Cryptocoryne Crispatula Var. – Balansae – Amazon

Cryptocoryne Crispatula Var. – Balansae için Genel Bilgiler: Bu bitki genellikle bitkili akvaryuma yeni başlayanlar ve chiclid balığı bakan hobicilerin tanklarında sıklıkla görülür. Bitki genellikle hobiciler arasında Amazon olarak adlandırılır. Bakımı oldukça kolay olduğu için …

Cryptocoryne Crispatula Var. Balansae 2

Cryptocoryne Crispatula Var. – Balansae için Genel Bilgiler:

Bu bitki genellikle bitkili akvaryuma yeni başlayanlar ve chiclid balığı bakan hobicilerin tanklarında sıklıkla görülür. Bitki genellikle hobiciler arasında Amazon olarak adlandırılır. Bakımı oldukça kolay olduğu için ilk başlarda tercih sebebi olurlar. Bitki ilk dikildikten sonra fazla yer değiştirilmemelidir ve kök gelişimini önce tamamlayacağı için misket gübre takviyesi yapılması faydalı olacaktır. Gübrelemesinde dikkat edilecek element özellikle demirdir lakin bitkinin adaptasyon sağlamasından sonra element gübrelemesi yapmak yosunlanmayı önlemek için de tedbir olacaktır.

Üremesi tabandan kumunun altından sürgünler atarak anaç gövdeye yakın yerlerden yeni sürgünlerin çıkması ile olur. Bitki su yüzeyine sık yapraklar ulaştırarak koloniler oluşturur ve bu sayede güzel bir görüntü elde edilebilir. Genellikle arka planda kullanılır. Bulunduğu tankta sert su olması bitkinin hoşuna gidecektir. İki varyetesi vardır; biri yeşil formda gözlemlenirken diğeri ise bronz renkte karşımıza çıkar. Her iki çeşidinin de akvaryuma uyarlanıp yetiştirilmesi sırasında pek güçlük yaşanmamıştır.

Özellikle düşük destekli (Low-Tech) tanklarda popüler bir bitkidir. Çok yüksek ışığa ihtiyaç duymaz ama yüksek ışıkta yapraklarının rengi daha canlı olacaktır. Co2 (Karbondioksit) takviyesi sağlandığında büyüme hızları oldukça fazlalaşır. Fakat Co2 takviyesi çokta gerekli değildir. Co2 olmadan da gelişimini rahatlıkla sürdürebilir. Balansae bitkisini iyi geliştirmek için düzenli su değişimi ve kökten besleme faydalı olur. Nitrat + fosfat ve demir elementi bitkinin gelişiminde önemli rol oynar ve bitkinin daha gür gelişmesini sağlar. Bulunduğu akvaryumda kalsiyum yeterli oranda değil ise bükülmüş özürlü yapraklar ile sinyal verecektir. Bu durumda akvaryuma Kalsiyum karbonat veya köklerinin yakınlarına Kalsiyum Karbonat tabletleri eklemek gerekebilir. 1-2 metrelik açık havuzlarda da rahatlıkla bakılabildiği gibi emers sistemde bitkinin yaklaşık 5cm su içerisinde kalmasıyla yetiştirilmesi mümkündür. Eskiyen yapraklarının bir jilet yada kesici alet yani makas ile budanması gerekir. Aksi halde ezilen yaprak sapı bitkinin akvaryumda formunun bozulmasına sebebiyet verebilir. Yaprakları ortalama 90 cm’ye kadar ulaşabildiği için yüksek akvaryumlarda tercih edilen bir türdür. Yakınlardaki bitkilerin ışığını keseceği için yakınına dikilen bitkilerin de bu bitki gibi orta ve az seviye ışık miktarını seven bitkilerden seçilmesi iyi olacaktır.

 

Bitkinin Yeri
Arka Plan
Yüksekliği 20 cm – 90 cm Civarı
Genişliği
15 cm – 25 cm Civarı
Işık İhtiyacı 0,30w/lt – Düşük/Orta Seviye
Özel Gereksinimleri Kökten besleme ve element gübrelemesi
Sıcaklık 20 – 28 ° C
Ph toleransı 6 – 7,5
Su Sertlik Toleransı
Orta Sert – Sert

 

Cryptocoryne Crispatula Var. – Balansae Hakkında Çeşitli Fotoğraflar:

 

 

Cryptocoryne Crispatula Var. – Balansae Hakkında Video: