Akvaryum Kurulumu: Sıfırdan Akvaryum Kurmak

Akvaryum kurmak bu hobiye adım atmak istediğiniz anda birçok soru işaretiyle birlikte geliyor. Hem balıklara zarar vermemek hem de onlar için en iyi koşulları sunmak adına sıfırdan akvaryum kurulumu için dikkat edilmesi gerekenleri yazımızda paylaşacağız. …

akvaryum-kurmak

Akvaryum kurmak bu hobiye adım atmak istediğiniz anda birçok soru işaretiyle birlikte geliyor. Hem balıklara zarar vermemek hem de onlar için en iyi koşulları sunmak adına sıfırdan akvaryum kurulumu için dikkat edilmesi gerekenleri yazımızda paylaşacağız.

Akvaryum kurmak sanıldığı kadar zor değildir. Sadece oldukça önemli ve dikkat etmeniz gereken püf noktaları vardır.

Ayrıca yazımızda akvaryum kurmak için gerekenlerden bahsedeceğiz. Sizler için akvaryum kurulumu aşamalarını tek tek anlatacağız. Gelin akvaryum kurmak için gerekenler neler, birlikte bakalım.

Akvaryum Kurmak için Gerekenler

Karşısına geçip saatlerce izleyebileceğiniz, renk renk balıklarla, yemyeşil bitkilerle dolu bir akvaryuma sahip olmak istiyorsanız ilk önce akvaryumunuza hangi balıkları koymak istediğinizi belirlemeniz gerekir. Çünkü seçeceğiniz balık türlerine göre akvaryumunuzun boyutu, dekorasyonu gibi pek çok özelliği değişecektir. 

Başlangıç aşaması için çoğu kişi lepistes, Japon ya da rasbora gibi balık türlerini önermektedir.

Japon balıkları hangi balıklarla uyumlu yaşar yazımızdan Japon balıkları yanına alabileceğiniz diğer balıkları da öğrenebilirsiniz.

Bir akvaryum kurmak istiyorsanız almanız gereken malzemeler aşağı yukarı aynıdır. Akvaryum kurmak için gerekenleri şu şekilde listeleyebiliriz:

  • Akvaryum
  • Filtre
  • Isıtıcı
  • Kum
  • Bitki(isteğe bağlı)
  • Kaya-Kütük(isteğe bağlı)
  • Fon(isteğe bağlı)

Öncelikle akvaryumunuzu satın almanız gerekir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi satın alacağınız akvaryumun boyutu besleyeceğiniz balık türüne göre değişiklik gösterir. Ayrıca akvaryumun boyutu filtrasyon ve ışıklandırma gibi malzemeler için de önemlidir.

Başlangıç için çoğunlukla 80 litrelik bir akvaryum yeterlidir. Ortalama bu akvaryumun ölçüleri ise 65 cm x 40 cm (yükseklik) x 30 cm olacaktır. Bu ölçüler tam olarak 78 litrelik bir akvaryumu gösterir.

Akvaryumu koymayı düşündüğünüz alan da önemlidir. Akvaryumunuzun doğrudan güneş almayan bir yerde durması gerekmektedir.

Dolaylı bir güneş ışığı akvaryumunuz için yeterli olacaktır. Ayrıca ışıklandırma ve filtre gibi malzemeler için de prize yakın olması gerekmektedir. Bütün bunlardan dolayı akvaryumunuz için uygun bir yer belirlemelisiniz.

Akvaryumu koyduğunuzda arkasındaki görüntüden memnun kalmazsanız akvaryumunuzun arka camı için bir fon görseli alabilirsiniz. Mavi bir fon kartonu ile bir sonsuzluk efekti sağlayabilirsiniz.

Su değişimi yapacağınız günlerde ya da bazı özel durumlarda balıklarınızı akvaryum dışına çıkarmanız gerekebilir. Bu işlemi gerçekleştirmek için bir fileli bir kepçe satın almalısınız.

