Pet Şişeden Co2 Kabarcık Damla Sayacı Yapımı

Pet şişeden  CO2 Kabarcık Damla Sayacı Yapımı Hi-tech yani yüksek destekli bitkili akvaryum kurulumlarında tüpten gelen kabarcıkları saymanın malumunuz üzere farklı farklı yöntemleri mevcut. Bu işlemi isterseniz hazır satılan kabarcık sayacı alarak, 3 ‘ü 1 …

Pet şişeden  CO2 Kabarcık Damla Sayacı Yapımı

Hi-tech yani yüksek destekli bitkili akvaryum kurulumlarında tüpten gelen kabarcıkları saymanın malumunuz üzere farklı farklı yöntemleri mevcut. Bu işlemi isterseniz hazır satılan kabarcık sayacı alarak, 3 ‘ü 1 arada difüzörlerden alarak yapabilirsiniz. Eğer bahsettiğim şekilde işinizi çözememişseniz difüzörünüze co2 tüpten giden gaz miktarını kabarcık bazında sayabilmek için kendi imkânlarımız ile co2 kabarcık sayacımızı kendimiz yapabiliriz. Bununla ilgili elimden geldiğince size yapımını anlatmaya çalışacağım.

Gerekli Malzemeler:
1 adet 250 yada 330 ml boş pet şişe
Hızlı Yapıştırıcı
Karbonat
Pipet
Tüpten akvaryuma yetecek kadar hava hortumu.

Merhabalar, 250 Ml Pet şişeden damla sayacı yapma sebebimi anlatarak yazıma başlamak istiyorum.

pet-şişeden-co2-kabarcık-sayacı (1)

Daha önceden damla sayacı olarak serum setinin damla sayacı kısmını kullanıyordum fakat zaman içerisinde o parçanın tüpten çıkan basınç sonucu esneme yaparak bombe yaptığını,  yanlara doğru şiştiğini gördüm. Bu durum bu parçaya güvenmemem gerektiğini, ileride sorunlar çıkarabileceğinden tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini bana gösterdi ve beni harekete geçirdi.  Aslında serum seti ile yaptığım bu kabarcık sayacı belki Aqua Macro gibi 9-12 bar arası basınç isteyen bir difüzör harici difüzörlerde sorun çıkartmayabilir. Aqua Macronun yüksek basınç istemesinden dolayı zamanla şişme yapabiliyor.

serum-setinden-co2-kabarcık-sayacı-2

serum-setinden-co2-kabarcık-sayacı

İlk olarak bir çok market ve bakkalda kolaylıkla bulunabilecek 250 ml içeceklerin boş bir pet şişesi temin etmemiz gerekiyor.

pet-şişeden-co2-kabarcık-sayacı (2)

Daha sonra küçük, şık, basit, ucuz ve sağlam bir parça olan 250 ml pet şişeyi alıp kapağına hava hortumunu geçebileceği kadar 2 adet delik açtım.

pet-şişeden-co2-kabarcık-sayacı (3)

Kırmızı renkli kapağa 2 adet hortumu resimdeki gibi kapağın üst kısmından geçirdim. Uzun olan hortum tüpten gelen gazın şişeye girdiği hortumdur,  kısa olan hortum ise gaz çıkışının olduğu gazın difüzöre bağlandığı hortumdur.

pet-şişeden-co2-kabarcık-sayacı (4)

Gelelim tüpten gelen hortumu daha uzun tutma sebebime.  Şişede su olacağı için ve tüpten gelen gazın direk suya girmesini sağlayarak hortumun ucundan çıkacak CO2 kabarcıklarını daha rahat gözlemleyebilmek için hortumu biraz uzun bıraktım. Hortumların uçlarını da bilerek yan olarak kestim böylece hem kapaktan daha rahat geçirdim hem de Co2 çıkışını daha rahat gözlemleyebildim. Eğer istenirse gaz çıkışı hortumuna çekvalf de eklenebilir.

pet-şişeden-co2-kabarcık-sayacı (5)

Sıra Hortumları kapağa sağlamca yapıştırmaya geldi. Bunun için hızlı ve kuvvetli sağlam güvenilir bir yapıştırıcıya aynı zamanda da hortumla delik arasında boşluk kalmaması için karbonata ihtiyacımız var. Karbonat malumunuz üzere hızlı yapıştırıcı ile karıştırıldığında daha doğrusu karbonat üstüne hızlı yapıştırıcı uygulandığında kemik gibi sertleşiyor daha mukavemetli oluyor.

pet-şişeden-co2-kabarcık-sayacı (6)

Kapağı hem alttan hem de üstten sağlamca yapıştırıp kurutuyoruz. Bu yapıştırma işlemi oldukça önemli. Dikkatli olmalıyız yapıştırılan yerlerden asla gaz çıkışı olmamalı. Gaz çıkışı olmaması için ikinci kez sağlamlaştırma maksatlı aynı yapıştırma işlemini yaparsak işimizi garantilemiş oluruz.

pet-şişeden-co2-kabarcık-sayacı (7)

 

pet-şişeden-co2-kabarcık-sayacı (8)

Artık kapak tamamsa diğer önemli konu olan şişe kapağının sızdırmazlığı kısmına geçmeliyiz.  Şişede gaz kaçağı olmamalı. Onun için şişemizin de ağız kısmını teflon bantla 3-4 tur bantlamalıyız. Böylece kapakla şişenin dişlerinin arasından bile gaz kaçağı oluşabilme ihtimalini ortadan kaldırmış oluyoruz buna dikkat etmeliyiz.

pet-şişeden-co2-kabarcık-sayacı (9)

Hava hortumu esnek olduğu için düz durmayacağında pipeti co2 tüpünden gelen hava hortumumun ucuna takıyoruz. Bu sayede hem dik duran bir düzeneğimiz oluyor hem de J şeklinde olan pipetin ucundan çıkan co2 kabarcıklarını daha net sayabilme imkanımız oluyor.

pet-şişeden-co2-kabarcık-sayacı (10)

pet-şişeden-co2-kabarcık-sayacı (11)


Evet anlatılanları eksiksiz ve dikkatlice yaptıysanız damla sayacı kullanıma hazırdır.

pet-şişeden-co2-kabarcık-sayacı (12)

Resimde de göründüğü gibi her şey tamam.  Artık gönül rahatlığıyla co2 kabarcık sayacınızı rahat rahat kullanabilirsiniz. Ama size tavsiyem köpükle bağlantı noktalarını tedbir amaçlı son bir kez kontrol etmeniz yönündedir. Eğer gaz kaçağı yoksa kabarcık sayacını sisteme dahil ettikten ortalama 8-10 dakika sonra sayaç içerisinden geçen kabarcıkları görmeye başlarsınız.

Güle güle kullanın, hayırlı olsun.

Makalemin bir kısmı yada tamamı iznim olmaksızın kopyalanamaz ve çoğaltılamaz, paylaşılamaz.

Bora ÖZKAYA

Konu ile ilgili önerilerinizi ve sorularınızı forumumuzda buradan yapabilirsiniz.