Çöpçü Balığı Hangi Balıklarla Yaşar?

Karma akvaryumların vazgeçilmez balıklarından biri olan Çöpçü balığının kökenleri Güney Amerika’ya dayanmaktadır. Dibe çöken yemleri yemesiyle ünlü olan bu balıkların doğal ortamları sığ ve tatlı sulardır. Zararsız oldukları için bütün akvaryum sevenler tarafından sevilen bir …

copcu-baligi-hangi-baliklarla-yasar

Karma akvaryumların vazgeçilmez balıklarından biri olan Çöpçü balığının kökenleri Güney Amerika’ya dayanmaktadır.

Dibe çöken yemleri yemesiyle ünlü olan bu balıkların doğal ortamları sığ ve tatlı sulardır. Zararsız oldukları için bütün akvaryum sevenler tarafından sevilen bir balıktır.

Bu yazımızda Çöpçü balığı hakkında bilgiler verip, Çöpçü  hangi balıklarla yaşar sorusunu yanıtlayacağız. Gelin hep birlikte Çöpçüleri yakından tanıyalım.

Çöpçü Balığı Hakkında Genel Bilgiler

Bilimsel Adı:  Corydoras

Sıcaklık: 22-28 derece arasındaki sıcaklıklar Çöpçü balıkları için uygundur.

Barışçıllık: Barışçıl bir balık türüdür. 

Önerilen minimum akvaryum boyutu: 80 litrelik bir akvaryum yeterli olacaktır.

Seviye: Başlangıç ve orta seviye için uygun bir balıktır.

  • 1 santimetreden 12 santimetreye kadar farklı boylarda olabilirler. En fazla 12 santimetreye kadar ulaşabilirler.
  • Sürü balıklarıdır. Tek başlarına mutlu olmazlar. 4’lü 6’lı gruplar halinde beslemeniz gerekir.
  • Akvaryum kumunda biriken yemlerle beslenirler. Dipte yaşamayı severler.
  • Oldukça uzun ömürlü balıklardır. Uygun ortamlarda bakıldığında 20 yıla kadar yaşadıkları görülmüştür.
  • Cinsiyet ayrımlarının yapılması biraz zor olabilir. Ama dikkatli bakıldığında erkeklerinin daha uzun ince bir yapıya sahip olduğu, dişilerininse geniş yapıda oldukları fark edilmektedir.
  • Dayanıklı olmalarıyla da bilinirler. Kolay kolay hastalanmazlar. Değişimlerden çok çabuk etkilenmezler.
  • Hem etçil hem otçul beslenirler, hepçildirler. Doğal kurtçuk larvaları ve bitkilerle beslenirler.
  • Çöpçü balıklarının vücutlarında pullar yerine sert tabakalar vardır. Bu şekilde bir savunma mekanizması geliştirmişlerdir.
  • Bronz renk çöpçü, Komando çöpçü, Yelken Kuyruklu komando çöpçü, Albino yelken kuyruk Çöpçüsü, Cüce çöpçü, Dikenli çöpçü gibi türleri vardır.

Çöpçü Hangi Balıklarla Uyumlu Yaşar?

Çöpçü balıkları aslında neredeyse tüm balıklarla uyumlu yaşayabilir, çünkü birçok balığın aksine akvaryumun dip bölgesini tercih eder. Biz de birlikte akvaryumu güzelleştirebilecek balık önerilerinde bulunduk.

Melek Balığı

Orta boy çiklitler arasında olan Melek balığı çöpçülerle uyumlu yaşayan balıklar arasındadır. Boyları 15 santimetreye kadar uzayabilmektedir.

Peçe şeklindeki yüzgeçleri nedeniyle daha büyük görünebilirler. En az 120 litrelik akvaryumlara ihtiyaç duyduklarından çöpçülerin yanına koymak isterseniz büyük bir akvaryumunuz olmalıdır. Ayrıca Melek balıkları akvaryumda tek olmayı sevmezler. En az 2 tane almalısınız. Bu şartlar sağlandığında uyumlu yaşayabilirler.

Beta Balığı

En dayanıklı akvaryum balıklarından biri olan Betalar, tıpkı Çöpçüler gibi akvaryum hobisine yeni başlayanlar için tavsiye edilmektedir.

Betalar tek başlarına olmayı da severler ancak akvaryumun büyük olmasını isterler. Bütün alanı kullanırlar, yüzmeyi severler. Akvaryumun bitkili olmasını, saklanma alanlarını severler. Çöpçülerin zarar veremeyeceği bitkilerin olduğu bir akvaryumda birlikte uyum içerisinde yaşayabilirler.

Yazıyı Oku: Beta Hangi Balıklarla Yaşar?