Işık olarak ise 1 adet T8 ya da T5 türünde floresan almanız gerekir. Aldığınız floresanın ev tipi olmamasına dikkat etmelisiniz. Hem görsel olarak hem de akvaryumdaki bitkiler için iyi değildir. Ev tipi floresanlar yerine Giesemann Tropic, Super Flora gibi ürünleri tercih edebilirsiniz.

Işığı da hallettikten sonra akvaryum zemini için kum almanız gerekir. Akvaryum kumları renkleri, boyutları ve suya salınım yapıp yapmamalarına göre değerlendirilir. Karma akvaryumlar için genellikle dere kumu ismi verilen 2-3 mm boyutundaki kumlar önerilmektedir.

Aldığınız kumu iyice yıkadıktan sonra kalınlığı ortalama 3 santimetre olacak şekilde akvaryumunuzun dibine koyabilirsiniz. Bu işlem için ise yaklaşık 2 kilogram civarı kum yeterli olacaktır.

Kumlardan sonra akvaryumunuzun dekorasyonu için kullanabileceğiniz kaya, bitki, kütük gibi nesnelere sıra gelir. Kütükler suyu sararttığı ve başlangıç aşamasında mantarlaştığı için pek tercih edilmemektedir. Akvaryum için satılan bütün kayaları alabilirsiniz.

Bitki olarak ise düşük seviyelerdeki ışıkları seven bitkileri tercih edebilirsiniz. Bu bitkiler moss ve anubias olabilir.

Sıfırdan akvaryum kurmak istediğinizde almanız gerekenlerden bir diğeri de filtrelerdir. Aldığınız akvaryum düşük hacimli olduğunda canlı yükü de az olduğu için iç filtre tercih edebilirsiniz.

Akvaryum suyunun da balıkların istediği sıcaklıklarda olması gerekmektedir. Bunun için de bir ısıtıcı almanız gerekebilir. 100 watt bir ısıtıcı ortalama 80 litrelik bir akvaryum için yeterli olacaktır.

Bu ürünleri aldığınızda akvaryum kurulumu aşamasına gelirsiniz. Artık sıfırdan akvaryum kurmak için hazırsınız.

Sıfırdan Akvaryum Kurulumu Nasıl Yapılır?

Akvaryum malzemelerini satın aldınız. Artık akvaryum kurulumu yapabilirsiniz. Akvaryum kurulumu aşamasına geçmeden önce aldığınız akvaryumu iyice yıkamanız gerekir.

Akvaryumu yıkarken sabun, deterjan gibi ürünler kullanmamaya özen göstermelisiniz. Bu ürünler balıklarınıza zarar verebilir. Sadece bol su ile yıkamanız yeterli olacaktır.

Akvaryuma Balıkları Eklemeden Önce

Akvaryumu yıkadıktan sonra zeminini hazırlamanız gerekir. Aldığınız kumu iyice yıkayıp bir gece beklettikten sonra zemine dökerek eşit bir biçimde her yere yayabilirsiniz. Sonrasında bitkilerinizi yerleştirebilirsiniz. Aldıysanız kaya parçalarını da bu aşamada eklemeniz gerekir.  

Sonrasında akvaryumunuzu doldurabilirsiniz. Kumların dağılmaması için kumların üzerini bir tabakla kapatabilirsiniz. Bu sayede kumlar uçuşmaz.

Akvaryuma Çeşme Suyu Konur Mu?

Akvaryuma çeşme suyu konulur mu diyenler için hemen cevaplayalım. Koyulur, ancak yapmanız gereken bazı uygulamalar vardır.

Çeşme suları ağır metaller, tuz ve klor içerir. Bu sular balıkların yaşaması için elverişli değildir. Ancak bu çeşme suyundan kloru ve zararlı maddeleri ayrıştırabilirsiniz. Bunun için akvaryumunuzu çeşme suyuyla doldurmalısınız.


