Fanus Balıkları: Fanusta Hangi Balıklar Yaşar?

Evde balık beslemek isteyen pek çok kişinin ilk tercihi fanuslar olmaktadır. Birçok kişi yuvarlak küre şeklindeki fanuslarda balık beslemeyi düşünür. Dolayısıyla fanus balıkları konusunda bilgi sahibi olmak isterler. Bazı balık türleri fanusta yaşayabilse de genel …

fanus balıkları

Evde balık beslemek isteyen pek çok kişinin ilk tercihi fanuslar olmaktadır. Birçok kişi yuvarlak küre şeklindeki fanuslarda balık beslemeyi düşünür. Dolayısıyla fanus balıkları konusunda bilgi sahibi olmak isterler.

Bazı balık türleri fanusta yaşayabilse de genel olarak fanusta balık bakımı pek de tavsiye edilmemektedir. Balığın sağlıklı olabilmesi ve yaşamını sürdürebilmesi için filtrasyon yapılması gerekir. Fanuslarda böyle bir imkan bulunmadığı için de tavsiye edilmez.

Fanusta Yaşamaya Uygun Balıklar

Başlangıç aşamasında ve sonrasında daha büyük bir akvaryuma geçilecekse bazı balık türlerine fanusta bakılabilmektedir ya da balığınızı bir sebeple kısa süreliğine ana akvaryumdan ayırmak için de fanus seçeneğini değerlendirebilirsiniz.

Gelin fanusta hangi balıklar yaşar, birlikte inceleyelim.

Beta Balığı

Diğer ismiyle kavgacı siyam balığı fanus balıkları arasındadır. Fanusta balık beslemek isteyen kişilere en çok önerilen balıklardan biridir.

Anavatanı Tayland olan beta balığı fanus suyunu, Japon balığı gibi kirletmediği için fanus yaşamına daha uygun bir balıktır. Su daha yavaş kirleneceği için her gün yerine üç günde bir olmak üzere su değişimi yapabilirsiniz.

Doğal yaşamında dere ağızlarında, pirinç tarlalarında yaşayan beta balıkları durgun suların olduğu akvaryumları severler. Dolayısıyla iyi bakıldıklarında fanuslarda da yaşayabilirler. Ancak bu balıklar sıçrama özelliğine de sahiptir. Fanusun yüksek bir fanus olması gerekir. Ortalama ömürleri 6 yıl olan beta balıkları fanuslarda bu kadar uzun yaşayamayabilir. Beta hastalıkları hakkında bilgi sahibi olarak oluşabilecek muhtemel sıkıntıları daha hızlı önleyebilirsiniz.

Ayrıca labirent adı verilen organları sayesinde havadaki serbest oksijeni kullanabilirler. Derisi kurumadığı sürece hayatta kalabilirler. Bütün bu nedenlerden dolayı beta balığı fanus balıkları arasındadır.

Japon Balığı

Sazangiller familyasından olan yaygın Japon balığı fanus balıkları arasındadır. Fanuslarda en çok gördüğümüz balıklardan biridir. Özellikle yavru Japon balıklarını fanusta besleyebilirsiniz.

Çoğu zaman 1 yavru başına 5 litre su alan bir fanus yeterli olmaktadır. Ancak balıklarınız yetişkin olduğunda ayrı bir tanka geçirmeniz gerekir. Yetişkin Japon balığı için ortalama 40 litrelik bir akvaryuma ihtiyacınız vardır.

Japon balıkları hakkında bilmeniz gereken bir diğer şey ise suyu çok fazla kirlettikleridir. Eğer fanusta Japon balığı beslemek istiyorsanız her gün ya da iki günde bir akvaryum suyunun yarısını dinlenmiş bir suyla değiştirmeniz gerekir. Aksi halde suyun kalitesini kontrol edemez hale gelirsiniz ve Japon balığınız hastalanabilir. Japon balığı hastalıkları yazımızda bu konudan bahsetmiştik.

Kardinal Balığı

Başlangıç seviyesindeki akvaryum severlere sıklıkla tavsiye edilen kardinal balığının bakımı oldukça kolaydır. Her türlü su koşuluna çok çabuk adapte olabilen kardinal balıkları fanusta bakılmaya da nispeten uygun balıklar arasındadır.

Ayrıca kardinal balıkları suyun ekstra ısıtılmasına ihtiyaç duymazlar. Oda sıcaklığındaki bir su onlar için yeterlidir. Doğal yaşamlarında Çin’in yüksek dağlarındaki göllerde yaşadıkları için 7-21 derece aralığındaki sular onlar için uygundur.

Ancak fanusta yaşayan bütün balıklarda olduğu gibi 2-3 günde bir su değişimi yapmanız gerekir. Suyun yarısından fazlasını alıp, birkaç gün dinlendirdiğiniz suyla değiştirmeniz gerekir. Su kirlendikçe balığınızın hasta olma olasılığı artar. Bu nedenle temizliği asla ihmal etmemelisiniz.

Lepistes

En popüler akvaryum balıkları arasında yer alan lepistesler bakımı kolay balıklar arasındadır. Akvaryumlarda grup halinde(en az 6’lı) olarak bakılmaları tavsiye edilen lepistesleri ikili olarak da fanusta besleyebilirsiniz.

Birbirinden farklı renkleriyle adeta görsel bir şölen sunan bu balıklar, oldukça farklı çeşitte ve renkte olabilirler. Bu nedenle de tropikal akvaryum severlerin gözdeleri arasındadır. Tropikal iklim balıkları oldukları için fanus suyunun 21 derecenin altına düşmemesine dikkat etmeniz gerekmektedir.

Daha düşük sıcaklıklarda yaşamlarını sürdüremezler. Oda sıcaklığında bu sıcaklık değerini yakalamak ve sabit tutmak zorlayıcı olabilir. Bu nedenle bir ısıtıcı alınabilir.

Diğer başlangıç balıklarına göre daha hassas bir balıktır. Lepistesler çok kolay hasta olabilirler ve ölebilirler. Bu nedenle bakım konusunda biraz bilgi sahibi olmanız ve ilgi göstermeniz iyi olacaktır.

Lepistes besleyecekseniz küçük bir fanus yerine 10 litrelik bir fanus alabilirsiniz. Bu balıkların çok daha mutlu ve sağlıklı olmalarını sağlayacaktır. Tıpkı diğer balıklarda olduğu gibi fanus suyunun yarısından fazlasının 2-3 günde bir değiştirilmesi gerekmektedir.

Zebra Balığı

Dayanıklılığı ile bilinen zebra balıkları da fanus balıkları arasında kendine yer bulabilir. Soğuk sulardan diğer balıklar kadar etkilenmeyen zebra balıkları küçük bir tür olduğu için fanusa uygundur ancak oldukça hareketli oldukları için küçük fanuslar yerine büyük fanusları tercih etmeniz gerekebilir.

Eğer zebra balığını fanusta beslemek istiyorsanız en az 15-20 litrelik bir fanus almalısınız. Bu boyuttaki fanuslara havalandırma sistemi de takmanız mümkündür. Bu sayede zebra balıklarınızı daha sağlıklı bir biçimde büyütmeniz mümkündür.

En fazla 6 santimetreye kadar büyüyebilirler. Ortalama yaşam süreleri ise 3 yıldır. Fanusun koşullarına göre bu süre daha kısa olabilir. Ayrıca zebra balıklarıyla ilgili en ilginç bilgi ise sonradan üretilmiş bir tür olduğudur. Bunların yanında akvaryumlarda tek başlarına olmaktan çok hoşlanmazlar. Bu nedenle fanusun büyüklüğüne göre birkaç tane almayı düşünebilirsiniz.

Fanusta Balık Bakımı için Yapılması Gerekenler

Fanusta balığınızı sağlıklı bir şekilde tutabilmek akvaryuma göre daha zordur. Daha az miktarda su olduğu için sudaki küçük değişiklikler bile balıklar üzerinde daha büyük etki gösterebilir. Fanusta balık bakmak için şu önerileri dikkate alabilirsiniz:

  • Fanusta yalnız yaşamaya daha müsait balıkları tercih edebilirsiniz.(Örneğin Beta Balığı)
  • Sıcaklık değişimlerinden daha az etkilenen balıkları seçmelisiniz.
  • Düzenli ve sık aralıklarla su değişimini yapmalısınız
  • Fazla yemleme yapmamalısınız, filtre bulunmayan suda fazla yemleme yapmak suyu çok hızlı kirletir.
  • Fanusu çok uzun vadeli bir çözüm olarak görmemelisiniz.
  • Eğer daha sıcak sularda yaşamayı seven bir balık seçerseniz fanusa ısıtıcı bağlamayı düşünebilirsiniz.

Sonuç

Sonuç olarak bu yazımızda fanusta hangi balıklar yaşar sorusunu cevapladık. Fanus balıkları hakkında bilgiler verdik.

Ancak unutulmaması gerekir ki fanuslar hiçbir balık için yeterli değildir. Eğer balıklarınızın sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürmesini istiyorsanız fanus yerine akvaryum tercih etmeniz gerekir.

İyi bir havalandırma sistemi balıkların çok daha uzun ve sağlıklı yaşamalarını sağlar. Fanus için harcayacağınız enerjinin yarısıyla muhteşem bir akvaryuma sahip olabilirsiniz.

Dilerseniz akvaryum kurmak için gerekenleri içeren yazımızı okuyabilir, akvaryum kurmak hakkında daha detaylı bilgiler edinebilirsiniz.