Spirogyra – İpek Yosunu

Spirogrya dallanmayan ipliksi bir yosun türüdür. Bu yosun kirli sucul sistemlerde ortaya çıkmaz ancak olanlar ise ötrofik(fosfat ve azot bileşikleri bakımından zengin oksijeni az) ve besin açısından zengin (sıvı gübre,co2 ve ışık) sularda bulunur. Çok …

Spirogyra - İpek Yosunu (3)

Spirogrya dallanmayan ipliksi bir yosun türüdür. Bu yosun kirli sucul sistemlerde ortaya çıkmaz ancak olanlar ise ötrofik(fosfat ve azot bileşikleri bakımından zengin oksijeni az) ve besin açısından zengin (sıvı gübre,co2 ve ışık) sularda bulunur.

Çok hızlı büyüyen,dolaşık ve uzun telleri olan bir türdür. Kişisel olarak bu türü spagetti yosunu olarak tanımladım , aynı öyle gözüküyor. Yosun yiyicilerin bu yosunu yiyeceklerinden emin değilim.Akvaryumumda otocinclus ve nerite zebra salyangozu var ve bu yosunu yemek için hiç ilgi göstermediler. Bu yosunu elle topladım ve gerçekten çok kolay.

Spirogyra - İpek Yosunu (2)

Bu kurulumun başlangıcından beri gübrelemede tahmini içerik yöntemi kullandım,haftada 2-3 kere N.P.K,trace elementler ve sıvı karbon(excel) şeklinde gübreleme yaptım. Bu yüzden herhangi bir besini eksik ettiğimi düşünmüyorum.

Burada benim yarattığım bir problem var. %50 su değişimi yapmam gerekirken her 2 yada 3 haftada bir %25 yaptım. Düzensiz su değişiğimi bu yosunun sebebi diyemeyeceğim fakat kirli filtre sebebi olabilir (Filtreleri her su değişiminde temizlerim). Kirli filtre iyi su sirkülasyonu sağlayamaz.
Kirli filtre=Yavaş besin taşınması. Bununla beraber zayıf yüzey dalgalanması=düşük oksijen.

Spirogyra - İpek Yosunu (1)

3-4 hafta boyunca her su değişimlerinde bazı testler yaptım ancak filtreyi debisi düşmemesi ve yüzeyi düzenli dalgalandırması için her hafta temizledim ve yosun bir daha geri gelmedi.

Bu yüzden filtrelerinizi temiz tutun.

Çeviriyi Yapan: Sezer Yılmaz isimli forum üyemize teşekkür ederiz.

(Resimler ve yazılar http://aquariumalgae.blogspot.com.tr/  Alıntıdır, çevirisi yapılmıştır.)