Lepistes Kaç Günde Doğurur: Lepistes Üreme Süreci

Tatlı su akvaryumlarının başlangıç balıkları arasında yer alan lepistesler pek çok kişi tarafından çok sevilmektedir. Canlı doğuran bu balıklar akvaryum karşısında izlerken zamanın nasıl geçtiğini anlamayacağınız kadar hareketlidir. İzlemesi son derece keyifli, bakımı kolay olan …

lepistes-dogum-ve-hamilelik-sureci

Tatlı su akvaryumlarının başlangıç balıkları arasında yer alan lepistesler pek çok kişi tarafından çok sevilmektedir. Canlı doğuran bu balıklar akvaryum karşısında izlerken zamanın nasıl geçtiğini anlamayacağınız kadar hareketlidir. İzlemesi son derece keyifli, bakımı kolay olan balıklar arasındadır.

Bu yazımızda lepistesler kaç günde doğurur sorusuna cevap vereceğiz. Lepistesler ve doğum süreçleri hakkında merak edilen bütün soruları yanıtlayacağız.

Lepistes Kaç Günde Doğurur?

Doğumdan 15 gün sonra cinsiyetleri belli olmaya başlayan lepistesler, 1 aylık olduktan sonra döl tutmaya başlarlar ancak bu hamile oldukları anlamına gelmez. Hamile kalmaları için yumurtaların döllenmesi gerekir. 

Yumurta oluştuktan sonra 3 haftalık bir kuluçka süreci başlar. Üç hafta sonunda 22-25 gün gibi bir sürede lepistesler yavrularını doğurur.

Lepistes balığınızın içinde yavrular oluştukça sırtı siyah olmaya başlar. Karnı iyice belirginleşir. 15 gün geçtiğinde ise sırtları tamamen siyahlaşır ve yavrular karnında belli olmaya başlar.

Bu aşamada doğum için gerekli şartların sağlanması gerekir. Akvaryum koşullarına göre doğum süresi değişiklik gösterebilir.

Yavruların hepsinin oluşumu tamamlandığında doğum gerçekleşir. Doğumun süresi de balığın durumuna göre değişiklik gösterebilmektedir. Balığın kaçıncı doğumu olduğu, ne kadar büyük olduğu gibi değişkenler vardır. Ancak ortalama bir lepistes 1-2 saat gibi bir sürede doğum yapar.

Özetle lepistesin hamile kalma ve doğurma süreci toplamda yaklaşık olarak 22-27 gün aralığında değişmektedir.

Lepistes Kaç Yavru Doğurur?

Lepisteslerin kaç tane yavru doğuracağı balığınıza göre değişiklik gösterebilmektedir. Bu konuda kesin ve net bir sayı yoktur. Eğer lepistes balığınız erişkin bir balıksa, ilk doğumunu gerçekleştirecekse 20-30 tane yavru doğurabilmektedir.

Eğer yetişkin bir lepistes balığınız varsa toplam sayı 40-50 tane yavruya kadar çıkabilir. Ayrıca çoğu lepistes bütün yavrularını aynı anda doğurmaz. Akvaryumun durumuna, balığın stres oranına göre doğumun bitmesi uzun sürebilir.

Lepistes canlı doğuran akvaryum balıkları arasında olduğu için yavruları canlı bir şekilde doğurmaktadır. Bazı akvaryum balıklarında olduğu gibi yumurtlama değil doğrudan doğurma işlemi gerçekleşir.

Lepistes Hamile Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Lepistes balıklarının hamile olduğunu anlamak için bazı yöntemler bulunmaktadır.

Lepistes balıklarında yumurta oluşmaya başladıktan sonra karın bölgelerinin renk değiştirdiğini görebilirsiniz. Hamile kalan, yumurta oluşturan lepistes balıklarının karın bölgelerinin rengi giderek koyulaşır. Eğer balığın karnında hafif şişlik ve koyulaşma görüyorsanız bu balığınızın hamile olduğu anlamına gelebilir.

Balığınızda zaman zaman halsizleşme ve yem yememe isteği oluşabilir. Böyle bir durumu fark ettiğinizde yemesi için gereğinden fazla yem vermeyin.

Ayrıca zaman zaman hamile olan bazı lepistesler agresif davranışlar gösterebilir. Bazıları ise çok daha ürkek olup sürekli saklanmak isteyebilirler. Bu gibi normalin dışında davranışlar da lepistes hamileliğine işaret edebilir.

Çiftleştikten sonra balığınızın karnı iyice şişmeye başlar, yavru oluşumları gözlemlenebilir hale gelmeye başlar. Renk değişimi gittikçe hızlanır.