Discus

6’lı gruplar halinde bakılan Discusların en belirgin özelliği sakin yapılarıdır. Bu nedenle de akvaryumuzdaki Çöpçü balıklarını rahatsız etmezler. Özel bakım isteyen Discuslar belli derecelerde suları severler ancak Çöpçü balığı buna hemen adapte olur.

Akvaryumda büyük dekorların ve bitkilerin bulunmasını severler. Çöpçü balığının zarar vermeyeceği bitkiler seçebilirsiniz. Discus, Çöpçülerin uyum içerisinde yaşayacağı balıklardan biridir. Yine de Discus’un başlangıç seviyesine uygun bir balık olmadığını hatırlatmak gerekir.

Japon balığı

Asya kökenli hepçil beslenen Japon balığı da Çöpçü balıklarıyla uyumlu yaşayan balıklar arasındadır. Turuncu rengi ve güzelliği ile öne çıkan Japon balıkları, 15-20 santimetreye kadar büyüyebilmektedir. Diğer balıklarla pek iyi geçinemese de Çöpçü balıkları genelde dipte takıldıkları için birlikte olmalarında bir sakınca yoktur.

Lepistes

Birbirinden farklı renkleriyle bakanları büyüleyen Lepistesler, bütün akvaryumlarda rahatlıkla yaşayabilirler. En fazla 6 santimetreye kadar uzarlar. Tıpkı Çöpçü balıkları gibi oldukça dayanıklı balıklardır. Her koşula kolaylıkla adapte olabilirler.

Erkekleri dişilerine göre daha hareketlidir. Çok hızlı üredikleri için dişi ve erkeği aynı akvaryuma koymak konusunda iyi bir karar vermeniz gerekir. Dişileri daha sakin olduğu için Çöpçü balıklarıyla daha uyumlu olabilirler.

Yazıyı Oku: Lepistes Hangi Balıklarla Yaşar?

Moli Balığı

Kolay bakılan balık türlerinden biri olan Moli, hassas balıklar arasındadır. Suyun sık değişmesinden hoşlanmazlar. Su temiz olmadığında beyaz benek, mantar gibi hastalıklara yakalanma ihtimalleri artar. Hem etçil hem otçul beslenir.

Yavrulama dönemlerinde erkekleri biraz saldırgan olabilir. Bu nedenle dişilerini tercih edebilirsiniz. Akvaryumda saklanacakları alanlar olmasını isterler. Bu nedenle Çöpçülerin zarar veremeyeceği bitkiler tercih etmeniz gerekebilir. Bu şartlar sağlandığında Çöpçü balıklarıyla uyumlu yaşarlar.

Vatoz Balığı

Vatoz balıkları pek çok özellikleriyle Çöpçü balıklarına benzerler. Akvaryumdaki su dengesinin korunmasına yardım eden bu balıklar akvaryumun daha temiz olmasına ve gözükmesine yardımcı olurlar. Yumurtalarını yere döken balıklarla beslenmeleri önerilmez ancak Çöpçü balıkları ayrı bir akvaryumda ürediğinden bir sorun teşkil etmez. Birlikte yaşayabilirler.

Çöpçü Balığının Akvaryumda Mutlu Olması İçin Gerekenler

Çöpçü balıkları hassas bıyıklarıyla akvaryum zeminini karıştırarak yemlerini bulur. Bulduktan sonra ise kafasını kuma gömerek yemini yer. Bu süreçte balığınıza zarar vermeyecek taban dekorları kullanmanız gerekir. Köşeli, keskin malzemelerden kaçınmalısınız. Kumların ince yapıda olmasına özen göstermeniz gerekir. 

Yumuşak, nötr ve kısmen asidik suları severler. Zaman zaman kafalarını suyun üzerine çıkararak hava aldıkları görülebilir. Eğer bunu çok sık yapıyorlarsa akvaryum suyunun değişmesi gerektiğini söylemek mümkündür.

Akvaryumun iyi bir filtrasyon sistemi olmalıdır. Havalandırma sürekli olarak yapılmalıdır. Küçük akvaryumlarda bu su dengesini korumak zor olduğundan küçük akvaryumlarda beslemeniz tavsiye edilmez. pH seviyesi olarak da 6.0 – 7.6 arasını severler.

Zemin bitkilerini pek sevmezler, kumlarla oynadıkları için köklerinden çıkartabilirler. Bu nedenle sağlam köklü bitkiler tercih edebilirsiniz. Ya da bitki tercih etmezsiniz.

Sonuç olarak, bu yazımızda Çöpçü balıklarını yakından tanıdık ve çöpçü balığı hangi balıklarla yaşar sorusuna cevap vermeye çalıştık. Yazımızı beğendiyseniz, diğer yazılarımıza göz atmayı unutmayın!