Balıklarınızı koymadan üç gün boyunca iç filtreyi çalıştırarak sudaki klordan kurtulabilirsiniz. Ayrıca akvaryum suyu hazırlayıcı ürünleri de kullanabilirsiniz.

Akvaryumunuzun ısıtıcısını da ayarlamalısınız. Tropik birçok balık için 26 derecelik bir akvaryum ideal olacaktır. Yine de alacağınız balığın istediği şartlara mutlaka göz atmalısınız. Balıklarınızı koymadan önce suyun istenen sıcaklığa ulaşması zaman alacaktır. Sudaki klorun uçmasını beklerken akvaryumun ısısını da sağlayabilirsiniz.

Akvaryuma İlk Balıkları Ekleme

2-3 gün sonra akvaryuma balıkları ekleme aşaması gelir. Sıfırdan akvaryum kurmak isteyenlerin en çok yanlış yaptığı aşamalardan birisi bu aşamadır. Balıklarınızı akvaryuma eklerken poşeti akvaryumun üstünden yüzdürmelisiniz. Bu sayede akvaryum suyunuzla balığın içinde olduğu suyun sıcaklığı dengelenecektir.

Bu aşamada akvaryumun ışığı kapalı olmalıdır. Poşetin suda yüzdüğünü gördükten sonra ise ağzını açabilirsiniz. Kenarlarını tutabileceğiniz şekilde kıvırın henüz balıkları dökmeyin. Torbayı tutarken akvaryum suyundan küçük küçük içerisine ekleyin.

Yarım saat sonunda balık kepçesi kullanarak balıkları akvaryuma koyabilirsiniz. Balıkların içinde olduğu poşetin suyunu ise kesinlikle akvaryuma dökmeyin.

Akvaryumun amonyak oranını ani bir şekilde arttırmamak için balıkları ilk gün beslemeyebilirsiniz. Yetişkin olan balıklar 1 hafta aç kalabilir, bu onlar için sorun teşkil etmez.

24 saat sonra yemleme yapabilirsiniz. Yem olarak kaliteli yemler tercih etmenizi öneriyoruz. Ocean Nutrition ya da Tetra Min gibi yemleri tercih edebilirsiniz.

Biyolojik Döngü Oluşumu

Sonrasında ise biyolojik döngünün başlaması için akvaryuma bakteri kültürü eklenmesi de sağlıklı bir metottur. Bu nedenle kaliteli olması çok önemlidir. Aquaforest, Tropica gibi ürünleri tercih edebilirsiniz.

İlk aşamada akvaryuma tüm almak istediğiniz balıkları koymamalısınız. Ekosistemin yavaş yavaş oluşabilmesi ve balıklarınızın aniden sorun yaşamaması adına özellikle ilk balık ekleme sürecinizde az sayıda balık eklemelisiniz.

Akvaryum Su Değişimi

1 hafta sonra akvaryumunuzun su değişimini başlatmanız gerekir. Her hafta akvaryum suyunun %30’unu alıp yenileme yapmalısınız.

Bir hortum yardımıyla yaparsanız oldukça kısa sürecektir. Suyu aldıktan sonra akvaryuma yeni su koymanız gerekir. Koyacağınız suya akvaryum suyu hazırlayıcı koyarak birkaç saat beklettikten sonra ekleyebilirsiniz. Bu işlemi her hafta tekrar etmelisiniz.

Her ay ise filtre bakımı yapmalısınız. Filtrenin süngerini çıkararak akvaryum suyu ile dolu olan kabın içerisinde temizleyebilirsiniz. Temizleme aşamasında sakin ve nazik olmalısınız. 

Bütün bu işlemlerle birlikte akvaryumunuz artık hazır! Tadını çıkarabilirsiniz.

Özetle bu yazımızda sıfırdan akvaryum kurmak isteyenler için akvaryum kurulumu hakkında detaylı bir rehber sunduk. Akvaryumunuz için alacağınız balıklara karar veremiyorsanız, diğer yazılarımıza göz atabilirsiniz.