun kalitesiz oluşu ve dengesinin bozuk olmasından kaynaklanır.

Antibiyotik tedavisi ile balığınızı iyileştirmeniz mümkündür. Ancak erken tedavi etmeniz gerekir. Tedavi edilmezse balığınızın ölmesi kaçınılmazdır.

Kadife

Beta balığı kadife hastalığı balığın bütün vücudunun paslı gibi bir görünüme büründüğü bir hastalıktır. Zaman zaman deride siyah noktalar görülebilir. Balığınızın kafası pul pul görünebilir. Eğer bu gibi belirtileri gözlemliyorsanız balığınız kadife hastalığına yakalanmış demektir.

Paraziter bir hastalıktır. Genelde balığınız stres olduğunda ortaya çıkar. Balığı strese sokan durumun ne olduğunu tespit etmeniz  ve gidermeniz gerekir. Oldukça bulaşıcı bir hastalıktır. Fark ettiğiniz anda balığı akvaryumdan almanız gerekir. Erken tedavi edilmezse balığınızı ölüme kadar götürebilen ciddi bir hastalıktır.

Beta balıkları hangi balıklarla yaşar yazımızı okuyarak Beta balığının strese girmemesi için hangi akvaryum balıklarıyla bir arada besleyebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Kabızlık

Beta balıkları etobur oldukları için zaman zaman kabız olabilirler. Aşırı beslenme ve yanlış yem seçimi beta balığı kabızlık sorunu için ana nedenlerdendir.

Balığınızın kabız olup olmadığını karnının şişkinliğine bakarak gözlemleyebilirsiniz. Balığınız hava kesesi problemi yaşıyorsa, renklerinde solma ve iştahsızlık varsa balığınızın kabız olduğu anlamına gelir. Balığınızı birkaç gün aç bırakmak bu sorunu çözebilir. Düzelmemişse haşlanmış bezelye verebilirsiniz.

Beta Balığının Hastalık Belirtileri

Beta balıklarının hastalandığını anlamak sandığınız kadar zor değildir. Hasta olan beta balıkları pek çok belirti gösterirler. Gelin bu belirtilere birlikte bakalım.

Renk Solması

Hasta olan beta balıklarının renklerinde değişimler görülebilir. Çoğu zaman renkleri solar. Eğer akvaryumdaki beta balığı renk solması gibi bir sorun yaşıyorsa balığınızın hasta olduğu kanısına varabilirsiniz. Ayrıca bu renk solması zaman zaman tamamen renklerin kaybedilmesine kadar gidebilir.

Yüzgeç Yırtılması

Beta balıklarınız sağlıklı olduğunda yüzgeçleri muhteşem görünür. Eğer beta balığınızın sağlığı iyi değilse yüzgeçlerinde yırtıklar, kopmalar görebilirsiniz. Yırtık yüzgeçler de beta balığı hastalık belirtileri arasındadır. Çoğu zaman yüzgeçler balığın vücuduna yapışır ve balığın hareketlerini kısıtlar.

Hareket Hızı

Eğer beta balığınız hasta olduysa her zamanki hızında yüzemez. Hareketlerinde bir yavaşlama görülür. Sürekli uykuluymuş gibi, akvaryumun dibinde durmaya başlar. Balığınızın yavaşlaması da hastalık belirtileri arasındadır.

Beyaz Benekler

Eğer beta balığınızın kafa çevresinde beyaz benekler oluşmaya başladıysa da hastalandığını anlayabilirsiniz. Bu normal bir şey değildir. Beyaz benek Japon Balığı hastalıkları arasında da yaygındır. Japon Balığı hastalıkları yazımızdan bu konuyu inceleyebilirsiniz.

Sürtünme-Kaşınma

Eğer beta balığınız kaşınmaya çalışıyor, akvaryumun camlarına, kayalara, bitkilere sürtünüyorsa bir sorunu var demektir. Bu durumda da beta balığınız hastalanmış demektir.


Özetle beta balıkları uygun koşullar sağlanmadığında çeşitli hastalıklar yaşayabilirler. Bu nedenle her daim iyi bakılmaları gerekir.

Bu yazımızda beta balığı hastalıkları hakkında detaylı bilgiler verdik. Beta balıkları neden hastalanır, beta balığı hastalık belirtileri gibi soruları cevapladık. Merak ettiğiniz başka sorular varsa yorum olarak bırakabilirsiniz.