Melek Balığı Hangi Balıklarla Yaşar?

Akvaryum balığı denildiğinde ilk akla gelen balıklardan biri olan Melek balığı, zarif görünümü ve renkli desenleri nedeniyle akvaryumlar için en çok tercih edilen balıklardan biridir. Melek balığı akvaryumseverler tarafından genellikle diğer balıklarla aynı akvaryuma konulabilir. …

melek-baligi

Akvaryum balığı denildiğinde ilk akla gelen balıklardan biri olan Melek balığı, zarif görünümü ve renkli desenleri nedeniyle akvaryumlar için en çok tercih edilen balıklardan biridir. Melek balığı akvaryumseverler tarafından genellikle diğer balıklarla aynı akvaryuma konulabilir. Peki melek balığı hangi balıklarla yaşar?

Çiklitgiller familyasından olan Melek balığı doğal yaşam alanı Amazon Nehri havzası, Peru, Kolombiya, Brezilya, genel olarak Güney Amerika’dır. Boyları yaklaşık 15 santimetreye kadar erişebilir ve tatlı suda, bataklıklarda, bitki örtüsünün yoğun olduğu bölgelerde yaşarlar.

Bu yazımızda yüzgeç yapısının da akvaryumlarda yaşamaya elverişli olması nedeniyle akvaryumların gözdesi olan Melek balıkları hakkında bilgiler verip hangi balıklarla bir arada yaşayabileceğinden bahsedeceğiz.

Melek Balığı Hakkında Genel Bilgiler

Bilimsel Adı: Pterophyllum scalare

Sıcaklık: 25-28 derece arasındaki sularda yaşarlar.

Barışçıllık: Üreme dönemlerinde agresif olsalar da barışçıl diyebileceğimiz balıklardır.

Önerilen Minimum Akvaryum Boyutu: Bir melek balığı için 65 litre akvaryum kullanılmalıdır. Çünkü melek balıkları akvaryumun her yerinde yüzerler.  

Seviye: Başlangıç seviyesi için uygun bir balıktır.

  • Melek balıkları eşlerini kendileri seçerek üremeyi tercih ederler. Yumurta bırakarak ürerler. Beslenme ve soy kalitesine göre 6-12 ay arasında cinsel ergenliğe ulaşırlar.
  • Dişinin sağlığına göre 100 ila 1200 arası yumurtlarlar ve yumurtaları erkeklerle beraber korurlar.
  • Ömürleri ortalama 10 yıldır. Doğru bakıldığında bu süreyi uzatmak mümkündür.
  • Vücutlarındaki dikey çizgiler sayesinde çok iyi kamufle olabilirler.
  • Akvaryumun derin ve bitkili olmasından çok hoşlanırlar.
  • Hayvansal ve bitkisel gıdalarla beslenebilirler, hepçil balıklardır. Kendilerinden küçük balıkları yemeye çalışırlar, bu yüzden küçük balık türleriyle aynı akvaryuma konulmazlar.
  • Akvaryum içerisinde yalnız olmaktan hoşlanmaz, melek balığı alacaksanız mutlaka en az 2 tane almalısınız.

Melek Balığı Hangi Balıklarla Uyumlu Yaşar?

Melek balıkları aşırı kalabalık akvaryumlarda zaman zaman bunalıp saklansa da sosyal bir balıktır. Dışa dönüktür ve bazı balık türleriyle iyi anlaşır. Gelin melek balığı hangi balıklarla uyumlu yaşar hep birlikte bakalım.

Çöpçü balığı

Akvaryum temizleyen balıklar arasında en çok tercih edilen ve sevilen balıklardandır. Çöpçü balıkların da ana vatanı melek balıkları gibi Güney Amerika’dır.

Her ne kadar birçok çöpçü balığı türü olsa da genel olarak bakımları aynıdır. Eğer Melek balığı besleyecekseniz kesinlikle yanına koymayı düşünebileceğiniz ilk balıklardandır.

Kuhli Çopra Balığı

Hem mizaç hem de boyut bakımından melek balığı ile uyumlu olabilecek balık türlerinin başında gelir. Çok iyi akvaryum arkadaşı olurlar.

Kuhli, geleneksel akvaryum balıklarından daha çok yılan balığına benzer. En az 3 tane alınmalıdır. Akvaryumun her yerinde dolaşsalar da çok hareketli oldukları için Melek balıklarını rahatsız etmezler.

Transgenetik Tetra

Bu balık da Melek balığı gibi akvaryumların en güzel gözüken balık türlerindendir. Transgenetik Tetra da bir topluluk balığı olduğu için en az 6’lı gruplar halinde bakılmalıdır. Tıpkı Melek balığı gibi Hepçil beslenen bu balık, melek balığının yediği her şeyi yer ve özel bir yeme ihtiyaç duymaz.  Birlikte huzur içinde yaşarlar.