Hamileliğin sona yaklaştığı dönemlerde balık daha hızlı nefes alıp vermeye başlayabilir. Solungaçlarının hareketlerinde bir hızlanma görebilirsiniz. Bu da lepistes balığı hamilelik belirtileri arasındadır.

Hamilelikte son aşamaya gelindiğinde ise balığınız tamamen şişer. Anne balığın rahmi dar geldiği için lepistesin karnı neredeyse siyaha döner.

Aşağıdaki videodan kısa bir şekilde lepistesin doğum anını görebilirsiniz.

Lepistes Üretmek için En Uygun Koşullar Nasıl Sağlanır?

Lepistes balıklarının doğum yapabilmeleri için bazı akvaryum koşullarının sağlanması gerekir. Lepistesler kendini stres altında ve tehlikede hissettiğinde hamilelik süreci uzayabilir. Eğer akvaryumunuzda böyle bir durum tespit ederseniz lepistes balığını yavruluk içerisine alabilirsiniz. Orada tek başına güvende hissederek doğum yapmasını sağlayabilirsiniz.

Lepisteslerin çiftleşmeleri için gereken akvaryum boyutu minimum 30 litredir. Üreyebilmeleri için gereken su sıcaklığı ise 25-27 derece aralığıdır. Ayrıca lepistesler üreme sürecinde su sıcaklığında değişiklik yaşanmasından hoşlanmazlar. Onları strese sokacak bütün durumlardan uzak durmanız gerekir. Bu nedenle bir ısıtıcı yardımıyla suyun sabit bir sıcaklık değerinde olmasını sağlayabilirsiniz.

Bunun yanında lepistes balıklarının sert sulardan hoşlandığını da söylememiz gerekir. Suyunuzun pH değeri de balıkların üremesine uygun olmalıdır.

Lepistesler üremek için pH değeri 7.0-7.6 aralığında suya ihtiyaç duyabilirler.

Ayrıca balıklarınızı üreme aşamasında karides vererek besleyebilirsiniz. Bu durum onları üremeye teşvik edebilir. Ancak büyük miktarlarda değil, küçük miktarlarda vermeye özen gösterin. Lepistes yemleri yazımızdan da beslenme hakkında daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Eğer balıkları üreme için ayrı bir kaba aldıysanız zemin için kum kullanmanıza gerek yoktur. Kum koymadığınızda akvaryumdaki yavruların durumlarını çok daha net bir şekilde görebilirsiniz. Ayrıca yavruların kendini güvende hissetmesi için köksüz akvaryum bitkilerini tercih edebilirsiniz. Köksüz akvaryum bitkileri hakkında detaylı bilgiye sahip olmak için ilgili yazımızı okuyabilirsiniz.

Lepistes Yavruluğu Nasıl Kullanılır?

Yavruluk; akvaryumda doğum yapan balıkların yavrularını diğer balıklardan ve bazı balık türlerinde kendilerinden korumak için kullanılan bir aparattır. Genellikle akvaryum kenarına sabitlenerek akvaryum suyuna daldırarak kullanılır. Kapalı konumda olduğu için diğer balıklar yavrulara ulaşamaz ve onları yiyemezler.

Lepistes yavruluklarının çoğu akvaryumların su akışına göre dizayn edilir. Izgaralı yapısı sayesinde hem yavru balıkların hava almasını, hem de diğer balıkların onlara ulaşmasını engellemektedir. Dışarıya ya da içeriye yönelik zıplamaları engellemektedir.

Ayrıca ana akvaryum içerisinde lepistes yavruluğu kullanabileceğiniz gibi doğuran balığı ve yavruları ayrı bir akvaryuma da alabilirsiniz. Anne balık doğum sonrası stres yaşayabilir. Davranışlarında değişiklikler yaşanabilir. Bu nedenle anne balığı birkaç gün ayrı akvaryuma almanız iyi olabilir.

Bunun yanında yavruları da belli bir olgunluğa ulaşana kadar diğer balıklara yem olmamaları için ayrı bir akvaryuma, çoğu zaman annenin yanına, koyabilirsiniz. Eğer saklanma alanı bol olan bitkili ve kütük, taşlar gibi dekor malzemeleri içeren bir akvaryumunuz varsa tüm yavrular olmasa bile bazı yavrular yavruluksuz akvaryumun doğal şartlarında da erişkinliğe ulaşabilir.


Özetle bu yazımızda lepistes balığı doğum süreci hakkında her şeyi sizlerle paylaştık. Lepistesler kaç günde doğurur, lepistes kaç yavru doğurur gibi soruları cevapladık. Aklınıza takılan, merak ettiğiniz bir konu varsa yorum kısmından bize ulaşabilirsiniz. Lepistes ile uyumlu balıklar yazımıza göz atarak lepistesleriniz için en uygun karma akvaryum şartlarını oluşturabilirsiniz.