Karidesler Hangi Balıklarla Yaşar?

Akvaryum kurmak isteyen pek çok kişi balıkların yanında karides, salyangoz gibi canlıları da akvaryuma koymak ister. Akvaryum temizliği için de etkili yöntemlerden biri olan karidesler, bakımı kolay olduğu için yeni başlayanlara da tavsiye edilmektedir. Karideslerin …

karidesler-hangi-baliklarla-yasar

Akvaryum kurmak isteyen pek çok kişi balıkların yanında karides, salyangoz gibi canlıları da akvaryuma koymak ister.

Akvaryum temizliği için de etkili yöntemlerden biri olan karidesler, bakımı kolay olduğu için yeni başlayanlara da tavsiye edilmektedir. Karideslerin hem doğal olanları hem de laboratuvar ortamında üretilen çeşitleri bulunmaktadır.

Doğada pek çok farklı türü bulunan karideslerin akvaryumcular arasında en popüler ve en yaygın türü, çoğu akvaryumda da bulunan kiraz karidesleridir.

Bu yazıda karidesler hangi balıklarla uyumlu yaşar sorusuna cevap verirken karideslerin genel özellikleri ve akvaryum koşullarıyla ilgili bilgiler vereceğiz.

Karidesler Hakkında Genel Bilgiler

Bilimsel Adı: Caridea

Sıcaklık: Türden türe değişse de çoğunlukla 23-27 derece arasındaki sularda yaşarlar. 

Barışçıllık: Barışçıl canlılardır. Çoğu zaman kendi kendilerine takılırlar.

Önerilen minimum akvaryum boyutu: Bir karides için 2 lt olarak düşünülebilir. 30 litrelik başlangıç akvaryumunda balıkları da hesaba kattığınızda 2-3 tane olmasında sakınca yoktur.

Seviye: Başlangıç seviyesi için uygun canlılardır.

Karideslerin akvaryumlarda görebileceğimiz çok fazla türü bulunmaktadır. En yaygın türleri aşağıda sıraladık:

  • Kiraz karides
  • Amano karides
  • Bukalemun karides
  • Kaya karides
  • Kristal karides
  • Sarı karides
  • Yeşil karides
  • Kardinal karides
  • Mavi Melek karides

Bu türlerin genel özellikleri hemen hemen aynıdır. Ayırıcı özellikleri olsa da temel özellikleri çoğunlukla benzerlik göstermektedir. Karideslerin genel ortak özelliklerine birlikte bakalım.

  • Karidesler akvaryumdaki organik kalıntıları, ipliksi algleri yer. Bu sayede su temizliği konusunda önemli canlılar arasında yer almaktadır.
  • Dayanıklı canlılardır. Su kalitesi konusunda nazlı canlılar değildir. Hemen hemen her türlü akvaryum koşuluna kolaylıkla adapte olabilirler.
  • Genellikle boyları 3-7 santimetre arasında değişir. Kendi boylarında balıklarla bir arada yaşaması daha iyi olur. Kendisinden daha büyük balıklara yem olma ihtimali bulunmaktadır.
  • Çoğu zaman akvaryumdaki yem kalıntıları ile beslenirler ancak özel yemlerle de besleyebilirsiniz. Daha sağlıklı ve güçlü olabilirler.
  • Üremeleri için ekstra bir şey yapmanıza gerek yoktur. Uygun koşullar altında sayılarını hızla arttırabilirler. Ancak doğan yavruları akvaryumdaki balıklardan korumanız gerekebilir. Bu süreçte dikkatli olmalısınız.
  • Birçok farklı renkte bulunabilirler. Kırmızı, mavi, sarı gibi renklerin yanında parlak olanları da bulunmaktadır. Ayrıca saydam olanları da bulunur.
  • Akvaryumda karidesler genellikle filtrenin önünde, suyun çıkış kanalında bulunmayı severler. Onlar için o alanlara taşlarla durabilecekleri noktalar hazırlayabilirsiniz.

Karidesler Hangi Balıklarla Uyumlu Yaşar?

Genel olarak barışçıl olan karideslerin akvaryum ortamında uyumlu yaşayacağı bazı balık türleri bulunur. Gelin karidesler hangi balıklarla uyumlu yaşar, birlikte bakalım.

Bu konuda temel kriter balıkların çok büyük olmaması ya da agresif olmamasıdır.

Rasbora

rasbora

Karma akvaryumların vazgeçilmez balıklarından biri olan rasboralar genellikle suyun orta ve üst kısımlarında dolaşmayı severler. Bu nedenle karideslerle çok sık karşılaşmazlar.

Bitkili akvaryumları ve sürü halinde olmayı severler. En az 6’lı gruplar halinde bakmanız gerekir. Boyları da karideslerle benzerdir. Bu nedenle onları yem olarak görmezler. Uyum içerisinde yaşayabilirler.

Lepistes

lepistes-hangi-baliklarla-yasar

Başlangıç akvaryumlarının en çok tercih edilen balığı olan lepistesler hem renkli hem de hareketli balıklardandır. Gün boyu onları izlemek oldukça keyiflidir.

Akvaryumun bütün alanında dolaşan lepistesler karidesleri rahatsız etmezler. Barışçıl balıklardır. Ayrıca tıpkı karidesler gibi değişen su koşullarına adapte olabilirler. Bu da onları karidesler ile uyumlu yaşayan balıklar arasına koyar.

Oldukça dayanıklı yapılarıyla da bilinirler. Grup halinde bakıldığında daha iyi sonuçlar alınabilir. Bitkili akvaryumları severler. Bütün bu nedenlerden dolayı karideslerle uyumlu olan balıklar arasında bulunurlar.

Plati

Canlı doğuran türlerden olan platiler hemen hemen her akvaryumda gördüğümüz balıklardan biridir. Gerekli şartlar oluştuğunda çok çabuk üreyebilirler.

Büyük akvaryumlara da ihtiyaçları yoktur. Bu nedenle karideslerle birlikte beslenmeye oldukça uygundur. Bu balıklarla ilgili en önemli şey 1 erkek plati için 3-4 dişi almalısınız. Kendileri de küçük olduğu için karidesleri yemezler. Uyum içerisinde yaşarlar.

Cüce Vatoz

Akvaryum temizliği denildiğinde akla gelen balıklardan olan cüce vatozlar akvaryumların en sakin üyelerinden biridir. Hemen hemen bütün akvaryum canlılarıyla uyum içerisinde yaşarlar.

Karides akvaryumları bitkili olacağı için camlarda yosunlanma olabilir. Cüce vatozlarla bu yosunlaşmanın önüne geçebilirsiniz. Genellikle dipte ve cam yüzeyinde olmayı seven cüce vatozlar, karidesleri de rahatsız etmez. Uyum içerisinde yaşarlar.

Neon Tetra

Güney Amerika’dan dünyaya yayılan tetralar birçok akvaryumun vazgeçilmezi konumundadır. Birbirinden farklı renkleriyle adeta akvaryumları renklendirirler.

Neon tetralar karideslerle de uyum içerisinde yaşarlar. Kiraz karidesler beslemek istediğiniz akvaryumlarda birçok tetra da bulundurabilirsiniz.

Tetra besleyecekseniz en az 6’lı gruplar halinde beslemeniz gerekir. Kalabalık olduklarında kendilerini güvende hissederler. Karideslerle hemen hemen aynı boylarda oldukları için birbirlerini rahatsız etmeden yaşayabilirler.

Elma Salyangozu

Bir balık olmasa da akvaryumlarda çeşitlilik oluşturmak için sıklıkla tercih edilen canlılardandır. Karides ve balıklardan oluşan bir karma akvaryumu daha da çeşitlendirmek isterseniz akvaryumunuza elma salyangozları ekleyebilirsiniz. Ayrıca akvaryum temizleyen canlılar arasındadır.

Çoğu zaman akvaryum camına yapışırlar ve temizleyerek beslenirler. En sakin ve uysal akvaryum canlıları arasındadır. Sert kabuğu sayesinde akvaryumdaki saldırgan balıklardan korunurlar. Karideslerle de uyum içerisinde yaşarlar.

Karideslerin Akvaryumda Mutlu Olması İçin Gerekenler

Bakımları oldukça kolay olan ve akvaryum temizleyen canlılar arasında olan karidesler genel olarak bütün akvaryum koşullarına uyum sağlasa da mutlu olmaları için bazı gereklilikler bulunur.

Bitkili ve dekorlu akvaryumları severler. Bitkilerle beslenirler, dekorlar arasında yuvalanırlar, saklanırlar. Bu nedenle karides koyacağınız akvaryumlara dekor malzemeleri ve bitki koyabilirsiniz. Dekor olarak kütük parçaları ve taş gibi büyük objeleri tercih edebilirsiniz.

Her türlü akvaryuma uyum sağlasalar da bazı türleri nitrit ve amonyağa karşı oldukça duyarlıdır. Akvaryuma koymadan önce azot döngüsünün tesis edilmiş olması gerekmektedir. Akvaryum suyunda nitrit olmadığından emin olmanız gerekir. Akvaryum bitkileri bu nedenle kullanılır. Sudaki nitriti azaltırlar.

Karideslerin bulunduğu akvaryumların suyu da tıpkı balıklarda olduğu gibi haftada bir kez değiştirilmelidir. Akvaryum suyunun %30’luk kısmı dip çekim yöntemiyle çekilmeli ve dinlenmiş suyla yenilenmelidir. Eklenen suyun akvaryumdaki suyla eşit sıcaklıkta olmasına özen göstermeniz gerektiğini de unutmamalısınız.

Özetle bu yazımızda karidesler hangi balıklarla yaşar sorusuna geniş bir yanıt verdik. Karideslerin genel özelliklerinden ve akvaryum koşullarından bahsettik. Sizler de akvaryumunuza karides alarak farklılık yaratabilirsiniz.