Plati Balığı

Akvaryumda gerekli şartlar sağlanırsa, çok çabuk üreyebilen, canlı doğuran balıklardır. Çok büyük akvaryuma ihtiyaç duymazlar bu yüzden de melek balığının yaşadığı standart akvaryumların hepsinde rahatlıkla yaşarlar.

Plati balığını besleyecekseniz, her bir erkek plati balığı için en az 2 ila 3 dişi almalısınız. Ayrıca Melek balıklarının yeni doğan yavruları yememesi için bazı önlemler almayı ihmal etmemelisiniz. 

Bolivian Ram

Melek balığı ile aynı bölgeden gelen ve aynı su şartlarında yaşayan, aynı tür yemleri yiyen harika renkleri olan bir diğer balık da Bolivian Ram balığıdır.

Bu balık genelde akvaryumun dibinde ve orta seviyesinde yaşar. Daha çok akvaryumun üst tarafında dolaşmayı seven melek balığı ile çok sık karşılaşmazlar. Uysal yapılarının da katkısıyla uyum içinde yaşayabilirler.

Neon Tetra

Neon Tetra Melek balığı ile aynı akvaryumu paylaşabilir ve birlikte uyumlu yaşarlar. Ana vatanları Güney Amerika olduğundan su değerleri de Melek balığı ile hemen hemen aynıdır. Neon Tetra gibi Kardinal Tetra da Melek Balıkları ile yaşamaya elverişlidir.

Neon ve Kardinal Tetra balıklarının toplu halde yaşamaları gerekir. Çünkü ne kadar kalabalık olurlarsa kendilerini o kadar güvende hissederler. En az 6’lı gruplar halinde bakılmalıdır.

Kılıç Kuyruk

Bu balıklar da kısa sürede akvaryumu yavru balıklarla doldurabilirler. Melek balığı akvaryumlarında bol bol bitki olması, yavrularının bu bitkiler arasında saklanabilmesine yardımcı olur ve bu durum yavru kılıçkuyrukların hayatta kalma şansını arttırır.

Kılıç Kuyruk balıkları dayanıklı olmaları ile bilinirler ve Melek Balığı ile barışçıl bir şekilde yaşayabilirler.  

Cüce Gurami Balığı

Bu balık Güneydoğu Asya’dan gelen çok barışçıl ve bakımı kolay bir balıktır. Yaşadığı su koşulları genel olarak Melek balığı ile aynıdır.

Utangaç bir tür olduğu için saklanabileceği, bol bitkili akvaryumları severler. Cüce Gurami balıkları değişen akvaryum sıcaklıklarına adapte olabilirler. Genel olarak Melek balıklarıyla aynı suyu severler. Melek balığı gibi hepçil beslenir, beslenme açısından da sorun çıkarmazlar.

Cüce Vatoz

Melek balığı akvaryumunda olabilecek balık türlerinden biri de Cüce Vatozdur. Genel olarak tıpkı çöpçü balığı gibi akvaryumun daha temiz görünmesini sağlayan balıklarındandır. Hemen hemen bütün akvaryumlarda karşımıza çıkan Cüce Vatoz barışçıl olmasıyla da bilinen balıklardandır. 

Bildiğiniz gibi melek balıklarının bulunduğu akvaryumlarda bol bol bitki olmasında fayda vardır ve bu haliyle akvaryum içerisinde yosunlaşma yaşanmaktadır. Akvaryuma Cüce Vatozlar koyarak bu sorunun üstesinden bir nebze de olsa gelmiş olursunuz.

Melek Balığının Akvaryumda Mutlu Olması İçin Gerekenler

Melek balıkları doğaları gereğince bol bitkili akvaryumlarda yaşamayı severler. Akvaryumdaki bitkilerin de gelişmesi ve zarar görmemesi için ışık desteği, karbondioksit desteği, bitki gübresi desteği gibi konulara dikkat etmeniz gerekir.

Melek balıkları tropik iklim balıkları olduğundan akvaryumun kışın ısıtılması gerekir. Akvaryum ısıtıldığında melek balıkları hasta olmaz ve sağlıklı bir yaşam sürmeye devam ederler.

Akvaryumu direkt güneş ışığına maruz bırakmamak da önemlidir. Bu durum akvaryumuzun yosunlaşmasını önleyerek balıklarınıza daha sağlıklı bir ortam sunar.

Melek balıkları tek başlarına bulunmayı sevmezler. Melek balığını akvaryumda beslemek istiyorsanız en az 2 Melek Balığını akvaryumunuzda bulundurmanızı tavsiye ederiz.

Özetle bu yazımızda Melek balığı hangi balıklarla bir arada yaşar sorusuna cevap aradık ve hem Melek balığını hem de birlikte yaşayabildiği balıkları tanıdık. Diğer yazılarımız için takipte kalmayı unutmayın.